Seans Öncesi Borsa Yorumu / Piyasalar Bekle Gör Moduna Girebilir

Geçen haftaya yükselişle başlayan borsa endeksi, hafta boyunca bu yükselişini sürdürdü ve haftalık bazda yüzde 5.01 yükselişle 72.582 seviyesinden kapandı…

endeks-7-nisan-2014

Geçen haftaya yükselişle başlayan borsa endeksi, hafta boyunca bu yükselişini sürdürdü ve haftalık bazda yüzde 5.01 yükselişle 72.582 seviyesinden kapandı. Haftanın son gününde Azerbeycan’a hareketinden önce, Başbakan Erdoğan, Merkez Bankası’na mesaj göndererek acil toplantı yapılarak faizlerin düşürülmesini istedi. Bu konuda Merkez Bankası’ndan bir açıklama gelmedi ve gelmesi de pek beklenmezdi. Merkez Bankası’nın acil bir toplantı yaparak faizleri indirmesini kimse beklemiyor. Bu nedenle piyasalar Cuma günü olumsuz reaksiyon vermediler. Bu ayın 24’ünde yapılacak PPK toplantısından faiz indirimi çıkabilir. Buna da şaşırmamak gerekir. Ama faiz indiriminin en azından “indirdik” demek için koridorun üst bandından efektif olamayan bir oranda olabileceğini söyleyebiliriz. Belki de indirim gelmez, ama gelmezse işte o zaman perde arkasında önemli gerginlikler oluşabilir. Yabancılar hala, Ali Babacan’ın verdiği güvene dayalı olarak Türkiye’yi fiyatlıyorlar. Para politikalarına müdahale yapılmaması gerektiği, geçmiş 100 yılda öğrenildi. Ekonomi politik ilmi, hem para hem de maliye politikalarının sadece iktidarlar tarafından belirlenmesinin orta ve uzun vadede ne kadar zarar verici olduğunu göstermiştir. Şu an kırılgan beşli içine girmemizin sebebi yüksek büyümeye bağımlılık ve bu büyümeyi de yabancı para girişiyle yapıp yüksek cari açığa ulaşmamız nedeniyledir.

Her ne kadar piyasalar cuma günü olumsuz reaksiyon vermemiş olsalar da, iş ciddiye bindiğinde farklı reaksiyon verebilir. Şu an yabancılar malda bulundukları için olumsuz gelişmeleri fiyatlara sokmazlar fakat kafalarının bir köşesinde bu riskleri nasıl fiyatlayacaklarını planlamaya başlarlar.

Faizlerin indirilmesi aslında kısa vadede borsa için olumlu olur, çünkü faiz indirimi bankalara yarar ve yabancılar yoğunluklu olarak bankalarda pozisyon almış durumdalar. Ama orta ve uzun vadede Türkiye’nin cari açık sorunu yeniden hortlayacağı için, kesinlikle olumsuz bir haberdir.

Bu haftaki hareketler önemli olacaktır. Bu hafta daha dalgalı bir seyir izleyebiliriz. Bu sabah itibariyle dış piyasalara baktığımızda Asya cephesinde Tayland ve Çin kapalı. Japonya ise yüzde 1.60 aşağıda bulunurken, MSCI GOÜ endeksi yüzde 0.38 aşağıda bulunuyor. Hindistan’da seçimler başladı ve çok uzun sürecek. ABD borsaları Cuma günü çok sert düşüş yaptı. Dow yüzde 0.96, S&P500 ise yüzde 1.25 geriledi. ABD’deki uzman yorumları, paranın GOÜ’lere kaymaya başladığını belirtiyorlar. Geçen Perşembe AMB Başkanı Draghi’nin tahvil alımlarına hazır olduklarını söylemesi, GOÜ borsalarında alımları güçlendirmişti. Ayrıca ABD tarım dışı istihdamın beklenenden düşük gelmesi de olumlu havada etkili oldu. ABD vadeli endeksleri ise bu sabah yüzde 0.16 civarında aşağıda bulunuyorlar.

Bu haftaya başlarken, dolar/TL kuru 2.1180 seviyesinde bulunuyor ve dolarda gerileme durumunda alım yapılarak maliyet oluşturulabilir. Yeniden 2.15-2.17 seviyelerine gelirse de kâr realize edilebilir. Borsada yeni alım riskli olabilir. Bu hafta için tahmin yapmak zor. Genelde birçok uzman endeksin dinlenmeye ve aşağı yönlü harekete geçebileceğini belirtiyor. Ben de benzer düşünüyorum ama bu haftaki açılışı ve bugünkü hareketleri de görmemiz lazım. Normal şartlar altında  Endeksin 70 bin ile 73 aralığındaki bantta hareket etmesini bekliyorum. Bir miktar kâr realizasyonu ile yeniden 71.000 civarına gerileme göreceğimizi düşünüyorum. Bu hafta dış piyasa veri takvimi çok yoğun değil. Çin’in dış ticaret rakamları önemli olacaktır. Bugün açıklanacak iç piyasa verileri şöyle; Bankacılık sektörüne ilişkin çok sayıda veri, BDDK tarafından açıklanacak  olup, Hazine, Mart ayı Hazine nakit dengesi ve faiz dışı dengeyi açıklayacak.

Tahvil ve bono piyasasında gösterge faiz önceki gün yüzde 10.52 seviyelerine kadar düşüş yaparak, dip oluşturmuştu. Geçen haftaki enflasyon verisi piyasalar üzerinde fazla olumsuz bir etki yaratmasa da, gösterge faizi artırmıştı ama Cuma günü kapanış 10.6 seviyesinden oldu. Bugün 10.50-10.85 aralığında hareket bekleyebiliriz. Faizlerdeki düşüş trendi bir süreliğine yatay bir harekete dönüşecektir. Bu durumda yatay dalgalanma bandı olarak önümüzdeki bir hafta için 10.50-11.10 aralığını verebiliriz.

“Seans Öncesi Borsa Yorumu / Piyasalar Bekle Gör Moduna Girebilir” ile ilgili 2 yorum

  1. Hocam analiz ettiğiniz bir şirket vardı adını vermediğiniz ben twetterdan takip edemiyorum..Burada da paylaşırsanız sevinirim.

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir