Seans Öncesi Borsa Yorumu / Yellen’dan Güzel Mesajlar Var…

Dün dış piyasalardaki olumlu havanın etkisiyle güne yükselişle başlayan BIST-100 endeksi daha sonra gelen satışlarla geriledi. Gün içinde…

endeks-17-nisan-2014

Dün dış piyasalardaki olumlu havanın etkisiyle güne yükselişle başlayan BIST-100 endeksi daha sonra gelen satışlarla geriledi. Gün içinde en yüksek seviye açılışta görüldü ve 73.274 seviyesiydi. Daha sonra Morgan Stanley’den Türkiye’yi SAT raporu satış baskısını artırdı ve endeks en düşük 72 bin seviyesinin altını gördü. Daha sonraki süreçte yatay bir hareket izledi.

Morgan Stanley dün yayınladığı raporda Türkiye için “underwight”(ağırlığını azalt – SAT) önerisi verirken Meksika için “AL” önerisi verdi. Türkiye için “SAT” önerisi vermesini iki nedene dayandırıyor. Birinci neden; teknik analiz açısından göstergelerin aşırı alım konumuna gelmesi, İkinci neden ise; GSYIH büyümesinin potansiyel büyüme rakamı olan yüzde 4.7’nin altında kalacak olması. Öte yandan JP Morgan daha önce Türkiye için “underweight” (SAT) kararı vermişti ve bunu korudu. Türkiye’de cari açığın normale dönmesi için, en az 2 yıl boyunca potansiyelin altında büyümesi gerektiğini söyledi.

Aslında bunlar zaten bilinen şeylerdi. Fakat Morgan Stanley yazınca, “Bir Matematikçi Borsa Oynuyor” Kitabında John Paulos Allen’in benzetmelerindeki Matra konuşmuş oldu. Yani bilinen bir şeyi itibar edilen bir kurum ya da kişi söyleyince etkili oluyor.

Endeksin teknik dinamiklerine baktığımızda, günlük grafiklerde TKE göstergesi önceki günden bu yana 80 seviyelerinden 50 seviyelerine kadar indi. 60 dk’lık grafiklerde ise bu gösterge “0” çizgisinin altını gördükten sonra “0” ile “20” aralığında dalgalandı. 60 dk’lık grafiklerde ters bayrak formasyonu oluştuğunu görüyoruz. Dolayısıyla bugün ya da yarın yeniden 73.500 üzerinde kapanış olmazsa, bir hafta içinde 69.500 seviyelerine kadar gerileme görebiliriz. Bu aşamada eğer iki veya üç gün boyunca 72 bin altında kapanış gerçekleşmezse, endeks yeniden 73.500 seviyelerine doğru yükselmek için güç toplar ama dünkü yorumumda da belirttiğim üzere, 74.500’ün kısa vadede aşılıp yükselişin devam etmesi olasılığı oldukça zayıfladı.

Fed Başkanı Janet Yellen dün yaptığı konuşmada, politika yapıcıların ekonominin 2016 yılında tam istihdama ulaşılacağı görüşünde olmasına rağmen, merkez bankasının toparlanmayı destekleme konusundaki kararlılığının devam ettiğini söyledi. Bir bakıma piyasalara “o kadar korkmanıza gerek yok, enflasyon ve işsizlik konusunda istenilen noktaya gelinceye kadar faizi uzun süre bu seviyelerde tutacağız” mealinde mesajlar verdi. Bu mesajlar ABD borsalarına doping etkisi yaptı ve endeksler yüzde 1’den fazla yükseldi. Bu sabah Asya cephesinin de olumlu olduğunu görüyoruz. Güney Kore ve Çin hafif aşağıda ama Hindistan yüzde 0.77 yukarıda bulunuyor. Bugün Erdem Başçı, Merkez Bankası Genel Kurulunda konuşma yapacak. Bugün söyleyecekleri yine önemli olacaktır. Faiz indirim sinyalini daha önce vermişti, bugün bu konuda da yeni mesajlar gelebilir. Bugün borsanın düne göre yükselişle açılmasını bekleyebiliriz. Fakat 73.500 direncini yukarı geçmesi olasılığı zayıf görünüyor. Endeks dün 72.399 seviyesinden kapanmıştı. Tahminen 72.700 civarı bir açılış yaptıktan sonra 73 bin üzerini test etmeye çalışabilir. Bu tür bir harekette 60 dk’lık grafikleri izlemekte fayda var. En az 180 milyon lotla 73.500 yukarı geçilmezse, pozisyon açarken kağıt bazında seçici olmak gerekir. BIST-100 içinde Mart bilanço beklentisi olumlu olan şirketlerin güçlü durmaya devam edeceğini söyleyebiliriz.

Tahvil ve bono piyasasında gösterge faiz dün de 9.78 seviyesinden kapandı. Tahvil ve bono piyasası borsanın aksine daha sağlam duruyor fakat burada bir faiz indiriminin fiyatlandığı unutulmamalı. 24 Nisan’daki toplantıdan faiz indirimi gelirse, ardından yeniden 10.50’lere doğru yükseliş görebiliriz. Bugün 9.70 ile 9.90 arasında dalgalanma bekleyebiliriz.

“Seans Öncesi Borsa Yorumu / Yellen’dan Güzel Mesajlar Var…” ile ilgili 2 yorum

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir