Seans Öncesi Borsa Yorumu / Borsa’da Hava Olumlu

Dün piyasalar güne yatay bir başlangıç yaptıktan sonra çok dar bir bantta dalgalanmaya başladı. Dalgalanma 75 bin ile 75.400 aralığında gerçekleşti. Saat 15:30 sırasında bir anda…

endeks-8-Mayis-2014

Dün piyasalar güne yatay bir başlangıç yaptıktan sonra çok dar bir bantta dalgalanmaya başladı. Dalgalanma 75 bin ile 75.400 aralığında gerçekleşti. Saat 15:30 sırasında bir anda ciddi bir satış baskısı oluştu ve oldukça da yüksek bir işlem miktarı ile endeks yaklaşık 900 puan geriledi. Bu durumun gerekçesini bilmesek, mal çıkışı olarak yorumlanabilirdi. Fakat, özellikle Borsa Yönetiminde görevden almalar ve bu konudaki söylentiler bu satış baskısında etkili oldu. Normal şartlar altında daha önceki yorumlarımızda vurguladığım üzere, piyasanın yukarı yönlü trendi var ve yükselen bir yol haritası çizmesi olasılığı daha yüksek. Satış baskısı devam ederken Rusya’dan olumlu bir haber geldi. Putin askerlerini ger çekerken referandumu da erteledi. Bu durum, yeniden alımları getirdi. ABD Merkez Bankası Başkanı Yellen’in faiz artırımı için bir tarih vermemesi ve bu konuda bir takvimlerinin olmadığını söylemesiyle, ABD’de 10 yıllık faizler hızla gerilemeye başlayınca, seans sonuna doğru alımlar güçlendi ve yeniden 75 bin seviyesine yakın bir kapanış oldu. Bu hafta içinde endeksin 74 bin üzerinde kalması çok olumluydu. 

Bugün dış piyasalarda güneş açmış durumda. Her cephede borsalar olumlu bir seyir izliyor. Ayrıca Türkiye’nin MSCI Gelişmekte olan ülkeler endeksindeki ağırlığının artması da bekleniyor. Bu beklentiyi oluşturan sebep ise, G.Kore ve Tayvan’ın MSCI gelişmiş ülkeler endeksine geçmesi beklentisi (14-15 Mayıs) olup, Türkiye’nin ağırlığının da yüzde 1.5 seviyesinden yüzde 2 civarına yükselmesi bekleniyor. G.Kore ve Tayvan’ın ağırlığı şu an yüzde 28’in üzerinde olup, bizim borsanın ağırlığının çok ciddi artmasını beklemiyorum.  Dün ABD borsaları artışlarla günü kapattı (Dow yüzde 0.72, S&P500 yüzde 0.56) ve bu sabah vadeli endeksler yüzde 0.09 civarında yukarıda bulunuyor. Asya cephesinde çok olumlu bir hava var ve borsalar Ukrayna gerginliğinin azalmasıyla önemli primler yapmış durumda.

Teknik olarak bakıldığında ise, BIST-100 endeksinin 60 dk’lık grafiklerinde Talebi gösteren TKE göstergesi “0” çizgisinin altını gördükten sonra sert bir yukarı dönüş yaptı. Çok beklenmedik ters bir gelişme olmazsa BIST-100 endeksi bugün 75.500’ü kırmak üzere zorlama yapabilir. Bu seviyenin üzerinde kapanış, teknik olarak 77.500-80.000 aralığına kadar yükselişi de beraberinde getirebilir. Bugün en önemli gelişme Avrupa Merkez Bankası’nın faiz kararı ve Draghi’nin yapacağı konuşma olacak. Şu an Euro-dolar paritesi 1.3918 seviyesinde olup, 1.40’a çok yakın bulunuyor. Bu durum Draghi’nin yine gürleyeceğinin ama ne faiz ne de tahvil alımı ya da LTRO konusunda adım atmayacağının bir sinyali olabilir. Yani piyasa yine vaatler olmasını ve  Draghi’nin önemli bir adım atmamasını bekliyor. Piyasa beklentisi böyle iken, eğer bir de Draghi negatif faiz veya LTRO vs gibi adımlar atacak olursa, piyasadaki etkisi çok radikal olur. Euro-dolar paritesi çok sert düşer, borsada bu tür bir durumda alımlar çok yoğunlaşır. Ama Draghi birşey yapmaz ve vaatlere devam ederse, borsa üzerinde pek fazla olumsuz etkisi olmaz, endeks kendi su yolunda akar.

Sonuç olarak borsanın bu sabah en az 300 puan yükselişle açılmasını ve daha sonra 75.500’ü yukarı kırma çabası içinde olmasını bekleyebiliriz. Pozisyonu olan yatırımcıların bu pozisyonlarını korumalarında fayda var. Endekste aşağı dönüş veya trend değişimi sinyali henüz yok. Herkese bol kazançlı bir gün dilerim.

“Seans Öncesi Borsa Yorumu / Borsa’da Hava Olumlu” ile ilgili 1 yorum

  1. aşağı dönüş sinyali olması için de hacimli ve sert düşüş olmalı, o iş olduğunda zaten maliyet başabaş ya da zarar dönmüş oluyor, sat sinyali var deyip satıyoruz sonra olumlu bir şey huuup yeninden yukarı.
    böyle sinyalle felan olmuyor hocam bence kriz zamanları, ağrı satış zamanları diplerden gün be gün maliyetlenip üzerine yatmaktan geçiyor bu işten ekmek yemenin yolu , her gün zıp zıp in çık , hep bir neden var ama el mecbur hep bir adım geriden takip ile olmuyor.

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir