Seans Öncesi Borsa Yorumu / Merkez Bankası’ndan Doping

Dün Merkez Bankası haftalık repo faizini 50 baz puan indirince borsada ilk anda kâr satışları geldi, fakat ardından, oldukça yüklü alımlar gördük. Merkez Bankası’nın kararına ilişkin…

endeks-23-Mayis-2014

Dün Merkez Bankası haftalık repo faizini 50 baz puan indirince borsada ilk anda kâr satışları geldi, fakat ardından, oldukça yüklü alımlar gördük. Merkez Bankası’nın kararına ilişkin yorum ve analizimi bugün gazetesindeki köşemde verdim (buradan okuyabilirsiniz). Şu an yatırımcının kafasındaki en önemli soru işareti, dünkü hızlı yükselişin ardından sert bir satış dalgasının gelebileceği korkusudur. Bu konuyu değerlendirmeden önce bu saba S&P isimli derecelendirme kuruluşunun yaptığı açıklamalara değinmekte ve bunun piyasalar üzerindeki etkisini yorumlamakta fayda var.

Kredi derecelendirmesi ve kredi riski araştırması konusunda dünyanın lider kuruluşu Standard & Poor’s, Türkiye’nin‘‘BB+’’ olan uzun dönem kredi notunu ve negatif olan kredi notu görünümünü teyit etti. Açıklamanın ana unsurlarına baktığımızda ise şu şekilde özetlenebilir;

– Türkiye’de politik ortamın daha az tahmin edilebilir olduğunu söyleyen S&P, bunun dış şoklara karşı ekonomiyi kırılgan yapabileceğini ve uzun dönemli büyüme üzerinde olumsuz etkisi olabileceğini vurguladı.

– S&P cari açık seviyesini yüksek buluyor ve ihracatın performansıyla cari açıkta daralma sinyalleri odluğunu vurguluyor.

– Türkiye hakkındaki görünümün negatif kalmaya devam ettiğini belirttikten sonra, bu görünümün üçte bir olasılıkla sert iniş olasılığını gösterdiğini ve GSYH büyümesinin 2014 ve 2015 için yüzde 2.6 büyüme beklediklerini söyledi. Bu oranda bir büyümenin finansal sektör performansını ve kamu finansmanını zayıflatarak not düşüşüne sebep olabileceğini vurguladı.

Sonuç olarak S&P’nin bu açıklamaları ve raporu piyasa tarafından ne kadar ciddiye alınacak? Yapılan açıklamalara göre gelecek 12 ay içinde notumuzun düşürülme olasılığı yüzde 33 seviyesinde bulunuyor. Piyasanın şu anki trendine ve genel koşullarına baktığımızda ise, bu açıklamayı çok ciddiye alacağını zannetmiyoruz. DOlar/TL kuru 2.0835 seviyesinde bulunuyor ve bu açıklamalara olumsuz bir reaksiyon vermedi. Büyük olasılıkla borsa üzerinde de net bir olumsuz etki görmeyeceğiz.

BIST-100 endeksi dün 78.043 seviyesinden kapanarak günlük bazda yüzde 2.08 değer kazandı. Bu sabah hem ABD cephesi hem de Asya cephesinin olumlu olduğunu görüyoruz. Açılış düne göre yüksek bir seviyeden olabilir. Fakat bugün 300-400 puanın üzerinde bir yükselişle güne başlanırsa, seans boyunca daha sonra bir geri çekilme genelde yatay bir seyir izleyebiliriz. Fakat ilerleyen saatlerde yer yer gelen alımlarla dün başlayan rallinin devamı mümkün olabileceği için yatırımcı beklemede kalabilir. Geçtiğimiz iki hafta boyunca endeksin artan trendinde bir aşağı dönüş sinyali oluşmamıştı. Özellikle de enformasyon-formasyon uyumsuzluğu oluşmamıştı. Bu nedenle de 78-80 bin aralığına kadar bir yükseliş için beklemede kalınması gerektiğini vurguluyorduk. Bu aşamada, net dönüş sinyali gelene kadar yatırımcılar var olan pozisyonlarını koruyabilirler. Fakat daha önce de yazdığımız üzere, bütün kağıtların yükselişe katılması beklenmemeli. Özellikle Mart finansal tabloları iyi olan ve Haziran’da da performansı iyi olacak kağıtlarda hareket beklenebilir.  Endeks için bugün önemli destek seviyesi 76.450’dir. Bu seviye aşağı geçilmedikçe yükselen trendin korunması beklenebilir.  Bol kazançlı bir gün olması dileğiyle…

“Seans Öncesi Borsa Yorumu / Merkez Bankası’ndan Doping” ile ilgili 1 yorum

  1. Hocam tavsiyenize ihtiyacım var. Elimde 315.000 DYHOl var. 0.57’den aldım. DOHOL ile birleşti. Birleşmede çıkan fiyat DYHOl aleyhine. 0.48’den çıkmayı düşünüyorum. Ne önerirsiniz.

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir