Seans Öncesi Borsa Yorumu / Draghi’den Sonra…

Belki de Haziran ayının en önemli ekonomi gündem maddelerinden biri Avrupa Merkez Bankası’nın (AMB) dün aldığı kararlar ve AMB Başkanı Draghi’den gelen açıklamalardı. Dün alınan kararlar…

endeks-6-haziran-2014

Belki de Haziran ayının en önemli ekonomi gündem maddelerinden biri Avrupa Merkez Bankası’nın (AMB) dün aldığı kararlar ve AMB Başkanı Draghi’den gelen açıklamalardı. Dün alınan kararlar neydi? Ne anlama geliyor? Bizim piyasalarımız ve borsamız üzerindeki etkisi bundan sonra ne olur?

AMB politika faizinde 10 baz puan indirme gitme kararı aldı. Politika faiz oranı %0.25’ten %0.15’e çekilirken, marjinal borç verme faizi %0.75’ten %0.40’a düşürüldü ve  mevduat faizi oranı %0’dan -0.1’e indirildi. öç nÖte yandan AMB Başkanı Draghi bir çalışma yapıldığını ve bu çalışmayla kobilerin çıkartacağı tahvillerin satın alınmasının düşünüldüğünü söyledi. Böylece küçük ve orta ölçekli işletmelere finansal piyasalar yoluyla daha fazla kaynak aktarılabilecek. Aslında bunu bizim Merkez Bankamız da yapsa, şu gereksiz faiz tartışmaları da biter. AMB’nın diğer bir uygulaması da daha önce satın aldığı tahvillerin parasal etkisini zayıflatmak için yürttüğü stratejiyi gevşetiyor ve bu da bankacılık sistemine 172 milyar Euro tutarında bir kaynak sağlamış olacak.

Draghi, diğer taraftan yüksek miktarlı tahvil alım (parasal genişleme-QE) programının kapısını da kapatmayarak aralık bıraktı ve ileride gerekirse bu adımların da atılarak ekonomiye daha fazla para enjekte edilebileceğini söyledi. Fakat Avrupa Birliği’nde bir karar almak çok zor olduğundan şimdilik olağanüstü şartlar olduğunda bu alternatif düşünülüyor olacak.  Draghi enflasyonu yüzde 0.7 olarak beklediklerini ve geleceğe dair büyüme oranı beklentilerini de verdi ama en önemli olanlar yukarıda yazdıklarımdı.

Görünen o ki gerçekten de Avrupa’da işler hiç ama hiç iyi değil. PIMCO’nun CEO’su Muhammed El Erian bu kararlar sonrasında AMB’nın başka şansı kalmadığını yazdı. Bu kararlar sonrasında bizim piyasalara yansıma çok olumluydu. Borsa uzun bir süreden sonra 80 binin üzerini gördü. Dolar/TL Kuru 2.12’ye yaklaştıktan sonra 2.10 seviyelerine kadar düştü. Gösterge faiz de en düşük yüzde 8.20 seviyesini gördü.  Olumlu hava devam eder mi?

Dün Londra’da konuşan Erdem Başçı bu kararların Türkiye için olumlu olduğunu, 1. çeyrek büyüme verisinin şaşırtacağını ve ortalama yüzde 4’lük bir büyüme trendinin devam ettiğini söyledi. Salı günü (10 Haziran), 1. Çeyrek büyüme rakamı açıklanacak olup yüzde 4-5 arasında gelebilir. Bunun sonrasında da, bu ay yapılacak toplantıda Merkez Bankamız faizleri 100 baz puan veya daha fazla indirebilir. Yani Türkiye için hala olumlu hikaye devam ediyor. Aslında dünkü kararlar sonrasında, bir kar satışı bekliyorduk ve bir nebze kar satışı gördük. Senaryomuz, AMB kararı sonrasında ani yükseliş sonra geri çekilme, ardından piyasaların büyüme rakamını satın alması yönündeydi. Yani Salı gününe kadar piyasalar olumlu ve güçlü tavrını sürdürebilir. Büyüme sonrasında MB’nın faiz indirimi fiyatlanmaya başlar ama en az 2 haftalık bir ara dönem var. Bu yüzden büyüme verisi sonrasında, borsada geri çekilme ve faiz kararı gününe yaklaşıldıkça yeniden yukarı hareket görebiliriz. Bu bağlamda BIST-100 endeksinin en önemli desteği 77 bin olup MB faiz kararına kadar bu seviyenin altına geri çekilme beklemiyoruz. Bu sabah dış piyasalarda olumlu hava var.  Dolar/TL bu sabah geri çekiliyor. Endeksin olumlu açılmasını ve 80.500’ü zorlaması söz konusu olabilir. Seans için önemli destek 79 bin seviyesinde bulunuyor.

NOT: Bugün 15:30’da ABD’de tarım dışı istihdam verisi var. 210 bin artış bekleniyor. Çok iyi bir veri gelirse piyasalar bir miktar geri çekilebilir.

2. NOT: Pazartesi günü VARYAP 12 ay vadeli bir tahvil ihracına çıkıyor. Salı ve çarşamba talep toplanacak. Gösterge faizin 4.75-5.25 puan üzerinde faiz verilecek ve faiz her ay nakit ödenecek. Ayrıca yapılacak olan toplam faiz ödemesi, tahvil arzından gelen paradan bloke edilecek. Bunun yanında Varyap’ın bodrum projesi arsasına  1. derecede ipotek konulacak. Şu anki koşullar altına banka faizlerine göre çok cazip görünüyor. İlgilenenler VARYAP’Tan ( (0216) 688 48 05)  veya Tera Menkul’den bilgi alabilirler (Tel:  0212 365 10 00).

 

“Seans Öncesi Borsa Yorumu / Draghi’den Sonra…” ile ilgili 1 yorum

  1. ah hocam şimdi mi söylenir bu :( şaka bir yana;
    12 Mayıs’da 3 aylık olarak bağladım 11.65 ten. Bozdurayım mı vadeli hesabı sizce 1 ay kaybım olur ama hep bu zel sektör tavhillerini duyurdum ama biz alamayız sanıyordum ondan faydalanayım.

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir