Seans Öncesi Borsa Yorumu / Yükselişe Devam mı?

Piyasalarda geçen hafta çok olumlu bir hava vardı. Bu olumlu hava devam eder mi? sorusu  bu haftaya başlarken en çok sorulan soru. Yarın 1. Çeyrek GSYH büyüme verisi açıklanıyor. Ardından…

endeks-9-haziran-2014

Piyasalarda geçen hafta çok olumlu bir hava vardı. Bu olumlu hava devam eder mi? sorusu  bu haftaya başlarken en çok sorulan soru. Yarın 1. Çeyrek GSYH büyüme verisi açıklanıyor. Ardından sanayi üretimi ve Dış ticaret verileri gelecek. Geçen hafta MB Başkanı Erdem Başçı büyümenin olumlu devam ettiğini ve yüzde 4 üzerinde bir trendin devam edebileceğini söyledi. Biz de yaptığımız hesaplamalarda, eğer 2006’dan bu yaba süren Sanayi üretimi-Büyüme ilişkisi devam ederse yüzde 4.74 büyüme olabileceğini öngörüyoruz. Hatta daha yüksek bile olabilir. Fakat önemle vurgulayalım ki, büyüme tahminini yaparken özellikle tarım sektöründeki büyüme rakamı  bu tahminlerimizi aşağı yönde değiştirebilir. Büyümeye ilişkin yaptığımız ayrıntılı analizi  burayı tıklayarak okuyabilirsiniz.  Piyasalar büyüme verisi öncesinde genel olumlu havasını devam ettirebilir. Yüzde 4.5 veya üzerinde bir rakamın borsa üzerinde olumlu etki yaratacağını söyleyebiliriz. Aslında bir olumlu bir olumsuz  iki tür etki söz konusu olabilir. Olumlu etki şu şekilde kendini gösterebilir. Büyümenin beklentilerden yüksek gelmesi nedeniyle, firmaların ciro ve kar beklentileri yükselir. Bu da hisseler üzerinde olumlu etki yapar. Yabancılar her ne kadar Cumhurbaşkanlığı seçimi sürecinde politik riski almak istemeseler de Temmuz başına kadar çok ciddi olumsuz bir etki görmeyiz. Böyle bir durumda, borsadaki artış devam ederken, Türkiye’ye ayırdıkları fonlar için performans yönünden geride kalmak istemeyecek yabancılardan ekstra alım gelebilir.  Büyüme’nin beklentilerden yüksek gelmesi durumunda olumsuz etki kanalı ise, şu şekilde çalışabilir; MB’nın bu ay yapacağı toplantıda en az 100 baz puan daha faiz indirimini piyasalar satın alıyor ama yüksek büyüme rakamı faizde düşüş beklentilerini sınırlayabilir. Fakat bu etkinin cılız kalacağını söyleyebiliriz. Çünkü piyasalar pozisyonda ve olumlu etkinin olumsuz etkiden daha güçlü olmasının söz konusu olmasını bekliyorum.

Dış konjonktüre baktığımızda Avrupa Merkez Bankası (AMB) kararlarıyla uluslararası alanda risk algısı yeniden çok pozitife döndü.  Çin’de ilk çeyrekte yüzde 7.5 büyüme ile Asya cephesi olumlu. Ayrıca Japonya tarafı da olumlu gelişmeleri satın alıyor. Bu sabah Asya cephesinde olumlu hava var ve hatta ılımlı bir ralliden bahsedebiliriz. Bu hafta ABD’de perakende satışlar verisi önemli olacak. ABD’de enflasyonun artışı hızında ivmelenme var. Geçen hafta cuma günü tarım dışı istihdam verisi beklentilerden hafif yüksek gelmesine rağmen 10 yıllık faizler yerinde saydı. ABD borsa endeksleri haftayı yine rekorla kapattılar. ABD vadeli endeksleri ise cuma günkü kapanış seviyelerine yakın bulunuyorlar. Dış politikaya bakıldığında ise Ukrayna konusunda adımlar var. Yeni Ukrayna Başbakanı ile Putin görüşmesi ve Putin’in Obama ile kısa görüşmesi dış politik riski de azalttı. Dolayısıyla yatırımcılar pozisyonlarını korumaya devam edebilirler.

BIST-100 endeksi geçen haftayı 80.397 seviyesinden kapattı. Bu hafta en güçlü destek 79 binde bulunuyor ve borsa bu hafta 80.600’ü yukarı geçmeye çalışabilir. Teknik olarak bu seviyenin kırılması durumunda hedef 81.500-82.000 civarı olacaktır. Şu  an için düşüş olasılığı zayıf görünüyor.  Yine de ani bir haber veya beklenmedik bir gelişme piyasalarda ters hareket yaratabileceği için yatırımcılar pozisyon alırken, B planı ve stop-loss seviyelerini belirlemeliler. Dolar/TL kuru bu sabah 2.0819 seviyesinde bulunuyor. Kurda 2.06 civarına doğru gevşeme söz konusu olabilir.  Herkes için bol kazançlı bir hafta olması dileğiyle..

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir