Seans Öncesi Borsa Yorumu / MSCI Endeksi Beklentileri Bitti

Dün borsa çok önemli bir seviyeden kapandı. MSCI endeksinde ağırlığı beklenen BIST-100’ün ağırlığı değiştirilmedi ve bu konudaki spekülasyonlar da sona ermiş oldu…

endeks-11-haziran-2014

Dün borsa çok önemli bir seviyeden kapandı. MSCI endeksinde ağırlığı beklenen BIST-100’ün ağırlığı değiştirilmedi ve bu konudaki spekülasyonlar da sona ermiş oldu. Daha önceki yorumlarımızda da belirttiğimiz üzere bu aşamada piyasa faiz beklentilerine odaklanmış durumda. Şunu belirteyim ki, piyasaları etkileyen en önemli parametre faizler değil faiz beklentileridir. Merkez Bankası kararından önce, bu konudaki beklentiler çok büyük bir oranda fiyatlara girmiş olacaktır. Faiz kararından sonra piyasaların yönünü belirleyecek olan şey ise faiz indiriminin, piyasaların beklentisi ile karşılaştırıldığında, ne kadar üzerinde ya da altında olduğudur. Eğer beklentilerden yüksek veya düşük bir faiz indirimi olursa piyasa sert reaksiyon verir.

Son açıklanan 2014 1. çeyrek büyüme rakamı yüzde 4.3 ile beklentilerden yüksek geldi. Son beş çeyrekte büyüme hep, sanayi üretimi artışından yüksek olmuştu. Sın açıklanan rakamlara göre, 1. çeyrek sanayi üretimi yüzde 5.3 olurken, büyüme bunun altında kaldı. Büyümede sorun yok ve ihracat kaynaklı bir büyüme olduğunu görüyoruz. Bu büyüme verisi faiz indirimi kararını etkiler mi? Faiz kararını iki yönden etkiler. Büyümenin beklentilerden yüksek gelmesi faiz indiriminin ölçülü olmasını yani beklenenden daha düşük yapılmasını gerektirir. Fakat büyümenin neden yüksek geldiğine baktığımızda, en büyük payın ihracattan geldiğini görüyoruz. Yüzde 4.3’lük büyümenin 2.92 puanı ihracattan gelmiş durumda ve ithalatın büyüme üzerine etkisi ise sadece -0.82 puan olmuş. Bu ne anlama geliyor? Bir bakıma döviz kurlarının yükselmesi ihracatı olumlu, ithalatı ise frenleyici etki yapmış ve hem cari açığın hem de dış ticaret açığının düşmesini sağlamış. Dolayısıyla, döviz kurlarında daha fazla gevşemeye izin verilmemeli. Yani faiz indirmek sakıncalı değil ve rahatlıkla 100 baz puan indirim yapılabilir. Merkez Bankası bu iki dengeyi bir arada sağlayacak bir indirim yapacaktır. Bunun da 100 baz puan olması uygundur. Aynı zamanda koridorun üst seviyesini de 50 veya 100 baz puan aşağı çekebilir.

Dış piyasalara baktığımızda dengeli bir yapı görüyoruz. Dün ABD borsa endeksleri neredeyse açıldıkları seviyeden kapandı. Bu sabah ABD vadeli endeksleri yüzde 0.05 aşağıda bulunuyorlar. Teknik olarak BIST-100 endeksi 80.600’deki önemli direncini yukarı kırdı diyebiliriz. Endeksin 82 bin 85 bin arasındaki boşluğu doldurması beklenebilir. Fakat son bir yılın en yüksek seviyesinde olduğumuzdan dolayı yatırımcıların bundan sonraki alımlarında zararı kes seviyesini önceden belirleyerek alım yapmaları gerekir. Bugün seans içi destek 80.750 seviyesinde bulunuyor. Çok önemli olumsuz bir gelişme olmadıkça endeksin 81 bini destek yaparak 82 bin civarını yukarı kırma çabasını da görebiliriz. Bu aşamada talep göstergeleri olumlu olup, yabancı takasının da artmaya devam ettiğini görüyoruz. Henüz aşağı yönlü dönüş sinyali olabilecek belirti yok, fakat, bir günde bile önemli hareketlerin olabileceği göz önünde bulundurularak yatırım kararı verilmelidir.

“Seans Öncesi Borsa Yorumu / MSCI Endeksi Beklentileri Bitti” ile ilgili 4 yorum

  1. MUHTEREM HOCAM YAKINDA BUYUK DUNYA BANKALARINDAN BIST İÇİN YUKARI YÖNLÜ POZİTİF REVİZELER GELİR YERLİ YATIRIMCININ OMUZLADIĞI SEVİYEDE BELKİ YABANCILAR YAVAŞ YAVAŞ ÇAKTIRMADAN ÇIKARLAR HERKESİN YUKARI GİDECEK DEDİĞİ YERDE PİYASANIN TERSİ İSTİKAMETTE DÜŞÜNMEKTE FAYDA VAR DİYE DÜŞÜNÜYORUM.

  2. HOCAM BIZIM TOPTAN ALDIM RAMAZAN ÖNCESİ PİRİM YAPAR İNŞAALLAH TEMETTÜ VERMİŞ UZUN YILLAR

  3. ya hocam inanır mısınız, içime doğru bugün webinar olacağı, yeni fark ettim. hocam mükemmel bir insansınız.

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir