Seans Öncesi Borsa Yorumu / Petrol Piyasaları Olumsuz Etkiliyor

Piyasalar geçen haftayı stresli fakat umutlu kapatmıştı. En azından hafta sonunda rehinelerin bir şekilde kurtarılabileceği düşünülüyordu. Bu yüzden cuma…

endeks-16-haziran-2014-b

Piyasalar geçen haftayı stresli fakat umutlu kapatmıştı. En azından hafta sonunda rehinelerin bir şekilde kurtarılabileceği düşünülüyordu. Bu yüzden cuma günü borsa beklemedeydi. Fakat hafta sonunda rehineler konusunda bir gelişme olmadı. Dileriz rehinelerin hepsi burunları kanamadan kurtarılır. Şu an ortam  gergin bir bekleyiş şeklinde ve bu gerginlik cuma günü çok belirgindi. Bu sabah  borsanın açılışı öncesi, dış piyasalara ve özellikle de petrol ve altına yansımalar var. Cuma günü Brent petrol 114 doların üzerine çıktı. Bu sabah 113 dolar seviyesinde bulunuyor. Türkiye CDS’leri ise bundan bir hafta önce 165 seviyelerindeydi, cuma günü 180 seviyesinin üzerinde kapandı. Dolar/TL kuru cuma gününü 2.1228’den kapatmıştı. Bu sabah işlemler 2.1285 seviyesinden geçiyor.

Daha önceki yorum ve analizlerimizde belirttiğimiz üzere, piyasalar habere bağlı gidiyor ve bundan sonra gelecek haberler hakkında bilginiz yoksa, kısa vadede piyasaların yönü konusunda tahmin yapmak mümkün değildir. Bu arada çok fazla dezenformasyon olduğunu da belirtmeliyiz. Gün içinde gelecek her habere karşılık, piyasalar ani reaksiyonlar verecektir. Hafta sonunda IŞİD’in Bağdat’a yürüdüğü ve yaklaştığı haberleri vardı. Şu an ABD uçak gemisi de bölgeye yönlendirildi. Neler olabileceğini kestirmek güç. Irak uçaklarının IŞİD’in lojistik noktalarını bombaladığı bildiriliyor. IŞİD’in ne zaman ne yapacağını kestirmek mümkün değil. Her an her yerde çeşitli saldırılarda bulunabilirler. Bu şartlar altında piyasalar bu gelişmelerin netleştiğini görmeden net bir yukarı yönlü hareket yapamazlar. Fakat rehinelerin salıverileceği türünden haberler ani alımları getirir ama herkesin duyduğu bir habere bağlı alım-satımlardan kâr elde etmek mümkün olmayabilir.

Bu aşamada piyasa oyuncuları ileriye dönük süreç hakkında net bilgi sahibi olana kadar borsanın yönünü tahmin etmek mümkün değildir. Yatırımcılar dalgalı bir haftaya hazırlıklı olmalılar. Teknik olarak borsanın önemli desteği 77.500 civarındadır. Ama bu destek aşağı kırılırsa 74.500-76.000 aralığı dahi görülebilir.

Bir önceki hafta Avrupa Merkez Bankası’nın faiz indirimiyle birlikte Türkiye’de de en az 100 baz puanlık bir faiz indirimi bekleniyordu. Musul olayı Merkez Bankası’nın 24 Haziran’da yapacağı PPK toplantısındaki faiz kararını da etkileyebilir. Çünkü dış siyasi risklerdeki artış, döviz kurlarını yukarı yönde etkiliyor. Eğer kısa süre içinde rehine krizi çözülmezse, yatırımcılar dövize yönelmeye başlayabilirler. Şu an özellikle döviz ödemeleri bulunan iş dünyası döviz kurlarında olası bir yukarı harekete karşı, döviz risklerini azaltmak adına dövizde alıcı yönünde bulunuyorlar. Henüz yabancı yatırımcılardan ciddi bir kaçış görmüyoruz. Fakat, rehine krizinin büyümesi veya uluslararası silahlı müdahale seçenekleri masaya gelirse, yabancılar kar veya zarara bakmaz. İşte bu yüzden yatırımcılar dikkatli olmalıdırlar.

Bu sabah Asya cephesi genelde negatif bir seyir izliyor. ABD endeksleri cuma gününü yüzde 0.25-0.31 civarında yukarıda kapattılar, fakat bu sabah vadeli endeksler yüzde 0.23 aşağıda bulunuyor. Teknik olarak BIST-100 için en güçlü ilk destek 77.200 civarında bulunurken, diğer önemli destek ise 74.500 civarında bulunuyor. Endeksin açılışta geri çekilmesini bekleyebiliriz fakat yukarıda da vurguladığımız üzere  Musul’dan gelecek her haber ve gelişme ani dalgalar yaratacaktır. Yatırımcılar stop belirlemeden alım yapmamalılar ve mutlaka B planları olmalı. Herkese bol kazançlı bir hafta olması dileğiyle…

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir