İsmet Demirkol – Yılsonu TÜFE % 10 seviyelerini zorlayabilir

Bugün açıklanan Ağustos ayı TÜFE rakamlarına göre, 2014 yılı Ağustos ayında bir önceki aya göre %0,09, bir önceki yılın Aralık ayına göre %6,28, bir önceki yılın aynı ayına göre %9,54 ve on iki aylık ortalamalara göre %8,46 artış gerçekleşmiş durumda. Ana harcama grupları incelendiğinde ise,

2014 yılı Ağustos ayında endekste yer alan gruplardan gıda ve alkolsüz içecekler %0,89, eğitim %0,75, çeşitli mal ve hizmetler %0,65, eğlence ve kültür %0,59 artış gösterdi. Alkollü içecekler ve tütün de %0,46, ulaştırma da ise %0,06 düşüş görüldü.

Yukarıda açıklanan rakamlar, gıda fiyatlarındaki yükselişin enflasyonun artmasını tetiklediğinin bir göstergesi olarak karşımıza çıkıyor. Yıllık faizlerde 8,25 bandından hareket edersek , -1,29 reel getiride negatif eğilimin artmaya devam ettiğini görmekteyiz. Sonbahardan sonra, elektrik, doğalgaz zamlarının olması durumunda enflasyondaki yükselişin kaçınılmaz olacağı görülmekte. FED’in Sonbahardan itibaren, faiz artışı politikasını detaylandırmaya başlaması, Doların yükselişini beraberinde getireceğinden, doların baz etkisini Eylül ayından itibaren daha çok hissetmeye başlayacağımızı ve yılsonu TÜFE’de % 10 seviyelerinin zorlanabileceğini hatta % 10,5 seviyelerinin görülebileceğini dip not olarak belirtmek gerkir.

Dr. İsmet DEMİRKOL

Ekonomist

http://bigyatirim.blogspot.com/

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir