Çetin Ünsalan – Misafir

Arka mahalledeki komşu, iki gün sonra size misafir gelmek istediğini söyler. Ama davete icabet daha zarif olacağı için, çocuğuyla size haber gönderir ve böyle bir niyeti olduğunu duyurur. Siz de ‘buyursunlar’ dersiniz.

 

Fakat misafir yetinmez… Eve geldiğinde kendisini kimin karşılayacağını, kimin nereye oturacağını öğrenmek ister. Diyelim ki ayıp olmasın diye bilgi verdiniz. Bir adım öteye gider. İkramda nelerin olacağını sorar. Mönüyü yollarsınız, içlerinden bazılarını çıkarır; taleplerini de ilave eder.

 

Siz ‘ya sabır’ çekedurun, misafir, o akşam konuşulacak konuları, kimin neden bahsedeceğini, hangi fikrini söyleyip, hangisini söylemeyeceğini de belirler. Hatta orada kendisine vereceğiniz, eskilerin tabiriyle Ramazan’a has ‘diş kirası’ da ister. Bunu da kabul ettiyseniz zaten giyeceğiniz kıyafetlerden, zil sesinize kadar her şeye karışır.

 

Böyle bir misafir karşısında tavrınız ne olur? Normal bir insan, gelmeden o misafirden özür dileyerek müsait olmadıklarını, başka bir gün teşrif etmelerini ister. Fakat biraz mübalağa sanatı kullanmış olmakla birlikte, Cumhurbaşkanı’nın TÜSİAD’ın onur konuğu olduğu toplantı neredeyse böyle…

 

Çünkü iddia o ki, gerek başkanın, gerekse yüksek istişare kurulu başkanının yapacağı konuşmanın metinleri yollanmış; düzeltmeler yapılmış ve son hali verilmiş. Bunun gerçek olmadığına inanmak istiyorum.

 

Zira gerçekse bu ülkenin ilk 500 firmasının ağırlıklı bölümünü oluşturan patronlar kulübü, bundan sonra çıraklar kulübü olarak anılmalıdır. Evinize gelen misafirin bu tavrını kabul ediyorsanız; ya ödeyemediğiniz krediyi veren bankanın sahibidir; ya elinde sopayla misafirliğe geliyordur ya da derdi sizden hesap sormak veya sizi hizaya sokmaktır.

 

Üstelik birçoğu borsaya kote şirketlerin patronlarının olduğu ortamda, borsada işlem gören bir banka hakkında, SPK kurallarına rağmen beyanda bulunuyor ve karşılığında SPK soruşturma açacağına, ilgili kuruluşun borsadaki hissesi kapatılıyordur. Bu ortamda bile sesiniz çıkmıyorsa; işadamı diye ortada dolaşmayın.

 

Birçoğu dolar borçlusu bu işadamlarının misafirlerini ağırladığı saatlerde, dolar tüm müdahalelere rağmen önlenemez bir yükselişle artarken, kimse bundan bahsetmiyor; açılım gibi misafirin hoşuna gidecek konulardan söz ediyorsa; bence o derneğin kapısına kilit vurun. Ödediğiniz aidatlara yazık…

 

Tüm bu fotoğrafa sessiz kalıyorsanız ya bir açığınız vardır; ya beklentiniz ya da korkunuz. Türk ananesinde misafir hesap sormaz. Muhabbetiyle bulunduğu ortama huzur katar.  Dip not: Ne yiyeceğini de sormaz. Ne demiş atalarımız? Misafir umduğunu değil, bulduğunu yer.

 

Fakat bugünkü toplantıdan sonra daha kritik bir soru ortaya çıkıyor? TÜSİAD’ta kim ev sahibi, kim misafirdi? İşte demokrasinin ilerisinden (!) net bir fotoğraf… Hayırlı işler.

 

[email protected]

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir