Mahfi Eğilmez – Türkiye Ekonomisinin Bugünkü Sorunları

I. İki farklı dönem

Türkiye ekonomisi 2003 ile 2014 arasında AKP tarafından yönetildi ve yönetilmeye devam ediyor. Türkiye ekonomisinin bugünkü sorunlarını teşhis edebilmek için bu 13 yıllık dönemi ikiye ayırarak incelemek doğru olacak: 2003 ile 2012 yılları arasındaki 10 yıllık birinci dönem ve 2013 sonrasında şimdilik 2 yılı geride kalan ikinci dönem. Bu ikinci dönemin ilkinden ciddi farklılıkları var ve bu farklar Türkiye ekonomisinin bugünkü sorunlarını oluşturuyor.

Bugünün temel ekonomik sorunları

1. Büyüme düşüyor

Türkiye ekonomisi, 2003 ile 2012 yılları arasındaki on yıllık sürede yüzde 5,1 büyüdüğü halde 2013 – 2014 (ilk yarı) yıllarında yüzde 3,7 oranında büyümüş bulunuyor. 2014 yılının tamamında ilk yarıdaki yüzde 3,3’lük büyümenin daha da düşeceğini tahmin ediyoruz. Bu durumda bu son iki yıldaki büyüme ortalaması yüzde 3,4 dolayına gerileyebilir. Buna göre büyüme ilk döneme göre ikinci dönemde 1,7 puan gerileme sergileyecek demektir. İktidarın ilk on yılında yüzde 5’lik büyüme potansiyelini yakalamış olan Türkiye son iki yılda potansiyelinin ciddi biçimde gerisine düşmüş görünüyor. Büyümedeki düşüşün olumsuz bir etkisi de vergi gelirlerinde ortaya çıkıyor. Dolaylı vergilerin ciddi ağırlık taşıdığı sistemde vergi gelirlerinde artış enflasyonun altında kalıyor.

Yazının devamı için TIKLAYINIZ. (Mahfiegilmez.Com)

“Mahfi Eğilmez – Türkiye Ekonomisinin Bugünkü Sorunları” ile ilgili 1 yorum

  1. Hocam merhabalar araştırmakta olduğum konuyu sizin fikirleriniz doğrultusun da açığa kavuşturmak istedim.Yatırımcıların bilgi akışının parçalınmış olması ve bilginin bütünleşik, anlaşılır bir şekilde sunacak bir platformun olmaması sorunlara sebep olmakta.
    Bu bilgileri kim bütünleştirebilir ve yatırımcıların ihtiyaçları olan bilgiler nelerdir? Saygılarımla şimdiden teşekkür ederim.

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir