Fatih Özatay – Genç ve eğitimli bir nüfusa sahip olduğumuz doğru mu?

İtiraf ediyorum: Şüpheye düştüm.

15 yaş ve yukarısındaki nüfusumuzun eğitim düzeyinin bize benzer ya da zenginlerle aralarındaki gelir farklılığını kapatan ülkelerdekine kıyasla az olduğunu biliyordum. Bunu bu köşede defalarca yazdım. Ama son günlerde sıkça duyduğum ‘Türkiye’nin genç ve eğitimli nüfusu’ övgüsü karşısında kendime şu soruyu sormak durumunda kaldım: Tamam, 15 yaş yukarısı nüfusun eğitim düzeyi sevimsiz ama acaba son yıllarda atak yaparak genç nüfusumuzun eğitim düzeyini bize benzer ülkelerin üzerene çıkarmış olabilir miyiz?

Öyle ya, bu kadar insan –ki aralarında yabancı iş insanları ve yabancı devlet erkânı da var- bunu dile getirdiğine göre genç nüfusumuzun eğitim düzeyi açısından önemli bir atak yapmış olmamız gerekir. Muhtemelen ben tembellik yapıp bu rakamlara bakmamıştım. Aslında bakmıştım da belki görmemiştim.

Kalkınma alanındaki çalışmalar açısından eğitim düzeyi çok önemli. Mesela orta gelir tuzağından kurtulup yüksek gelir düzeyine çıkan ülkelerin ortak üç temel özelliklerinden biri eğitim düzeyi yüksek bir nüfusa sahip olmaları. Bu çerçevede genç ve eğitimli bir nüfusa sahip olmak ilerisi için umut verici. Peki, gerçekten gençlerimizin eğitim düzeyi ileri sürüldüğü kadar yüksek mi?

Yazının devamı için TIKLAYINIZ. (Dünya Gazetesi)

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir