Kazım Çiloğlu – San ki naklen maç yayını!

San ki naklen maç yayını!

Genelde önde gelen ülke merkez bankası başkanlarının açıklamalarını ekonomi medyası kanalları ile yakından izliyoruz.

Neden?

Çünkü bizim ve bizim gibi gelişmekte olan ülke ekonomileri bu açıklamalardan çok etkileniyor!

Bununda en büyük ekonomik nedeni, alt yapısı olmayan, ağır sanayi ve ileri teknolojiyi tam kuramamış, dolaylı olarak ithal ürünleri ile ihracat yapabilen bir ülke oluşumuzdan kaynaklanıyor.

Buraya kadar olanlar hepimizin malumu ama bizle, onlar arasında ki en büyük fark, açıklamalar ve açıklamalar sonrası yapılan, açıklamaların(!) açıklamalarında yatıyor…

Örneğin Mario Dragi, Janet Yellen, Zhou Xiaochuan ve Haruhiko Kuroda gibi M. Başkanları açıklamaları kısa, net ve anlaşılır oluyor. Bu nedenle de, daha önce beklenti yönünde bir pozisyon alan, yatırımcı, ihracatçı ve finans kurumları çok büyük çalkantılar yaşamıyorlar…

Zaten iki yorum öne çıkıyor, güvercin ya da şahin!

Ama bizde her nedense bu anlayış son on yılda çok değişti. Açıklamalar çok uzun, çok karmaşık ve çok rakamsal içerikler içersinde ve özelliklede dersini çok iyi hatta sular seller gibi ezberlemiş bir öğrencinin tahtada kendisine her sorulanı son sürat cevaplaması gibi bir görüntü veriyor ya da algı oluşturuyor!

Eğer bu böyle değil diyorsak, o zaman her toplantı sonrası, yerli ve yabancı tüm ekonomi çevreleri bu açıklamaları anlar ve buna göre işlerini güçlerini yaparlar değil mi?

Oysa hiçte öyle olmuyor!

Daha açıklamalar biter bitmez, sanki maç sona ermiş gibi başta ekranlarda olmak üzere her yerde ve her çevrede;

Öyle dedi, şöyle dedi, onu kastetti, onu kastetmedi tartışmaları sürüp gidiyor.

Bu sadece ekonomimizle ilgili konulara özgü demekte büyük bir yanılgı olur. Siyasetçiden, devlet adamına, akademisyeninden, yazarına, depremden, fay hattına, faizden, enflasyona…. Aklınıza gelen her şeyde bu böyle oluyor.

Sakin ve berrak bir sunum asla göremiyoruz!

Açıklamalar maç sunumu gibi yapılınca haliyle bu açıklama sonrası spor yorumlarına benzer bir seri tartışmaları da beraberinde getiriyor.

‘’Eğer bir şeyi açıklamak için yeterinden fazla kelime kullanırsak bu bir anlatım enflasyonuna neden olur. Anlatım enflasyonu da doğal olarak yorum faizlerini beraberinde yükseltir!’’

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir