Kazım Çiloğlu – Petrol neden düşüyor?

Petrol neden düşüyor?

Dünya tek taraflı yüksek enerji fiyatlarından dolayı ciddi bir çıkmaza girmişti. Daha önceki yıllarda, bir yazımda da, eninde sonunda bu yüksek enerji, özellikle de petrol fiyatları mutlaka düşecektir görüşümü dile getirmiştim.

Az gelişmiş, gelişmekte olan hata gelişmiş ülkelerde dahi ciddi ekonomik krizler ve de adil olmayan bir ticari denge bozukluğu oluşmuştu!

Nedir bu dengesizlik derseniz?

Birim çalışmanızın karşılığında aldığınız ücretle, alabileceğiniz petrol miktarıdır. Bu denge 30-35 dolarlardan başlayıp, 120 dolarlara kadar dayanmıştı!

Bu durumda sizin ürettiğiniz tarım ürünleri, sanayi ürünleri de dahil tüm ihraç kazanımlarınız, petrol ithalatına gitmekte idi…

Bu yükselişin nedeni petrol çıkarma maliyetinde ya da arzın az oluşundan mı kaynaklanıyordu?

Elbette hayır!

Yoksa bölgesel çatışmalardan mı kaynaklanıyordu?

O da artık mümkün bir gerekçe olarak görülmüyor.

Eğer geçerli olsa idi IŞİD’in petrol bölgelerinde ki yarattığı kargaşa, yıkım ve dengesizlikler şimdi petrolün değerinin düşmesini değil yükselmesine neden olmalıydı!

Dünyada petrol ithal eden ülkeler nerede ise tüm kazanımlarını petrole yatırır olmaları, ciddi bir ekonomik çöküşün başlangıcı olabilecek hale gelmesi, bunun yanında son on yılda Ak Deniz ve Orta doğu odaklı İslam ülkelerinde yaşanan mezhep çatışmaları ve buna bağlı oluşumlar, petrol üreten ülkeleri de ürküttü ve dünya ya bu yolla bir nefes aldırmayı yeğlediler.

Bu gelişmeleri, doların değerinin artması ve petrol ağırlıklı fonlarında hareketi desteklese de, amaç dünya ekonomisine nefes aldırmak  ana  hedef alındı diye değerlendirmek gerekir.

Bu sün i teneffüs ya da oksijen takviyesi nereye kadar sürer derseniz?

O da dünya ticaretinin gösterdiği canlanmayla orantılı olacaktır…

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir