Kazım Çiloğlu – Rakamların dansı!

Artık rakamları da yalanlara ortak ediyorlar.

Ekonomide ne söylenirse tersi gerçekleşiyor!

Kamuda, özelde ne kadar ekonomist varsa..

Ekranlara ya da basın önüne çıkıyor, rakamlar yeterli olmazsa grafiklerle, bu da yeterli olmazsa? İstediği yönde, anlatımını doğru göstermek, ortalamaları gene, istediği rakamlara eriştirmek için,  geriye dönük uygun bir yıl seçip, bölüyor, topluyor çarpıyor çıkarıyor ve işte bakın aldığımız önlemler ve ya benim önerim doğru çıktı deyip, tüm toplumu inandırabiliyor!

Oysa rakamlarla yapılan danslarla, çalınan müzik çok farklı.

Çünkü ekonomiden sorumlu, bakanlıklar, Sayıştay, TCMB, TBMM bütçe komisyonları ve genel kurulda, muhalefetin arasında, ortaya çıkan rakamlar(!) bir birini sağlamıyor.

Bir ülkenin gelir ve giderleri ile her kör kuruşu dans eden rakamlarla ifade edilebilir mi?

Ekranlara çıkan yatırım ve banka sektörünün ekonomistleri ise rakamlarla sanki vals yapıyorlar. Müzik uygun, figürler zarif ama gelin görün ki rakamlarla, bir sağa bir sola savrulup gidiyorlar!

Onlarında derdi, kendini beğendirip, gene ekrana çıkabilmek ve yatırım portföyüne, müşteri çekmek ve bu sayede geleceğini daha yukarılara taşımak olunca? Gene rakamlara sığınıp kafa karıştırıyorlar.

Özetle: Kamusundan, özeline bir görevde olan tüm ekonomistler, kahve falı benzeri bir davranış içindeler.

Nedir kahve falı davranışı derseniz?

Çok söylem çok olasılık!

Kahve falı çıkıyor diyenleri dikkatli dinleyiniz, göreceksiniz ki bir insanın başına gelecek tüm olasılıkları bir ahenk içinde sunarlar oysa falı dinleyen sadece kendi duymak istediği sözlere odaklıdır. Hal böyle olunca da kendisi ile ilgili söylemleri duyunca bildi vallahi derler!

Ayrıca ileriye dönükte, karşılaşıla bilecek tüm olasılıkları sergilerler, birisi gerçekleşince ki çok doğaldır(!) gene siz vallahide billahi de gene bildi dersiniz.

İşte bizde de bunca rakam, bunca çizim, bunca laf bu yüzden!

Eğer bir doru sonucu açıklamak isterseniz? Herkesin bildiği bir formülü kullanıp, sonucu rakamlarla tahtaya yazarsınız.

Eğer bir yanlışı, üstelikte bu yanlışı bilenlere doğru diye anlatmak isterseniz işte o zaman rakamlarla dans edersiniz! Bu dansın orkestrası ise grafiklerdir!

Her toplumda bu sunumları alkışlayan mutlaka birileri de olacaktır.

Kimin çaldığı kimin oynadığı belli olmayan ekonomilerde, kamuda ve özelde, akçeli işleri yönetenlerin dediklerini değil, ilkeli ve toplumdan soyutlanmış akademisyenlerin dediklerini dikkate almak gerekir!

Sözün özü:

Rakamların dans ettiği bir ortamda, hesabı da bahşişi de yerel para öder!

 

 

 

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir