Borsa, Dolar ve Faizde Son Durum

En son yazdığım yorum ve analizde FED’in almış olduğu son kararı ve kara metnini değerlendirmiştim. Borsada anlamlı bir düzeltme beklediğimi vurgulayarak bunun 86.500-87.500 aralığı olduğunu belirtmiştim.

Dün borsa 86 bin seviyesini de aşağı geçti ve 85.910’dan kapandı. 87.500 seviyesinde desteği vardı fakat genel konjonktürü düşününce teknik olarak güçlü görünen bu destek temel olarak zayıf bir destekti.  Zaten daha önceki yorumumda 86.500 seviyesine gerileme olasılığını  bu yüzden vermiştim.

endeks-5 subat

Yukarıdaki grafik endeksin 60 dakikalık hareketlerini gösteriyor. Fibonacci geri dönüş seviyelerine göre, endeksin 84.500 seviyesine kadar gerileme olasılığı yüksek görünüyor. Bu yüzden daha önceki yorumumu okuyarak nakde geçmiş olanlar varsa, alım için bir süre daha beklemede kalabilirler.  Aşağıdaki grafik, yukarıdaki grafiğin yakınlaştırılmış ve TKE göstergesi eklenmiş halidir.

endeks-5 subat-2

Şu an Talep konsantrasyon eğrisi sıfırın altına sarktı ve sıfır civarında hareket ediyor. Bu durum satış baskısının güçlü olduğunu gösteriyor. Borsanın yükseliş trendine yeniden dönebilmesi için TKE eğrisinin en azından bir defa 75-80 seviyesini görmesi gerekir. Henüz dip oluşmadı. Dip oluştuktan sonra, dip çalışması başlayacak ve bir süre  devam edecektir. Dip neresi olur? sorusuna teknik analiz kurallarına göre 84.000-84.500 seviyelerini verebilirim. Fakat  “teknik analiz = yüzde yüz doğru sonuçtur” şeklinde bir formül yoktur. Endeks pekala 85.500’ü dip yapıp yukarı dönebileceği gibi, 84 bini de aşağı geçip 82.500’ü dip yapıp yukarı dönebilir. Bu yüzden sizlere kesin olarak seviye verenlere fazla itibar etmeyiniz. Teknik olarak şu an sadece 84.000-84.500 aralığının dip olasılığı daha fazla olan seviye olarak verebiliriz. Bu arada önemle vurgulayayım ki, düşüşler sırasında 60 dakikada oluşacak 150-180 milyon lotluk bir işlem miktarı (lot bazında) dibin ilk sinyallerinden biri olacaktır. Bu tür bir durum olduğunda, izleyen saatlerde hacim sert bir şekilde düşmeli, ve endeksin düşüşü biraz daha devam etmelidir. sonrasında ise, işlem miktarı artmasına rağmen endeksin daha fazla düşmemesi gerekir. Bunlar olursa dibe yakın yerlerdeyiz anlamına gelir.

Yukarıdaki grafiklerde görülmüyor ama, günlük grafiklere bakarsanız, son iki gündür endeks düşerken, işlem miktarı da lot bazında arttı. Bu durum yükselişler olduğunda, bu yükselişlerin cılız kalabileceğini gösteriyor. Geçen hafta sonu İzmir’deki katılımcılara belirttiğim üzere, pazartesi günü endeks yükselişe geçerse son satış fırsatı olabileceğini belirtmiştim. Bunun nedeni, endeksin 28 Ocak günü düşüşü sırasında günlük işlem miktarındaki artıştı. Aslında çok dikkat çekmiyordu ama benim tecrübelerime göre bu durum dikkat edilmesi gereken bir sinyaldi.

Sonuç olarak; endeksin şu anki önemli direnci artık 88.250-88.500 aralığı  olup, eğer endeks 87.500 seviyesine kadar bir yükseliş yaparsa, bu durum yeni bir trendin başladığını değil, düşüş sırasında yukarı yönlü oluşan bir tepkiyi gösterir. Gün içi trade edenler bu aşamada kendi tekniklerine göre davranabilirler. Endeksin bugün 85.800 ile 87.200 arasında dalgalanmasını bekliyorum. Açılış sonrasında yukarı gitme çabası göreceğimizi düşünüyorum. Az önce seans açıldı ve endeks 86.050 seviyesinde bulunuyor. Yani dünkü kapanış seviyesine yakın. Dolar/TL kuru ise 2.4625 seviyelerinden 2.24525 seviyelerine doğru gerilemiş durumda. Güne olumlu başlıyoruz.

Temel Analiz

Yukarıda teknik analizden bahsettim. Ama temel analiz çok daha önemlidir. Şunu vurgulamalıyım ki, hem dolar/TL kuru, hem faizler hem de borsa artık ekonomi yönetiminin değişmesi konusunu fiyatlamaya başladılar. Dün sayın Cumhurbaşkanı’nın “Merkez Bankası özerk olursa sonuç böyle oluyor” sözü doları yaklaşık 5 kuruş artırdı.  Ben de artık Ülkemizde Merkez Bankası’nın özerk olmaması gerektiğine inanıyorum. Direnmesinin bir anlamı yok. Adeta boşa kürek çekiyorlar. Faizleri en az 2-3 puan düşürüp, siyasilerin dediğini yapmalı ve sonrasını da siyasilerin sorumluluğuna bırakmalılar. Tabi ki doğal olarak o görevi de, orada olmak isteyenlere bırakmalılar. Yerlerini başkalarına devretmeyi bilmeliler. Türkiye,  özerk olmayan bir Merkez Bankası dönemini yaşamalı.  Halkın dediği olmalı, halkın seçtikleri para politikasını uygulamalı.  Faizler indirilince, ortaya çıkacak ortamda devletin de %15 desteğiyle bütün dar gelirliler ev sahibi olacaklar. Satışlar yeniden patlayacak ve artan kredilerle ekonomi canlanacak.  Faizlerin indirilmesine odaklanılmış bir ekonominin sonucuna da, başta siyasiler olmak üzere herkes katlanmalı.

Bütün gelişmiş ülkeler neden Merkez Bankalarını özerk hale getirmişler, bunu tartışmanın bu ülkede bir anlamı da artık yok. Tahminimce politika faizleri önümüzdeki iki üç ay içinde  içinde en az 2-3 puan arasında indirilecektir.  Seçim öncesinde, ekonomi canlandırılmaya çalışılacaktır.  Ekonominin canlanacağından ve özellikle de finansal piyasaların (dolar, borsa, faiz) çok canlı ve sürekli hoplayıp zıplayan çocuk gibi olmasından kimsenin şüphesi olmasın. Sayın Erdem Başçı’nın Haziran ayına kadar görevde kalmasını beklemiyorum. Eğer bu beklentilerim doğru çıkarsa…

Yazının bundan sonraki kısmını sizler istediğiniz gibi tamamlayabilirsiniz…  

(Beklentilerimde yanılabilirim, bunu hesaba katınız)

Ekonomik sistemin adaleti o kadar güçlüdür ki; alın teriyle kazanmadığınız herşeyi gün gelir elinizden alır.

*****

NOT: Bazı arkadaşlar mail atarak eğitimlerimin içeriğini ve eğitimden sonra ne gibi doküman, video vs. verdiğimi soruyorlar.  Bilinçli yatırımcı olma yolunda neye ihtiyacınız varsa herşeyi veriyorum (yaklaşık 3 GB video ve 100’e yakın sunum ve doküman) . Şu ana kadar İstanbul, Ankara ve İzmir’de eğitimleri yaptık. Bu hafta sonu Bursa’da eğitim var.  Bursa eğitiminden sonra webinar üzerinden uygulama eğitimlerine başlayacağız ve öğrendiklerimizi uygulayacağız. 8 adet webinar yapılacak. Bursa eğitimine katılmak isteyen olursa burayı tıklayabilir. Kayıt formunu doldurduktan sonra mutlaka [email protected] adresine mail atınız. İstanbul’da yeniden ne zaman eğitim olacak şeklinde sorular var. Mart ayının sonuna doğru belki açabiliriz ama kesin değil.

“Borsa, Dolar ve Faizde Son Durum” ile ilgili 1 yorum

  1. MERHABA HOCAM,
    BUGÜNE KADAR BİR ÇOK EĞİTİMLERİNİZE KATILDIM BÜTÜN YORUMLARINIZI OKUDUM.
    BEN DE BIRAKTIĞINIZ İNTİBA HER ZAMAN BİR UMUT VARDIR GİBİ BİR DURUMDAN İLK DEFA BU YAZINIZDAN GEÇMİŞ OLSUN İMASINI EDİNDİM.
    EĞER DURUM BU KADAR VAHİMSE, SIRF BİR ŞEYLERİ KENDİ LEHİNE ÇEVİRMEK İÇİN HER TÜRLÜ KARARI ALAN YÖNETİCİLER, MASUM HALKIN KAYBETTİKLERİNİ NASIL ÖDEYECEKLER?
    SAYGILARIMLA,

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir