Haftaya Başlarken Piyasalar

Gerçekten çok travmatik bir hafta sonu geçirdik. Özgecan’ın kelimelere sığmayacak kadar dehşet ve hunharca katledilmesi bütün yürekleri paramparça etti. #sendeanlat tagıyla kadınlarımızın ve kızlarımızın yaşadıklarını okuyana kadar inanın, bu erkek vahşetinin bu kadar ciddi boyutlarda olduğundan haberdar olmadığımı itiraf etmeliyim. Erkekler olarak etrafımızda bir bayanın rahatsız edildiğini hissettiğimiz anda bizlere de görev düşüyor. Tepkimizi ortaya koymalıyız. İnsanlık bunu gerektiriyor. Yüce Rabbim Özgecan’a gani gani rahmet eylesin ve “kızımı keşke kurşunla öldürselerdi” diyen o yüreği paramparça olmuş ANA’ya sabır ihsan eylesin. Gerçekten sözün bitiği yerdeyiz.

***

Geçen hafta genelde düşen borsa, haftanın son iki gününde toparlanarak en azından 83 bin gibi tehlikeli bir seviyeden uzaklaştı ve 85.809 seviyesinden kapandı. Yeni haftaya başlarken piyasa dinamikleri neler gösteriyor?  Dolar/TL kuru ve faizdeki durum bir sinyal veriyor mu?

Piyasalar cuma gününe göre olumlu bir başlangıç yaptı. Dolar/TL kuru 2.4550 civarına kadar gerilemiş durumda. Gösterge faiz ise 8.10 seviyesinden kapanmıştı. Haftaya yüzde 8 seviyesinden başlıyor. Borsa ise 86.200 seviyesinden açılarak cuma gününe göre yaklaşık 400 puan artışla haftaya başladı. Bugün için TUİK’ten işsizlik verisi gelecek. Ekim’de yüzde 10.4 olan işsizliğin ne olduğunu saat 10:00’da göreceğiz. Ayrıca Bütçe dengesi açıklanacak. Bu aşamada 84.900 seviyesinde önemli bir destek var. Endeks bugün 86.500 seviyesini yukarı geçmeye çalışacaktır. Çok olumsuz beklenmedik açıklamalar gelmezse endeksin yükselişine devam etmesini bekliyorum. Beklenmedik gelişme dediğim şey ise aslında pek o kadar da beklenmedik değil ve  MB’nın faiz indirimine yönelik tartışmaların medya üzerinden başlamasıdır. Ali Babacan’ın MB’sını savunmasının ardından  henüz buna cevap verilmedi. Beklenmeyen gelişme diyorum ama piyasaların bu tür bir gelişmenin her an olabileceğini beklediğini de biliyorum. Dolayısıyla piyasalar istim üzerinde bekliyor. Eğer sadece teknik dinamiklere bakacak olursak, teknik dinamikler son yukarı hareketin güçlü olduğunu ve yukarı yönlü bir süre daha bu hareketin devam etmesi olasılığının yüksek olduğunu gösteriyor. Bugün piyasanın aşağı ve yukarı bazı yoklamalar yapacağını düşünüyorum. Açılış sonrasında en yüksek 86.261 seviyesi görüldü ve şu an 86 bin civarında hareket ediyor. Bugün genel olarak 85.000 ile 86.500 aralığında dalgalanacağını, zaman zaman 85 bine doğru aşağı yönlü hareketin olacağını, ama bu hareketlerin geçen haftanın başında olduğu gibi güçlü ve sert olmasını beklemiyorum. Fakat yatırımcıların psikolojisi, aşağı yönlü bir hareket başladığında yakın geçmişteki sert aşağı hareketlerin etkisi altında olduğu için panik yapmaya müsaittir. Eğer endeks ilk seansın 85.750’nin altına gerilemeden kapatırsa yukarı yönlü hareket olasılığı artacaktır. Normalde 85 bine kadar olacak gerilemeler için fazla panik yapmaya gerek yoktur çünkü bu aralık normal dalgalanma bandı içinde yer almaktadır. Normal şartlarda ise endeksin yükselen trendini devam ettirerek bugün 86.500 seviyesini yukarı zorlamasını bekliyorum.

İşsizlik verisi Kasım ayında yüzde 107 oldu. Ekim ayında yüzde 10.4 seviyesindeydi. Bu durum gerçekten orta vade için hiç de iyi bir haber değil. İşsizlik verisi sonrasında borsada önemli bir negatif reaksiyon görmüyoruz. Dolar/TL kuru ve gösterge faiz de tepki vermedi. Bu durum en azından şimdilik borsada yukarı hareketi destekliyor. Kağıt bazında bakıldığında ise son açıklanan bilançolara ilişkin son durum tablosunu aşağıda veriyorum. Bu tabloda sadece Sanayi şirketleri yer alıyor olup, Banka Sigorta ve diğer finansal kurum bilançoları içerilmiyor. Ben bazı seçilmiş rasyoları verdim. Bir yorum yapmayacağım. Tabloyu incelemeniz için sizlere veriyorum. Hisseler A’dan Z’ye doğru harf sırasına göre sıralanmıştır.

bilancolar-16-subat-3
Bu tabloda yer almayan ama bilançosu açıklanmış kağıt varsa, bunlar finansal kurumlardır. Bu tablo FAST WEB MALİ ANALİZ programında hazırlanmıştır. Bu program www.borfin.com.tr adresinde bulunmaktadır. Dolayısıyla lütfen bana tek tek soru göndermeyiniz. Kağıt seçerken, nelere dikkat edilmeli konulu bir webinar yapacağım. Bu akşam saat 20:00’de bu sitede webinar linkini vereceğim. Fakat sadece 100 kişilik kontenjan olduğu için erken gelen webinara girebilecek… Webinar linkini twitter’dan da bildireceğim. 

Dolar/TL kuru şu an 2.4540 seviyelerinde bulunuyor. Teknik olarak 2.45 seviyesinde deste oluştu fakat bu destek kırıldığı anda düşüş sertleşebilir ve 2.45’in altına inildiğinde volatilite artacaktır. Çünkü 2.45 altında dolara alım gelebilir. Özellikle 2.40-2.45 aralığı kısa vadeli alım için uygun olabilir. 2.40 seviyesinde bulunan psikolojik desteğin güçlü olduğunu söyleyebiliriz. 24 şubattaki MB toplantısı öncesinde eğer siyasilerden MB’na yeniden baskı oluşmaya başlarsa yeniden dolarda yükselişler görebiliriz.

Bol kazançlı bir hafta olması dileğiyle…

“Haftaya Başlarken Piyasalar” ile ilgili 3 yorum

  1. slm sayın hocam kağıt seçerken nelere dikkat etmeliyiz adlı webinarınızda
    uvy için Geleceğin Egeen ,Konya..vs ni bulmak için..Excel de puanlama eğitimi yapsak
    mesela Son 3 sene olmak üzere
    1-Temettü verimi
    2-özvarlık karlılığı
    3-temettü dağıtım oranı
    4-satış artışı
    5-bedelsiz potansiyeli
    6-sermayenin az oluşu gibi değerlere excel de nasıl puan verecğimizi öğretseniz
    yani kısaca aklımıza gelen değerlere rasyolara excel de nasıl puan verebiliriz
    puan ağırlığını nasıl değiştirebiliriz çok merak ettiğim bir konu teşekkür ederim

    bu mesaja vereceğiniz olumlu olumsuz her yanıta karşılık her halükarda web-i-NAR INIZI SABIRSIZLIKLA BEKLİYORUM.
    SAYGILAR SELAMLAR

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir