Haftaya Başlarken Önemli Noktalar…

Geçen hafta piyasalar açısından oldukça dalgalı geçti. Özellikle Yunanistan konusundaki gelişmeler bizim piyasamızı adeta Avrupa’dan daha fazla etkiledi. Hafta sonunda ise Yunanistan ile anlaşmaya varıldığı haberleriyle euro/dolar paritesi yukarı yönlü bir hareket yaptı. Genelde borsalar yukarı yönlü eğimliydi. ABD borsaları ve Nikkei’de yeni rekorlar görüldü. Haftaya başlarken çözülmemiş olsa bile, en azından Yunanistan stresinin azalmış olması piyasalar üzerinde olumlu etki yapacaktır. 

Sizlerden gelen sorular, hafta sonundaki Şah-Fırat operasyonunun piyasalar üzerinde nasıl etki yapabileceği yönündeydi. Genelde piyasalar üzerinde bir etkisi olmasını bekleyemeyiz. Çünkü yapılan operasyon sonuçta uluslararası bir işbirliği içinde gerçekleşmiş. Suriye bilgilendirilmiş ve hatta PYD ile ortak hareket edilmiş. Normal şartlar altında piyasalar açıkken bu tür bir operasyon yapılmış olsaydı piyasaları çok olumsuz etkileyebilirdi. Çünkü bu tür bir durumda Suriye ile savaşa girildiği algısı da oluşabilirdi. Fakat böyle bir algı olmadığı gibi, operasyon oldu bitti ve kısa süre içinde sonuçlandırıldı.

Bu hafta borsa, dolar ve faizi etkileyecek en önemli gelişme TCMB’nin yapacağı PPK toplantısından çıkan faiz kararı olacaktır. Şu an piyasa 25-50 baz puan indirim bekliyor. Bu çapta bir indirim borsada özellikle banka hisselerini olumlu etkileyecektir, fakat bu olumlu etkinin güçlü olmasını beklemek yanıltıcı olur çünkü zaten bu beklenti fiyatların içinde var. Eğer indirimi 75 baz puan veya 1 puan civarında olursa piyasanın davranışını belirleyecek olan faktör, MB’nın kredibilitesinin sorgulanması olacaktır. Fakat, bu tür bir indirim olasılığını çok düşük görüyorum. Çok önemli bir başka konu daha var. Asıl konu  kordiorun üst bandında indirim olup olmayacağıdır. Tahminimce üst bantta 25 baz puan indirim söz konusu olabilir. Eğer koridorun üstünde indirim olmazsa, haftalık repo oranı (politika faizi) 75 baz puan indirilse bile çok büyük bir anlamı olmaz. Ama koridorun üstünde indirim olursa, banka hisseleri beklenenden daha sert yükseliş yapabilir. Bu tür bir durumda ilk etkinin olumlu yönde sert olmasını beklerim ama kalıcı olmasını beklemem. Bunun satış fırsatı yaratmak amacıyla piyasanın yukarı çekildiği şekilde yorumlarım.  Döviz kurları yukarı giderken ve dolar 2.45’in altına inmek konusunda isteksiz davranırken, MB’nın faiz konusunda ölçülü adım atmasını bekliyorum. Faiz indirimi durumunda dolar/TL kurunda yukarı yönlü bir hareket olabilir ama şimdilik kısa vadede 2.50’nin geçilmesi zor. İlk aşamada 2.4750 ilk dirençtir. Yani dolar/TL kurunda 2.4350-2.4850 aralığındaki hareketin devamını bekliyorum.

ÇOk önemli bir nokta daha var. MB kararı sonrasında olası siyasi açıklamalar piyasaları yine rahatsız edebilir. Doalyısıyla faiz kararı sonrasındaki hareketler olumlu olsa bile bunun uzun süreli olması beklenmemeli. EN az bir ki saat içinde özellikle daha önce MB hakkında konuşanlardan yine inciler bekliyorum.

Borsaya dönelim…

Geçen hafta aslında borsa açısından stresliydi ve endeksin 83 bin seviyelerine kadar gerilemesi bile söz konusu olabilirdi. Dış borsalara göre negatif ayrışmamıza rağmen, teknik olarak yükselen görünüm bozulmadı ve bur durum bu haftaya başlarken artı bir nokta olarak belirtilebilir. Borsanın son iki haftada oluşan 86.500 direncini yukarı kırmak üzere güçlü durmasını bekliyorum. Bugün için 84.250 seviyesi çok önemli bir destek olup, bu desteğin aşağı kırılmasına neden olacak bir gelişme olmazsa, endeks 86.500’ü yukarı geçerek ilk aşamada 88.000-88.500 aralığına kadar yükseliş olabilir. Bu yüzden borsadaki pozisyonların korunmasında fayda var.    Endeks geçen haftayı 85.489 seviyesinden kapattı. Bugün en azından 400-500 puan yukarıdan açılmasını bekliyorum.  Açılış sonrasında endeksin  85.750 seviyesini destek yaparak yükselmeye çalışacağını düşünüyorum. Dolayısıyla en azından ilk seansta 85.750 ile 86.500 aralığında dalgalanma bekliyorum. Saatlik grafiklerde eğer ortalama 140-150 milyon lot işlem miktarına ulaşılması söz konusu olursa ve 86.250’nin üzerine geçilmişse hedef 87.500 olacaktır. Bugün borsanın yükselişle kapatması olasılığı yüksektir. Çünkü, yarın (Salı) PPK toplantısı ve aynı akşam üzeri de FED Başkanı Yellen’in konuşması öncesinde piyasalarda stres oluşturacak bir faktör yok. Bu önemli olaylar öncesinde endeksin 88 bine doğru hareket etmesi, bu cephelerden olumsuz bir haber geldiğinde daha yüksek seviyelerden satış yapmak için fırsat oluşturur.

Ben borsa konusunda olumlu olsam da gelen ani bir haber herşeyi değiştirebildiği için, pozisyon alacak olanlar pozisyon alırken, “zararı kes-stop-loss” seviyeelrini önceden belirlemeliler. Bildiğiniz üzere beklenmedik gelişmeler piyasalarda yönü değiştirebilmektedir…

Rusya’nın kedi notunun Moodys tarafından düşürülmesinin bizim piyasa üzerinde ciddi bir etki yaratmasını beklemiyorum. Son gelen bilançolara bakmaya başladım. Bu bilançolardaki son durumu yansıtan tabloyu saat 10:00 civarında sizlerle paylaşacağım. Herkese bol kazançlı bir gün olmasını dilerim.

NOT: Bir okuyucum @fuatavni_f ‘nin yazdığı ve önemli bir bankamız ile ilgili olarak öne sürdüğü iddiaların borsaya etkisini sormuş. Bu konu aslında çok hassas. Piyasaların ilk aşamada bu konuyu çok abartacağını zannetmiyorum ama ilgili banka hissesinde olumsuz bir durum yaratabilir ve endeksi ilk anda olumsuz etkileyebilir. Bu konu Bank Asya’ya benzemez. Eğer @fuatavni_f ‘nin söylediklerine ilişkin adımların atıldığı görülürse piyasalar üzerinde çok sert olumsuz etkisi olacağını şimdiden söyleyebiliriz. En azından kısa vadede, bu konunun piyasalar üzerinde belirgin kalıcı etki yapmasını beklemiyorum.  Şu an VIOP açıldı ve cuma günkü kapanış seviyesinde bulunuyor. VIOP’a baktığımızda Fuat avni’nin söyledikleri en azından şimdilik kenarda negatif rezerv olarak duruyor diyebiliriz. 

“Haftaya Başlarken Önemli Noktalar…” ile ilgili 2 yorum

  1. hocam selamlar,
    http://uzunvadeyatirim.blogspot.com/ bu yazınız 2012 yılında paylaşmışsınız ama ben yeni okudum, çünki borsada çok yeniyim.
    uzun vadeli yatırımı düşünen yatırımcılara bir köşe açıyorum diyorsunuz bu yazınızda…
    hocam sizden ricam, açtıgınız köşeyi takip etmek istiyorum ama web sayfanızda bulamadım.
    lütfen bu köşeyi nasıl takip edebilecegimle ilgili yardımcı olursanız cok memnun olurum.
    teşekkur ederim.

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir