Borsa, Dolar, Faiz ve Siyaset – Hangisi Ne Mesaj Veriyor?

Piyasalar dün olumlu bir gün yaşadı. Kısa vadede borsanın 80 bin seviyesindeki desteğinde tutunarak, genelde 80 bin ile 81.250 aralığında hareket etmesini beklediğimi belirtmiştim. Çin’den gelen olumlu haberlerle endeks dün 82.200 seviyesine kadar yükseldi. Dünkü seans içi hareketleri aşağıdaki grafik gösteriyor.

endeks-31.03.2015

Açılış sonrasında geri çekilme yapan endeks 80.500 seviyelerini gördükten sonra genelde yukarı yönlü bir eğim çizdi. Bu yükselişte özellikle hem Avrupa hem de Asya cephesinde borsalardaki genel olumlu hava vardı. Dün gece ABD borsalarında da sert yukarı hareketler vardı. Dow endeksi %1.49, S&P500 %1.22 ve Nasdaq %1.15 yükseliş kaydetti. Bu sabah itibariyle Japonya hafif ekside bulunurken, Çin %0.47 yukarıda bulunuyor. Çin’in de parasal genişleme yapacak olmasının olumlu etkilerini piyasamızda gördükten sonra, bugün en önemli iç veri 2014 4. çeyrek büyümesi olacak. Büyüme konusunda analistlerin tahminleri yüzde 1.5 ile yüzde 3 arasında değişiyor. Yani geniş bir aralıktan beklentiler oluşmuş durumda. Gerçi 4.çeyrek büyümesi fiyatlara önemli ölçüde girdiği için piyasalar üzerinde yön değiştirici etkisi olmaz. Fakat yine de, beklentilerin altında açıklanacak bir büyüme verisi, zaten ilk çeyrek için oluşan endişeleri körükleyebileceği için, geçici bir dalgalanmaya neden olabilir. Asıl önemli olan beklenti, Moodys’in ne diyeceği ve 3 Nisan’da açıklanacak enflasyon verisidir. Bunlar açıklanmadan önce piyasanın rahatlayıp güçlenmesi, sadece dış piyasalardaki havanın olumlu olmasına bağlı olacaktır. Moodys’in raporu ve enflasyon sonrasında piyasalar yönünü daha net belirleyecektir.  Enflasyon verisi sonrasında özellikle TCMB’nin alacağı aksiyona ilişkin çok fazla yorum yapılacaktır ama bu konuda Başçı’nın ne yapacağına dair bir sinyal vermesini beklemiyorum. Oldukça ketum bir Başçı göreceğimizi düşünüyorum. Fakat siyasiler enflasyon verisi sonrasında, enflasyon ne olursa olsun, faizlerin düşürülmesi gerektiğini yineleyeceklerdir.

Bu arada çok önemli bir başka faktörü daha unutmamak gerekir. 7 Nisan’da (yani gelecek hafta salı günü) milletvekili aday listeleri yüksek seçim kuruluna bildirilecektir. Bunlar bildirildikten sonra, özellikle milletvekili adayı olamayanların ki; daha ziyade AK Parti için geçerlidir, yapacağı açıklamalar veya bu konudaki gelişmeler siyasi dalgalanmalar yaratabilir.

Son dönemde dolar, borsa ve faizdeki hareketlere baktığımızda en çok dikkat çeken konu gösterge faizin düşmüyor olmasıdır. Konu sadece bu da değil. Tahvil ve bono piyasasında adeta işlemler kurudu. Doğru dürüst işlem olmuyor. Dün gösterge faiz 8.77 seviyesinden kapandı.

faiz-31.03.2015

Dolayısıyla gösterge faizin ne kadar sağlıklı olduğunu da tartışmak gerekiyor. Eğer bir piyasada işlemler çok azalmışsa, geleceğe dair belirsizliğin çok güçlü olduğunu anlarsınız. Dolayısıyla piyasa enflasyonu bekliyor ve enflasyonun düşüş trendine gireceğini düşünse de, bunun daha önceden TCMB tarafından açıklandığı gibi, sert olmasını beklemiyor. Eğer bir piyasada borsa yukarı giderken faizler hiç gerilemiyorsa borsadaki yükselişlerin sürdürülebilir güçlü bir trend oluşturması olasılığı zayıftır. Bu arada elbette ki; dolardaki hareketlere de bakmak lazım. Grafik aşağıda verilmiştir.

dolar-31.03.2015

Yukarıda dolar/TL kurunun günlük bazda grafiği verilmiştir. En yüksek 2.65’e yaklaştıktan sonra, FED’in son toplantısından sonra dolar 2.54 seviyesine kadar gerilemişti. Twitter’dan yazdığım mesajlarda ve youtube’da yayınlanan canlı yayında da FED kararını yorumlamış ve doların  2.52 ile 2.57 aralığına gerileyebileceğini, bu aralıkta maliyet oluşturulabileceğini belirtmiştim. Şu an dolarda çok güçlü hareketler beklemek yanlış olur ama Enflasyon’dan sonra dalgalar göreceğiz. En azından şu an bildiğimiz birşey var ki; 2.54 önemli bir destek oldu. 7 Nisan’da milletvekili adaylarının isimlerinin bildirilmesi ve ardından Moodys kararı döneminde volatilitenin yükseleceğini düşünüyorum. Bu cephelerde stres yaratacak unsurlar olduğu için, dolarda en azından önümüzdeki 1-2 hafta içinde fazla gerileme beklememek gerekir.  Fakat yukarı yönlü hareket olasılığı daha yüksek görünüyor. Bu tür bir harekette 2.65 seviyesi dirençtir ama aşılması durumunda yükseliş hareketi de sert olur.

Önümüzde seçim olduğunu ve seçimden bir ay sonrasına kadar genelde borsaya yatırımın pek uygun olmadığını orta vadeli görüşüm olarak söylüyorum. Bunun çok basit nedenleri var;

1. Seçim anketleri inanılmaz farklı sonuçlar gösteriyor.

2. HDP’nin barajı aşması siyasi dinamikleri çok değiştirecek.

3. AK Parti’nin tek başına iktidar olması durumunda bile ekonomi yönetiminin kim olacağı ve nasıl bir politika uygulayacağı belli değil. Babacan’ın dışarıdan bakan olarak atanmasına, binde bir dahi olasılık vermiyorum. Buradaki linkte verilen haberi okuyun. Bu haberin doğru olduğunu ben biliyorum.

4. Seçim sonrasında Gül ve ekibi başta olmak üzere AK Parti’den kopmalar olabilir. Bülent Arınç’ın ve Abdullah Gül’ün sessizliği aynen kuzuların sessizliği gibi

(NOT: Bunlar temenni değil, varsayımlardır, herkes katılmayabilir, siz de ona göre pozisyonunuzu belirlemelisiniz.)

Bu tür bir ortamda, gelecek 3 aylık süre için Borsa yerine genelde nakitte kalıp fırsatları kollamak daha anlamlı olabilir. Nakdin yarısı döviz ve yarısı da TL enstrümanlar olabilir. Fakat yatırımcılar hep benden kısa vadeli yorum istiyorlar. Normalde her gün yorum yazarak bunu yerine getiriyordum fakat, gördüm ki insanları ben de kısa vadeciliğe alıştırıyorum. Dolayısıyla kısa vadeli yorum vermeyi yatırımcı psikolojisi açısından, çok sağlıklı bulmasam da  maalesef bu yönde aşırı yoğun bir talep var. Özellikle de Bloomberg TV’de Küresel piyasalarda “4 vakte kadar” diye başlayan cümlem sonrasında her gün en az 15-20 mail alıyorum.  Beni uzun yıllardır izleyen ve değer veren okuyucularım için kısa da olsa, kısa vadeli beklentilerimi de vereyim.

Borsanın bugün en önemli direnci 83.200 civarındadır ve bu seviyenin aşılması olasılığını çok düşük görüyorum. Endeksin 82.500 ile 81.500 aralığında oluşan boşluğu doldurduğunu görüyoruz. Bugün dış piyasalar dünkü kadar coşkulu değil. Açılış sonrasında endeksin 82.500 civarını görebileceğini ama burayı aşmakta zorlanacağını düşünüyorum. Dow future’ları düne göre yüzde 0.10 aşağıda bulunuyor.  Bugün ABD’den saat 15:55’de Redbook perakende satışlar verisi var Ayrıca saat 16:00’da FED üyeleri Jeffry Lacker ve Loretta Mester konuşacak. Bu arada Case Shiller konut fiyat endeksi açıklanacak. 16:45’de Chicago PMI endeksi açıklanacak. ABD için beklenenden daha  olumlu veriler bizim için iyi haber olmayacaktır. Saat 17:00’de tüketici güven endeksi açıklanacaktır.

Sonuç olarak endeksin bugün 81.250 ile 82.500 aralığında kalmasını bekliyorum. Eğer aniden gelen satışlarla 81.500’ün altına gerileme olursa endeks 80.500’e kadar gerileyebilir. Bugün yukarı yönlü hareket, bir miktar baskılanacaktır ve düne göre daha ağır aksak bir piyasa izleyebiliriz. Dolar/TL kuru eğer 2.58’lere gerilerse buradan kısa vadeli pozisyon açılabilir. Görüşlerimi değiştirecek gelişmeler olursa yeniden yorum geçeceğim. Bunu twitterdan bildireceğim. Bol kazançlı bir gün olması dileğiyle.

“Borsa, Dolar, Faiz ve Siyaset – Hangisi Ne Mesaj Veriyor?” ile ilgili 5 yorum

  1. kıymetli hocam ,paranın rotasına tekrar geri dönmenize çok sevindim. iyi ki varsınız:))

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir