Moodys Öncesi Piyasalar…

BIST-100 endeksi dün açılışta yaklaşık 400 puan geri geldi fakat bu geri çekilmenin geçici olabileceğini bugün TV’deki paranın  rotası programında belirttim.

Çünkü önemli bir negatif durum sözkonusu değildi. Sadece geçen cuma günü ABD TDİ verisinin ardından sert yükseliş olduğu için, açılışta “düşebilir, yüksekten satayım” korkusuyla oluşan bir düşüştü. Açılış sonrasında 82.750 ile 83.000 aralığına oturan endkes öğleden sonra ABD’den ISM verisi açıklanana kadar yatay hareket etti. BU veri beklentilerin altında kalınca alımların geldiğini gördük.  Piyasa psikolojisi genel olarak pozitif tarafta bulunuyor. Düşüşlerin ardından toparlanma geliyor.

Dün Dolar/TL kuru bir ara 2.56’nın altına indi, fakat bu sabah itibariyle 2.57 civarında işlem görüyor. Bugün açıklanacak verileri aşağıda verdim.  EN önemli veriler Almanya ve Avrupa’nın PMI endeksleri olacaktır. ABD’de tüketici kredileri de önemli bir veridir. Dün ABD borsalarında sert yükselişler vardı.  Fakat bu arada FED üyesi Dudley’in konuşmaları da piyasa tarafından dikkatle izlendi. Genelde olumlu eki yaptı ve dün borsanın yükselişinde bunun da etkili olduğunu söyleyebiliriz.

Şu an borsamız aslında yukarı yönlü bir hareket yapmak istiyor fakat Moodys beklentisi yatırımcıları temkinli olmaya itiyor. Her ne kadar moodys’ten bir not değişimi beklenmiyor olsa da, yazacağı raporun içeriği önemli olacaktır. Bu nedenle borsanın yükseliş yönündeki çabaları sınırlı kalabilir. Bu bağlamda, daha önce de belirttiğim üzere 83.500-84.500 aralığının en azından bu haftada aşılması zor. Dolayısıyla kısa vadeli al-sat yapanlar kağıt bazındaki hareketlere odaklanmalılar. Aksi halde BIST100’e yakın hareket eden kağıtlarda kısa vadeli alım yapıp karlı çıkmak zor olabilir. Fakat, beklentileri olmlu olan ve 2015’in ilk çeyrek bilançosu iyi olabilecek kağıtlar zaten yavaş yavaş da olsa yukarı yönlü istikrarlı hareketler yapıyorlar. Bu kağıtları taramak lazım.

Bu hafta Moodys sonrasında TCMB’nin faiz toplantısına odaklanacağız. Önceden olduğu gibi TCMB üzerinde baskı oluşturulacağını zannetmiyorum. Çünkü bunun sonuçları görüldü. Fakat yine de piyasa temkinli olmayı yeğleyecektir. Sonuç olarak bugün endeksin direnç seviyesini 83.500 olarak verebiliriz. Eğer Almanya’dan ve Avrupa’dan PMI edneksleri beklenmedik şekilde yüksek gelirse, 83.500’ü yukarı deneriz. Ama beklentilere paralel veriler gelirse, piyasamızı çok fazla etkilemez. Endeksin 82.500 ile 83.500 bandında kalmasını bekliyorum. Bir anda 82.500’ün altına sert düşüş olursa, endeks yeniden 81.500’e kadar gerileyebilir. Teknik dinamikler yön belirtmiyor. Daha ziyade sıkışma sinyali veriyor. Çok olumlu haberler durumunda 83.500 seviyesini yukarı kırdıracak bir dinamik oluşursa gözü kapalı kağıt almamak lazım, çünkü bundan sonraki yükseliş potansiyeli en fazla bin veya bin 500 puan olacaktır. Fakat bu olasılığı düşük görüyorum.

Bugün diğer önemli bir konu da milletvekili listelerinin teslim edilecek olmasıdır. Bu cephe beklenmedik bir cephedir. Eğer AKP içinde tartışmalara ve sıkıntılara neden olursa piyasalar bundan olumsuz etkilenir, bunu da bir yere not etmek lazım.

NOT:

Bugün gazetesinde yazdığım yazıyı okumak için tıklayınız.

– Bugün TV’de saat 09:00’da Paranın rotası programında görüşlerimi daha ayrıntılı olarak izleyebilirsiniz.

 

 Ekonomi Gündemi (7 Nisan)

10:55/Almanya/Hizmet Sektörü Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI)/Mart/Beklenti: 55.3/Önceki: 55.3
10:55/Almanya/Bileşik Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI)/Mart/Beklenti: 55.3/Önceki: 55.3
11:00/Euro Bölgesi/Hizmet Sektörü Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI)/Mart/Beklenti: 54.3/Önceki: 54.3
11:00/Euro Bölgesi/Bileşik Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI)/Mart/Beklenti: 54.1/Önceki: 54.1
12:00/Euro Bölgesi/ÜFE (aylık)/Şubat/Beklenti: + % 0.1/Önceki: – % 0.9
12:00/Euro Bölgesi/ÜFE (yıllık)/Şubat/Beklenti: – % 2.9/Önceki: – % 3.4
17:00/ABD/IBD/TIPP Ekonomik İyimserlik/Nisan/Beklenti: 49.0/Önceki: 49.1
17:00/ABD/JOLTS Açık İş Sayısı/Şubat/Beklenti: 5003/Önceki: 4998
22:00/ABD/Tüketici Kredileri/Şubat/Beklenti: 12.650 milyar dolar/Önceki: 11.562 milyar dolar

(Kaynak: blooomberght.com)

“Moodys Öncesi Piyasalar…” ile ilgili 1 yorum

  1. Hocam içiniz rahat olsun, Ak parti içinde sıkıntı yaratacak pek kimse olmaz, Ak Partiyi chp ile karıştırmayın
    Chp’de şimdiden kazan kaynamaya başladı

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir