Dolar ve Borsa’daki Son Görünüm

Dolar konusundaki görüşlerimi bugün gazetesindeki köşemde yazdım.

Dolayısıyla burada sadece borsadaki gelişmelere değineceğim ve FED’in kararlarının olası etkilerini değerlendireceğim. Bugün gazetesindeki yazımı okumak için burayı tıklayabilirsiniz.

Köşe yazımda ABD Merkez Bankası FED’in bu akşam yapacağı açıklamaların dolar kuru üzerinde nasıl bir etki yapacağına değinmemiştim. Bu  konuya kısaca burada değineceğim. Bu akşam FED’den gelecek açıklamaların pek stres yaratması beklenmediği için dolar endeksi de gevşedi ve dün 96 seviyesini gördü. Yani bir haftada dolar endeksi (DXY) yüzde 4’e yakın değer kaybetti.  Bu arada ABD’den gelen verilerin git gide daha da bozulması FED’in sabırsız bir adım atmayacağı beklentisini güçlendiriyor. Dün Conferecence Board’ın Tüketici güven endeksi verileri açıklandı. 1003 olması beklenen tüketici güven endeksi 95.2 olarak açıklandı. Son zamanların en sert düşüşünü yapan tüketici güven endeksi, dün doların değer kaybetmesinin önemli bir sebebiydi. ABD’de son zamanlarda açıklanan verilerdeki olumsuza gidiş ve bugün açıklanacak olan GSYH büyüme verisinin yüzde 1 gibi düşük bir değerde bekleniyor olması doların bir süre gevşek seyredebileceğini sinyal veriyor. Bu bağlamda bugün FED’in de ekonomide ilk çeyrekteki yavaşlamanın geçici olduğunu söyleyeceğini ve ikinci çeyrekten itibaren  ekonominin ivme kazanacağını söyleyeceğini tahmin ediyorum.

Dolar/TL kuru bu akşam FED açıklamaları sonrasında eğer 2.67 seviyesini yukarı geçmezse, düşüş trendini devam ettirerek, 2.62-2.65 aralığına kadar gerilemesini devam ettirebilir. Fakat bir süre 2.65 üzerinde tutunmayı deneyecektir. FED’den sonra eğer dolar/TL kuru 2.67’nin üzerine oturursa 2.65 seviyesinin en güçlü destek olduğunu anlayacağız.

Borsaya gelince; Dün Avrupa borsalarındaki sert satışlara ve düşüşlere rağmen bizim borsa iyi dayandı. Avrupa’da yüzde 2’ye varan düşüşlere rağmen endeks yüzde 0.22 kayıpla günü tamamladı. Genelde 86 bin ile 86.750 aralığında hareket oldu. 85.250 aşağı kırılacak olursa nakde geçip beklemek anlamlı olabilir, fakat endeks 85.500-86.750 aralığında dalgalandığı sürece beklemede kalmak gerekir. ENdeksi 86.750 seviyesini aşması durumunda hedef 87.200 olacaktır. Fakat bu seviyenin yukarı kırılmasını beklemem. Normalde 86.500 veya üzerinde nakde geçmeye başlayıp, 87.200’ün üzerinde kapanış olduktan sonra yeni pozisyon açmak bana daha az riskli geliyor.

Herkese bol kazançlı bir gün olması dileğiyle…

“Dolar ve Borsa’daki Son Görünüm” ile ilgili 1 yorum

  1. sayın yaşar hocam bir hemşehriniz olarak ve borsa yatırımcısı olarak NETAŞ ın durumu ne olacak bu kağıdı 9,91 maliyetli aldım alış sebebimde bu 4 g ihalesi ve Türkiye’nin 4G geçmesi içindi ancak bu ihale ki 26 Mayısta planlanıyor bu ihaleden vaz geçilmeyecek ama 5 g nin de yapılacabileceği üzere malumunuzdur. Bu konsorsiyumda alcatel argela netaş ve aselsan var bu iki hisse senedi fena çıktı ku bu konsorsiyum 40 milyon doları kasalarına attılar ama netaş da bir tık yok tam tersine kağıt halen 9.21 de halimiz nice olur hocam iyi bir yatırım değilmiymiş yaptığım zaman zaman kendimi sorguluyorum yaklaşık 3 aydır da tutuyorum. Fikirlenize çok ihtiyacım var.C evabınızı bekler saygılarımı bir borç bilirim.

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir