Haftaya Başlarken TDİ, Çin, Yunanistan ve S&P

Cuma günü ABD’den gelen TDİ verisi piyasalar tarafından olumlu olarak yorumlandı. Daha önceki yorumlarımda da belirttiğim üzere, Mart ayındaki 126 bin istihdam artışının 85 bine revize edilmesi ve haftalık ücret seviyelerindeki artışın beklentinin altında kalması, FED’in hemen bir faiz artırımı yapmayıp en azından Eylül’e kaldığına dair bir sinyal olunca piyasalardaki etkisi olumlu oldu.

Çin’de hafta sonunda faiz indirimi oldu. Bu yüzden Asya borsalarında çok olumlu bir hava var. Bu arada Yunanistan ile görüşmeler devam ediyor ve o cephede hala karşılıklı oyun devam ediyor. Bakalım IMF’ye 750 milyon euro ödenecek mi? Aslında görüşmeler iyi gidiyor dense de, bir anda ipler koptu diye bir haber gelirse de şaşırmamak gerekir.

S&P Yerel para cinsinden notumuzu düşürdü. Bu açıklama sırasında piyasalar kapalıydı  fakat FX piyasalarında dolarda sadece 40 piplik bir yukarı hareket yarattı. Bu karar çok büyük bir önem taşımıyor. Eğer yabancı para cinsinden notumuz S&P tarafından yatırım yapılabilir seviyenin üzerinde olsaydı ve S&P bunu düşürseydi, bugün piyasalar dağılırdı. Fakat hala Moodys ve FITCH’ten yatırım yapılabilir notuna sahibiz. S&P’Nin yerel para cinsinden not düşürmesinin çok ciddi bir anlamı bulunmuyor. Sadece şunu söyleyebiliriz ki; Merkez Bankası’nın özerkliğine ve kredibilitesine zarar geldiğini söylüyor. Not düşürmesinin gerekçesi, MB’nın araç bağımsızlığı konusunda şüphelerin oluşması. Ama piyasalarımız üzerinde belirgin çok olumsuz bir etki yapmasını beklemiyorum.

Geçen haftanın son günü borsada yükseliş vardı. 83 bin yukarı geçildiğinde alım yapılabileceğini ve 84.000-84.750 aralığına hareket olabileceğini belirtmiştim. Alım yapanlar varsa beklemede kalabilirler.  Borsa belki S&P kararı nedeniyle tedirgin açılabilir, fakat 82.600 altına düşmediği veya saatlik bazda 82.600 altında kapanış olmadığı sürece kısa vadeli dinamikler yukarıyı sinyal veriyor.  Bu sabah Dolar/TL kuru 2.6990 seviyesinde bulunuyor. Bu seviyelerde yatay hareket etmesini bekliyorum. Dolar endeksindeki hareketlere göre yön belirleyecektir. Dolar eğer 2.6750 civarına gerilerse kısa vadeli al-sat için alım düşünülebilir. DOlardaki yön konusunda kısa vade için net değilim ve yönün ne taraf olacağı konusunda bir fikrim bulunmuyor. Herkese bol kazançlı bir gün olması dileğiyle..

CUmartesi günü bugün gazetesindeki köşemi okumak isterseniz burayı tıklayınız. Orada TDİ’a ilişkin daha ayrıntılı açıklamalar var.

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir