FED Tutanakları, TCMB Kararı Ve Piyasalar

Dünün iki önemli olayı PPK toplantısı ve FED tutanaklarıydı.

Her ikisi de beklendiği şekilde sonlandı. TCMB faizlere ve diğer araçlara dokunmadı. FED toplantı tutanaklarında ise “Haziran’da faiz artırımı yok” güvencesi vardı. FED şu an ekonomide görülen yavaşlamanın geçici olduğu konusuna eğimli görünüyor. Fakat, petrol fiyatlarındaki sert düşüşün yarattığı gelir etkisine rağmen tüketimin niçin ivme kazanmadığını da sorgulamadan edemiyorlar. Her toplantıda gelişmeler değerlendirilecek ve enflasyonun hedefe yaklaşma eğilimini artırdığında da faiz artışına başlayacaklar.  Bu nedenle bu cuma FED başkanı Yellen’in yapacağı açıklamalar önemli olacaktır. Ayrıca Cuma günü açıklanacak TÜFE verileri de piyasalar açısından büyük önem taşıyor.

Dün borsada yatay bir açılış sonrasında gerileme vardı. Bu gerileme “düzeltme” sınırları dahilinde oldu ve endeks bir önceki güne göre yaklaşık 900 puan (yüzde 1’e yakın) değer kaybetti. Teknik olarak görünüm öyle çok bozulmuş değil. Ralli tipi bir yükseliş sonrasında bu tür geri çekilme ve dinlenmeyi normal görüyorum. Önemli olan konu, 87 binin altında kapanış olmamasıdır. Borsada bugün yukarı yönlü bir açılış bekleyebiliriz. ENdeks yeniden 88 binin üzerine oturup yukarı yönlü hareketini devam ettirmek isteyecektir. Doların yeniden 2.58 seviyesinin altına gerilemiş olması borsa üzerinde olumlu etki yar-atmaya adaydır. Borsada en güçlü destek 86.600 civarı olup, yukarı yönde en önemli direnç ise 89.950 civarıdır. Dolar/TL kuru bu sabah 2.5775 civarında bulunuyor. Dış borsalarda genel bir eğim yok. ABD endeksleri genellikle çok hafif düşüşlerle kapanırken Nasdaq hafif bir artış yaptı.

Alman Maliye Bakanı Schaeuble’nin “Yunanistan’ın İflas olasılığını göz ardı etmiyoruz” açıklaması devam eden görüşmelerin sıkıntılı olduğunu gösteriyor. Şu sıralar gündemden düşen ama her an yeniden etki yapabilecek bir konu olduğu için,  yatırımcılar dikkatle takip etmeli.  Herkese bol kazançlı bir gün olmasını diliyorum.

Bugün gazetesindeki “TCMB Kararı ve FED Beklentileri” başlıklı yazım okumak için tıklayınız.

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir