Yeni Hafta’nın Piyasa Dinamikleri

Geçen hafta biterken en önemli gündem maddelerinden biri Yellen’in konuşmasıydı. Konuşma sonrasında euro-dolar paritesi hızla aşağı giderken, dolar/TL yukarı gitti.

Bu yıl içinde bir faiz artırımını sinyal verdi ve en önemlisi de, eğer faiz artırmakta gecikilirse bunun maliyetinin yüksek olacağını söyledi. Konuşmasından anladığım kadarıyla, daha önce de yazılarımda belirttiğim üzere, enflasyona bakacaklar. İstihdam piyasasını zaten olumlu görüyorlar. Geçen hafta zaten çekirdek enflasyon da yüzde 1.8’e kadar yükselmiş durumda ve petrol fiyatlarının yeniden artmaya başlaması ile birlikte sonbahara doğru Çekirdek TÜFE 2’ye yaklaşır ve Eylül’de faiz artırımını görürüz.

Dolar/TL kuru bu sabah 2.6030 civarında bulunuyor. Geçen hafta en düşük 2.5650 civarını gördü ve buradan yukarı döndü. Şu an teknik olarak 2.5850 civarında bir destek bulunuyor. Bu seviyenin altına düşmek istemeyecektir. 2.61 seviyesi geçildiğinde 2.6350-2.65 aralığı hedef olacaktır. Cuma günü bir anket şirketinin sonuçları da borsa ve dolar üzerinde çok etkili oldu. Bugün de bir seçim anketi göreceğiz. Sonar seçim anket sonuçlarını açıklayacak. DOlayısıyla piyasalar buna hassas olabilir.

Borsaya gelince, daha önceki yorumlarımda 87 bin üzerini riskli gördüğümü belirtiyordum ve bu seviye aşağı kırıldığında satış baskısının artabileceğini belirtiyordum. Bors aiçin görüşümde bir değişiklik yok. 87 bin üzerini hala riskli görüyorum. Seçim öncesinde borsaya ilişkin tahmin yapmak zor.

Borsada 87 bin seviyesinde önemli bir direnç vardı, bu seviye yukarı kırıldı ama bir boğa tuzağı oluştu ve yeniden 87 binin  altına düştü. Normalde endeksin yükselişine devam etmesi için en fazla 87 bin civarına gerileme yapıp güç toplaması ve sonrasında da yukarı hareketine devam etmesi gerekiyordu. Durum böyle olunca, endeks yeniden yükselişe geçer mi? Diye soranlara cevabım çok net. Yükselişe geçebilir fakat 87.00-87.250 aralığı yeni direnç seviyesi olacaktır. Seçime az bir süre kaldı. Bu süre içinde endeksin 83.500 ile 87 bin aralığında hareket etmesi olasılığı daha yüksek görünüyor. Fakat seçim haftasında sert hareketler oluşabileceği için yatırımcılar dikkatli olmalı. Bu seçime nakit ve hisse pozisyonu bağlamında nasıl girerdiniz? Seçim anketlerine göre AKP’nin yeniden tek başına iktidar olma şansı yüzde 50-50 olduğu için yüzde 50 hisse, yüzde 50 nakitte girmek anlamlıdır. Yüzde 50 hisse olan kısım için iyi hisseler seçmelisiniz.

Bu haftaya baktığımızda bugün ABD’de piyasalar kapalı olacak ve önemli bir veri yok. Salı günü en önemli veri dayanıklı tüketim malı siparişleri olup, geçen ay yüzde 0.5 artış beklenirken, yüzde 4 gibi çok önemli bir artış yapmıştı. İkinci veri yeni konut satışları olacaktır. Çarşamba günü önemli bir veri yok. Perşembe günü işsizlik başvuruları yine dikkat çekecektir. Ama en önemli veriler Cuma gününe sıkışmış durumda. GSYH büyüme verisi, Tüketici güven endeksi ve Chicago PMI endeksleri piyasalarda çok sert hareketler yaratabilir.

“Piyasalara Bakarken, bizler ve sizler” başlıklı yazımı okumanız faydalı olabilir.

Herkese bol kazançlı günler

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir