Son Dönemece Girerken

Yeni haftaya başlarken, dolar 2.6650, BIST-100 endeksi 82.981 seviyesinde bulunuyor.

Bank Asya”nın TMSF’ye devri haberini almış olanlar cuma günü seans kapanışı öncesi satışa geçtiler ve endeks son yarım saatte bin puandan fazla değer kaybetti. 83.500 seviyesindeki desteğin kırılması teknik dinamikler açısından olumsuz bir görünüm oluşturdu. Bu hafta için vereceğimiz kritik seviye 80.300 seviyesi olup, çok önemli bir faktör daha var. Nihayet dananın kuyruğunun kopacağı seçimlerin sonucunu bu Pazar gecesi alacağız. “Seçimler sonrasında borsa nasıl olur?” Bilmiyorum! Önemli olan konu, iktidara gelecek hükumetin çok net bir ekonomik program ortaya koyması ve büyümeyi hızlandırması iradesidir. Dolayısıyla seçimden sonra eğer tek parti iktidarı olursa borsada çok sert artışlar görebiliriz. Fakat, koalisyon ortaya çıkarsa, koalisyon kurulana kadar piyasa olumsuz davransa bile hükumet kurulduğu anda, iyi bir ekonomik program ortaya koymak şartıyla borsada yine sert artışlar görebiliriz. Yine de, şu an dış piyasaları unutmamak lazım. ABD’nin faiz artırımına gireceği bir süreçteyiz ve dış dinamikler her zamankinden daha önemli etkiler yaratıyor.

Seçim öncesinde kendi senaryonuzu kendiniz kurunuz. Eğer tek parti iktidarı olacağına yüzde 80 olasılık veriyorsanız, yüzde 80 hisseyle seçim sonu haftaya giriniz. Eğer tek parti iktidarına yüzde 10 olasılık veriyorsanız, yüzde 10 hisseyle seçim sonrası pozisyonu almalısınız. Eğer koalisyona  yüzde 50-50 olasılık veriyorsanız, paranızın yüzde 50’si borsada kalanı da döviz ve TL varlıklarında da olabilir.  Dolayısıyla kendinizden başka kimseye inanmayınız. Kendi senaryonuzu oluşturup ona göre pozisyon alınız. Şunu belirtmeliyim ki, koalisyon ortaya çıkaran bir seçim sonucu kısa vadede olumsuz etki yaratır ama yeni hükumet kurulacağı anlaşıldığı anda borsada çok sert artışlar da görebiliriz.

Yunanistan konusu başımızı ağrıtmaya devam edecektir. Burayı dikkatle izlemekte fayda var. Sabırlar tükeniyor. Eğer bu yaz Yunanistan Euro’dan çıkarsa hiç şaşırmayacağım. Ardından da İtalya ve İspanya’nın çöküşünü izleriz.

Borsada bu hafta yön tayini yapmak zor olsa da en azından yukarı gitme isteğinin çok zayıf olacağını söyleyebiliriz. geçen hafta cuma günü Avrupa ve ABD borsaları sert düştüler. Bu sabah Asya’da karışık bir görünüm var. Dolar/TL kuru adeta yukarı gitme hazırlığı yapıyor. Dolayısıyla bu hafta hisselerde pozisyon artırmayı sakıncalı görüyorum. Endeksin 85.000 civarındaki direncini kırması zor fakat 83.500 aşağı kırıldığı için 80-81 bin aralığına kadar gerileme sürebilir. Bugün endeksin düşüşle açılıp daha sonra 83.500’e doğru hareket etmek isteyeceğini düşünüyorum. Tersine yükselişle açılırsa 83.50o’de seans içi direnç oluşacaktır. DOlar/TL kuru ise 2.6650 gibi kritik bir sınırda olup, 2.67 geçilirse, 2.70 civarına kadar gidebilir. Destek ise 2.6350 seviyelerinde güçlü görünüyor.

Herkese bol kazançlı bir gün diliyorum.

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir