Seçim Sonrası Piyasa Reaksiyonları

Seçim sonrasındaki ilk günde yüzde 5’in biraz üzerinde değer kaybeden BIST-100 endeksi dün yüzde 0.44 yükselişle 78.146 seviyesinden kapandı.

Seçim öncesi seviyesine göre şu an yaklaşık 3800 puan aşağıda bulunuyor. Dolar/TL kuru seçim sonrası ilk günde 2.81’e dayandıktan sonra 2.7360 seviyelerine kadar geriledi ve şu sıralar 2.7435 civarından işlem oluyor. Gösterge faiz ise seçim sonrası ilk günde yüzde 10.49 seviyesine gelmişti, dünkü kapanış yüzde 10.29 seviyesindeydi.

Tüm bu veriler şunu gösteriyor. Seçim sonrasında koalisyonun ortaya çıkmış olması piyasalar tarafından vahim bir tablo olarak algılanmadı. Son uçta Cumhurbaşkanı’nın Erdem Başçı’ya baskısı sırasında da dolar 2.74’leri görmüştü. Dünkü köşe yazımda belirttiğim üzere, doların hala görece sakin kalmasının ana nedeni, piyasaların Merkez Bankası’nın elinin güçlendiğini görüyor olmasındandır. Borsanın 75.269 seviyesini görüp iki günde yaklaşık 3 bin puan artması da “bekleyelim görelim” beklentisini yansıtıyor. Faizlerin yüzde 10’un üzerinde olması, dolar kurunun daha fazla yukarı gitmesini engellerken, bu arada Merkez Bankası’nın günlük olarak piyasaya sağladığı TL’yi kısması da faizlerin yüzde 10 üzerinde olmasını sağlıyor.

Şu an en önemli konu yeni hükumeti kim kuracak, kim kiminle koalisyon yapacak?

Benim şahsi görüşüm, AKP’nin dışarıdan destek alarak azınlık hükumetini kuracağı yönündedir. Ne CHP ne MHP ne de HDP AKP ile koalisyona girmez. Çünkü AKP’nin kırmızı çizgi olarak “yolsuzluk dosyalarını açmayacaksınız” şartını hiç biri kabul etmez. CHP-MHP-HDP koalisyonu ise neredeyse imkansız görünüyor. İkinci en güçlü olasılık ise CHP ve HDP’nin birlikte kuracağı hükumete MHP’nin dışarıdan destek vermesi olabilir ama bu bile zor. En yüksek olasılığı AKP’Nin azınlık hükumeti kurması olarak görüyorum. Bu tür bir durum piyasalarda çok ciddi olumlu bir hava yaratır. EN azından bir kaç senelik süre için önümüzü görebiliriz. Ama bir farkla, artık AKP istediği yasayı bir torbaya koyup istediği her şeyi yapamayacak.

Sonuçta konumuz piyasalar. Dün Davutoğlu istifa etti ve yeni hükumeti kurmakla görevlendirildi. Bu aşamada Fuat Avni’nin yazdıklarını da dikkate almak gerekiyor. Daha önce “krizden medet ummayın” diyen iktidar şimdi “bakın koalsiyon dediniz işte kaos” diyorlar ve “ekonomik kriz olsa da millet görüşünü değiştirse” modundalar.  Ekonomik kriz çıkartıp sonra seçime gitmeyi düşünüyorlarmış. Eğer böyle bir düşünce varsa bu çok komik. AKP’yi bir ekonomik kriz getirdi o zaman, diğer bir kriz götürecek demektir. Bugün gazetesinde bu konudaki köşe yazımı okuyabilirsiniz.

Borsa bugün 77.350 seviyesini destek yaparak 77.500 ile 79 bin aralığında dalgalanabilir. Son iki gündeki yukarı yönlü tepkinin bugün biraz geri çekilmesini görebiliriz ama bu geri çeilmenin bir düzeltme şeklinde olabileceğini düşünüyorum. Borsa 75.500’e kadar düşse bile pozisyon bozmanızı önermiyorum ve beklemede kalmak şu an en iyisi. Bu aşamada 75.250’nin aşağı kırılmasını gerektirecek bir durum en azından içeriden kaynaklanan bir sebeple olmayacaktır. Dışarıda çok önemli bir sorun olur ve dünya piyasalarından kaynaklanan bir düşüş olursa bilemem.

DOlar/TL kuru büyük olasılıkla 2.77’yi direnç yapacaktır ve önümüzdeki birkaç hafta içinde 2.68-2.70 bandına doğru gerilemenin devam edeceğini düşünüyorum. Bugünlük bu kadar kalın sağlıcakla…

Bugün gazetesindeki “komik senaryo” başlıklı yazımı okumak için tıklayınız…

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir