Piyasa Risklerle Dengeleniyor

Seçim sabahı yüzde 9′ üzerinde aşağıda açılan bir borsa vardı. Aslında satış falan yoktu. Sadece insanlar daha düşük seviyelerden satış emri girmişti.

İlk dakikalarda 85.268 seviyesi en düşük seviye olarak görüldükten sonra cumaya kadar alımlar vardı. Bu yüzden seçim sabahı satış baskısından falan bahsetmek mümkün değildi. Satış sadece cuma günü kendini gösterdi ve dün devam etti. Endeks 79 binin hemen altında kapanış yaptı.

Bugün bence önemli bir gün ama borsanın geneli için değil. Bugünden itibaren hisse bazında ayrışmalar göreceğimizi düşünüyorum. Bugün borsa geri çekilmeye devam etse de, düşmeye direnecek olan BIST-100 hisselerine dikkat etmek gerekir. Bu hisselerin bu yıl içinde endeks üzerinde getiri sağlama olasılıkları daha yüksek olacaktır. Şu an artık piyasa dengeleniyor ve bugünkü siyasi ve seçim sonrası şartlar altında performansını düzeltmeye başlayan hisselerin genelde daha iyi performans göstermesi beklenebilir.

DÜn Avrupa ve ABD borsalarında düşüşler vardı. Avrupa borsaları Yunanistan sorunu nedeniyle daha sert geriledi.  ABD borsalarında ise önce sert aşağı açılışlar ama sonrasında toparlanma çabaları vardı. Fakat yine de S&P500 yüzde 0.46, Dow yüzde 0.60 ve Nasdaq yüzde 0.42 düşüş yaptı. Bu sabah Asya cephesi de olumlu değil. Ortalama yüzde 0.60 civarında geri çekilmeler var.

Dün, Avrupa Parlamentosu’nda konuşan Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Mario Draghi, “Avrupa’nın güçlü ve kapsamlı bir anlaşmaya ihtiyacı var ve buna yakın zamanda ihtiyacımız var. Şu an tüm aktörlerin elinden gelenin fazlasını yapması gerek. Top Yunan hükümetinin sahasında, gerekli adımların atılması gerek” diye konuştu.

Bu Yunanistan işi birçok ülkenin başını daha çok ağrıtacak. İster istemez biz de olumsuz etkileneceğiz. Şu an liderler Yunanistan’ın euro’dan çıkmasının sonuçlarını kestiremiyorlar. Bu durum adeta bir kumara benziyor. İlerideki günlerde ne olup bittiğini göreceğiz ama durum şu an hiç olumlu görünmüyor.

İçeriye dönecek olursak, siyaset faktörü iç piyasalar üzerinde etkili olmaya devam edecek ama biraz daha süreye ihtiyacımız var. Özellikle Davutoğlu ve Kılıçdaroğlu görüşmesinden sonra yapılacak açıklamalar piyasalar üzerinde ciddi etkiler yaratacağı için yatırımcılar hazırlıklı olmalı. Kılıçdaroğlu 14 madde halinde ilkeleri sıraladı. Bu ilkelere göre ben bu görüşmeden bir anlaşma çıkma olasılığını çok düşük görüyorum. Kılıçdaroğlu AKP yerine HDP ve MHP ile koalisyon yapmak istiyor. AKP’nin kılıçdaroğlu’Nun ilkelerini kabul etmesi çok zor görünüyor.

Bu sabah dolar 2.74 seviyesinde bulunuyor. Yarın akşam FED toplantısı var. Bu ahval ve şerait içinde piyasalar tedirgin ve moralsiz olmaya adaydır. ENdeks 78 binli seviyeelre kadar gerileyebilir. Yukarıda 79.750 civarında bir direnç oluştuğunu belirtelim. DOlar/TL kurunda da 2.73 civarı kısa vadeli destek olup, 2.75 civarına doğru hareket görebiliriz.

Herkese bol kazançlı gün olması dileğiyle…

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir