Seans Öncesi Yorum: FED Sonrası

Dünün en önemli olayı FED toplantısıydı. Görünen o ki, bu yılki faiz artışı düşük düzeyde kalacak. FED üyeleri ekonomideki toparlanmanın yavaşladığına kanaat getirmişler ki, büyüme tahminlerini aşağı yönlü revize ettiler. Öte yandan Yellen en azından faiz artışı olsa bile bu ilk faiz artışına çok fazla önem verilmemesi gerektiğini vurguladı. Ekonomideki verileri izlediklerini söyledi. Demek ki faiz artışı 25 baz puanlık dilimler halinde değil, daha küçük boyutlarda olabilecek. Yani belki de ilk faiz artırımı 10-15 baz puan olabilir. 2015 yılı içinde en azından bir artırım bekleniyor. Fakat Yellen, faiz  kararının açıklanmasından sonra yaptığı konuşmada çok daha ayrıntıya da girdi. IMF’nin son önerisi soruldu. Ayrıca gelişmekte olan ülkelere etkilerinin dikkate alınıp alınmadığı soruldu. Tüm bunlara cevap verirken, tüm yönlerini düşündüklerini kaydetti. Verilere bakarak gideceklerini vurguladı.

Sonuç olarak Eylül ayında faiz artırılmasına neden olacak ana gelişmeler, ücret enflasyonunda yukarı yönlü hareket ve TÜFE enflasyonunda yukarı yönlü hareket olacaktır. Bu verilerde beklentilerin üzerinde gelecek bir veri piyasalar açısından faiz artışına geçileceği şeklinde yorumlanır. Yellen sorulara cevap verirken, piyasadaki volatiliteyi nasıl önleyeceksiniz? sorusuna karşılık olarak elbette ki ortaya çıkacak volatiliteyi tümüyle sıfırlayamayacaklarını ama bunun en düşük şekilde gerçekleşmesi için de iletişim anlamında ellerinden gelen herşeyi yaptıklarını ve çok şeffaf olduklarını söyledi.  Kendilerinin verileri beklediklerini ve buna göre karar vereceklerini söyledikten sonra, piyasaların da bunu çok iyi anladığını ve beklentilerden saplamalar olduğunda daha yüksek volatilite oluştuğunu belirtti.

Sonuç olarak FED şahin değildi. FED üyelerinin oylamalarına göre faiz beklentileri,  önceki toplantıya  göre aşağı inmiş ve aynı zamanda büyüme beklentileri de aşağı inmiş. Dolayısıyla piyasalar bu gelişmelere olumlu reaksiyon verdi. DOlar/TL kuru 2.7360 civarından 2.70’li seviyelere geriledi ve bu sabah 2.7088 seviyesinde bulunuyor. Borsa en az 500-700 puan yukarıda açabilir. Endeks 81 bin seviyesinin üzerine oturarak daha sonra 82 bin direncini yukarı zorlayabilir. Siyasi dinamikleri ve gelişmeleri olumlu yorumlayan bir piyasamız var. Bu nedenle iç siyasette ani radikal bir söylem değişikliği olmazsa, borsa önümüzdeki günlerde  82 bin direncini yukarı zorlayabilir. Son üç gündeki hareketler şu an önemli desteğin 79 bin civarında olduğunu gösterdi.  Bu seviye aşağı kırılmadıkça borsada yatırımı olanlar umutlu olmaya devam edebilirler. Endeksin bugün 81.250-81.500 civarında açılış yaptıktan sonra 80.750 seviyesini destek yapmaya çalışacağını düşünüyorum. Hisse bazında doğru seçim yapmak şartıyla alım düşünülebilir.

DOlar/TL kurunun önümüzdeki 1 hafta içinde 2.70 seviyesinin altına geçerek 2.66-2.68 aralığını göreceğini düşünüyorum. Bu nedenle şu an dolar alımı önermiyorum.

Mübarek Ramazan ayına girdik. Hepinizin Ramazan ayını candan kutluyor, ülkemize ve tün insanlık alemine hayırlara vesile olmasını diliyorum. Bol kazançlı bir ramazan ayınız olması dileğiyle..

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir