Yunanistan “Hayır” Dedi

Dünkü oylama sonrasında Yunanistan AB şartlarına “Hayır” dedi. Referandum sonuçları kesinliğe doğru yaklaşınca dün gece twitter’dan sizlere elimden geldiğince yorumlarımı aktarmaya çalıştım. Ardından da periscope programını kullanarak yayın yapıp grafik üzerinde o sırada açık olan piyasalarda ne olup bittiğini göstermeye çalıştım.

Önceki hafta Tsipras referandum kararını aldıktan sonraki pazartesi günü ne olduysa, yaklaşık benzer hareketler oldu ama biraz daha hafif şiddetteydi. Euro/dolar paritesi 1.09 seviyelerine düşmüştü şimdi yine aynı yerlere düştü. Dolar/TL kuru 2.66’dan 2.71 seviyelerine fırlamıştı (5 kuruş artış) şimdi de 3.5 kuruşa yakın artış kaydetti ve 2.68’den 2.7150’lere kadar yükseldi. Şu an  itibariyle dolar/TL kuru 2.7090 ve Euro-dolar kuru 1.1025 civarında bulunuyor. Dolar endeksi (DXY) dün gece 96.6 seviyesine kadar yükselmişti, şu an 96.4 seviyesinde bulunuyor. Altın onz bazında geçen haftayı 1,168 dolar civarında kapatmıştı. Dün gece 1,174 seviyesini gördü ve şu an yeniden 1,168 civarına geri dönüş yaptı.

Sonuç olarak aynen önceki hafta neler olduysa bir benzeri gerçekleşiyor. Dün twitter’dan ve periscope’dan ne söylediysem şu an pek değişen bir durum yok. Yunanistan’ın Başbakanı Tsipras bu sonuçlardan sonra artık Avrupa’nın kendi isteklerine uygun davranmak zorunda kalacağını düşünüyor. Fakat bana göre yanılıyor. Eminim sadece ekonomik şartlar değil, siyasi ve birliği tehdit edebilecek şantajlara da başvuracak. Benim tahminim Yunanistan Euro’dan bir şekilde çıkacak. Bunun zamanlamasını bilemiyorum ama büyük olasılıkla Ağustos ayının ilk bir iki haftasına kadar restleşmeler bitmiş ve ayaklar yere basmış olur. Yuannistan’ın euro’dan çıkışı Avrupa için dünyanın sonu olmaz ama Tsipras’ın sonu olur. Her ne kadar bu kararı halk vermiş olsa da Euro’dan çıkış demek şu anki duruma göre yarı yarıya fakirleşmiş, işsizliği artmış ve enflasyonu da fırlamış bir halk demektir. Halkın şu an bu sonuçlardan haberi yok. Böyle bir şeyin başlarına gelebileceğini bilmiyorlar. Bilseler zaten hayır çıkmadı. Her halükarda AB’nin şartları Yunan halkını Euro’dan çıkışa göre daha fakir yapmazdı. Ama kısa vadede (1 yıl) Yunanistan için eurodan çıkış çok zor olsa da, orta ve uzun vadede, ekonomisi diğer Avrupa ekonomilerine göre çok hızlı toparlayacaktır.  Aslında bunlar bizi fazla ilgilendirmiyor ve Yunanistan’ın kendi sorunu. Fakat şunu belirteyim ki; Yunanistan bu tür bir karar alıp eğer Euro’dan çıkartılmazsa, yarın birçok devlet “ben de borcumu ödemiyorum, mali reformları ve istikrar tedbirlerini de yerine getirmiyorum” diyebilir. Herhalde bunu söyleyen herkesi Almanya kurtaracak değil. Bu bir başladı mı? diğer borçlu ülkeler de rahatlar ve kimse ayağını yorganına göre uzatmaz. Bu konu ekonomi literatüründe “Moral Hazard” olarak bilinir. Ben bunu “Ekonomik Suistimal” olarak Türkçeye çeviriyorum. Buna izin vermemek için, bence Yunanistan Euro’dan çıkartılacak ve burnu fena sürtülecek. Eğer euro zone devam ettirilmek isteniyorsa, Yunanistan çıkartılmalı ve taviz verilmemeli.

Bu sabah itibariyle FX piyasaları çok kötü değil ve sakin. Hisse senedi piyasalarına baktığımızda ise , S&P, NAsdaq ve Dow Futurle’ları yüzde 1 ile 1.2 arasında değer kaybı yaşamış durumdalar. DAX future’ları yüzde 3.4 aşağıda, Fransız CAC endeksi yüzde 3 ve FTSE100 endeksi de yüzde 2.3 aşağıda bulunuyor.  Asya cephesinde ise yüzde 1.5 ile yüzde 2.5 arasında kayıplar var. Dolayısıyla bizim borsamız da geçen hafta nasıl açılmışsa benzer bir açılış yapacaktır. Tahminen 79.750-80.200 aralığında bir açılış yaparız. Açılış sonrasında ilk 10-15 dakika içinde oluşacak dip seviyeyi bot ediniz. Bu seviyenin altına düşecek olursa yaklaşık 500 puan daha düşüş olur. Örneğin açılışta en düşük 79.800 görülmüşse ve sonra endeks tepki yapmış ve 80.200’ü görmüşsse ve  tekrar aşağı dönüp yeniden 79.800’i aşağı geçiyorsa en az 500 puan daha gerileme olur ve 79.300’ler görülebilir. Fakat seans açıldıktan sonra görülecek ilk dip seviyenin altına gün içinde tekrar düşme olasılığını zayıf görüyorum (eğer iç siyasetten kaynaklanan bir başka sorun olmazsa). DOlayısıyla borsanın açılışında çok iyi kağıtlarda açılış fiyatından alım yapanların 2 gün içinde yüzde 2-3 kazanma olasılıkları yüksek olur diye düşünüyorum. Endeksin 80 binin altında açılıp dip yaptıktan sonra, yaptığı dibin en fazla 500-600 puan üzerine kadar çıkıp ondan sonra da yatay dalgalı hareket yapmasını bekliyorum.

Dolar/TL kurunda gevşeme var. Yeniden 2.70’in altına doğru gerileme ve önümüzdeki 2 gün içinde yeniden 2.68 civarlarının görülebilmesini bekliyorum. Herkese bol kazançlı bir gün olması dileğiyle…

NOT:  SON DAKIKA!… Yunan Maliye bakanı Varorufakis istşfa etmiş. Bu haber olumlu etki yarattı.

“Yunanistan “Hayır” Dedi” ile ilgili 2 yorum

  1. Her zaman ki bilemediniz hocam pişti………………bizler sizin dediğinizin aksini yine bugünde yaptık günü kazançla kapattık.

  2. SAYIN ERDİNÇ. BU YAZDIĞIM NOT ÇOK ÖNEMLİ… LÜTFEN EKRANLARDAN MÜMKÜNSE AÇIKLAYIP AZİZ MİLLETİMİZİ AYDINLATIRMISINIZ..
    CUMHURBAŞKANI KOALİSYON KURULMASINI İSTEMİYOR- KURDURTMAYACAK….BUNEDENLE OYALAMA TAKTİĞİ GÜDÜLECEK. VE ERKEN SEÇİM SONBAHARDA…SÖZÜM ONA AKEPE NİN AĞIR TOPLARI SEÇİME GİRECEK SANIYORLARKİ TEK BAŞINA İKTİDARA GELECEKLER..
    SAYGILAR SUNUYORUM .. SABAHLARI PARANINROTASI PROĞRAMI İÇİN UYKUMU KESİP SİZİ ZEVKLE İZLİYORUM ..EKİP OLARAK BAŞARILAR DİLİYORUM VE TEŞEKKÜR EDİYORUM .
    SELAMİ ÖZGÜN EMEKLİ ASB. İZMİR GSM 0533 335 37 55

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir