Mahfi Eğilmez – Bütçe İyi de Cari Açığı Kim Finanse Etti?

Mayıs ayına ilişkin olarak mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi önceki yılın Mayıs ayına göre yüzde 2,4 artmış ancak bir önceki aya göre yüzde 2 azalmış bulunuyor. Sanayi üretimi bu hızla ekonomiyi istenen büyüme düzeyine taşıyacak gibi görünmüyor.

Ekonominin en başarılı parçası olan bütçe ilk 5 ayda yalnızca 2,4 milyar TL açık vermiş durumda. Bu dönemdeki faiz dışı fazla da 25,6 milyar TL’ye ulaşmış bulunuyor. Eğer bu performans sürdürülebilirse bütçe açığı yıl sonunda hedeflenenin de altında kalabilir.

Bütçe açığının düşüklüğü kuşkusuz bir başarı da acaba bütçeyi bu kadar sıkı tutmak bu düşük sanayi büyümesi performansında doğru bir tercih mi? Maliye politikasını biraz gevşeterek büyüme performansını artırmak daha doğru olmaz mı? Bütçe harcamalarını makul bir düzeyde artırarak (örneğin asgari ücretten vergiyi kaldırarak ve emeklilere bu yıla özgü olarak 1 maaş tutarında ikramiye vererek) ekonomiye canlılık getirmek büyümeye olumlu katkı yapabilir diye düşünüyorum. Buradan gelecek yük, bütçe açığını yüzde 2,5’dan öteye götürecek bir yük olmaz. Yüzde 1,3 yerine yüzde 2,5 bütçe açığı vermek suretiyle ekonomi canlanacak, büyümeye olumlu katkı gelecekse bence bu adımlar atılmalıdır.

Yazının devamı için TIKLAYINIZ. (Mahfiegilmez.Com)

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir