Arife Gününde Kısa Kısa…

Yunanistan Parlamentosu Düyun-u Umumiye şartlarını kabul etti. Üstelik yüksek bir oy ile bu şartlar kabul edildi. Şimdi yeniden Yunanistan’a yardım dönemi başlıyor.

Eğer lastiği bir daha patlatırlarsa veya AB komisyonu ile IMF’nin denetim ve gözetim elemanları Yunanistan’ın yine ödevini yapmadığını söylerse işler yeniden arap saçına döner.  Fakat geçtiğimiz üç haftadan beri Yunanistan’la yatıp kalkmamıza ve hafta sonlarında bizi de heyecanlandıran gelişmeler olmasına rağmen, TL veya borsamız üzerinde neredeyse hiç etkisi olmadı. Şimdilik artık bu Yunanistan konusunu ileride tekrar açmak üzere rafa kaldırabiliriz.

Çin’den kötü kokular gelmeye devam ediyor. Bir sonraki küresel krizimiz Çin’den kaynaklanabilir. Hanehalkı ve özel sektörün borcu GSYH’nın yüzde 207’sini geçmiş. Bu oran 2008 yılında yüzde %125 seviyesindeymiş. Borcun artış hızı milli gelirin artış hızından fazlaysa, oraya çok dikkat etmek gerekir. Balonun ne zaman patlayacağını bilmezsiniz ama, patladığında çok ses getirir. Bundan sonraki 12 ay boyunca gözünüz ekranda kulağınız Çin’de olsun.

İçeride durum siyasete endeksli. Niçin erken seçim beklemekte olduğumu bugün gazetesindeki köşe yazımda yazdım. Piyasalar bayram öncesi son günde düşük hacimli ve iştahsız olacaktır ama düne göre bugün daha iyi bir performans bekliyorum. Endeksin dün aslından 82.750 ile 84 bin aralığında dalgalanmasını bekliyordum fakat 82.500’e kadar düştü ve 82.727 seviyesinden kapandı. Bugün de herhalde 83 bin üzerinde bir seviyeden kapanır.

Dolar/TL kuru bu sabah 2.65 seviyesinde bulunuyor. 2.63’ün altı görülmüştü fakat BEJ book ve Yellen’in bu yıl faiz artırımının geleceğini söylemesi nedeniyle biraz yükseldik. Bayram sonrasında yeniden 2.63’e doğru hareket olursa özellikle 2.60-2.65 aralığı orta vadeli alı için uygun görünüyor.

Hepinizin Mübarek Ramazan bayramını kutluyor, ülkemize ve dünyaya esenlik ve huzur getirmesini diliyorum.

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir