Borsayı kapatın bari

Borsa İstanbul, daha önce İstanbul Menkul Kıymetler Piyasası (İMKB) olarak faaliyet gösteren yarı kamu niteliğinde bir kurumken, Anonim Şirket haline getirildi.

Temel amaç, birçok borsayı bir çatı altında toplamak ve Borsa İstanbul’un hisselerini halka arz etmekti. Bu değişiklikten sonra, yeni bir süreç başladı. Şu an AKP milletvekili olan ve Borsa İstanbul’un ilk başkanı İbrahim Turhan ile başlayan süreç devam ediyor.

Herhalde değişimin gereği olarak, Borsa İstanbul artık birçok veriye erişimi kapatmış durumda. Borsa İstanbul’un web sitesine (www.borsaistanbul.com) girip menüden “veriler” kısmını tıkladığınızda daha önce ulaşabildiğiniz yüzlerce veri artık yok. Veriler sayfasının alt kısmında şöyle bir açıklama çıkıyor:

“1 Ağustos 2015 tarihi itibari ile Borsa İstanbul web sitesinde yer alan piyasalar ile ilgili belirlenmiş verilere sadece datastore.borsaistanbul.com adresinden ulaşılabilmektedir. İlgili veriler web sitemizdeki alanlardan kaldırılmıştır.”

Bu cümledeki “belirlenmiş veriler” yazısının üzerini tıkladığınızda ise bir excel dosyasını bilgisayarınıza indiriyorsunuz. Bu dosyada bundan sonra erişim yapamayacağınız veriler var. Yatırımcılar, üniversitelerde bu konuda araştırma yapan bilim insanları veya kurumlar artık bu 57 kalem veriyi göremeyecek. Görmek isterlerse inanılmaz fiyatlar ödemek zorundalar.

Temettü bilgisi paralı öğrenilecek

Örneğin, tarih bazında sermaye artırımı, temettü ödemesi ve benzeri şirket bilgilerini görmek istiyorsanız, pay piyasası verilerini tıklıyorsunuz ve ardından şirket verilerini tıklıyorsunuz, açılan sayfada bir sürü tarih var. Bu tarihe ilişkin temettü vs. verilerini almak istediğinizde abone olmanız gerektiği söyleniyor. Bunu data dağıtımı yapan şirketler alabilecek. Bir veri dağıtımı yapan şirketi aradığımda bunun için yıllık en az 20 bin lira ödenmesi gerektiği, bunun sabit olduğu, buna ek olarak teminat vermeleri gerektiği ve veri için ayrıca ödeme yapılması gerektiği söyleniyor. Bunun anlamı şudur; bundan sonra veri ekranlarında temettü, bölünme, bedelli veya bedelsiz sermaye artırımlarını görebilmek için herkes ekran başına çok daha yüksek bir ücret ödemek zorunda kalacak. Veri dağıtım şirketleri bu ücretleri olduğu gibi yatırımcıya yansıtacaklar.

Bugün Gazetesi’ndeki köşe yazımın devamı için TIKLAYINIZ.

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir