Erken seçime merhaba derken piyasalar

Dün hem piyasalar hem de siyasi gündem açısından çok önemliydi.

13 Ağustos tarihi, dolar/TL kurunun tarihi zirve yaptığı bir gün olurken, borsa 7 Haziran seçiminden sonra gördüğü dip seviyeye yaklaştı. Bu arada gösterge faiz 9.60 seviyelerinden 10.10 seviyesine kadar yükseldi ve yeniden çift haneli sayıya ulaştı.

Başbakan Ahmet Davutoğlu saat 16.45 civarında konuşmaya başladı ve bu konuşmanın içeriği çok ayrıntılı bir şekilde bütün yazılı ve sosyal medyada yer aldığı için burada tekrar etmek istemiyorum. Fakat görünen o ki, MHP ile de görüşülecek ve ardından da erken seçim tarihi netleşecek. Davutoğlu erken seçimi uzatmak istemiyor. Bir soru üzerine AKP kongresinin de zamanında yapılmasının uygun olacağını belirtti.

Bu yazıyı zamanında gazeteye yetiştirmek adına Sayın Kılıçdaroğlu’nun konuşmasını izleyemeden genel ekonomi ve finansal piyasalara ilişkin görüşlerimi sizlere aktarmak istiyorum. Dün dolar/TL kuru 2.83’e yaklaştığı sırada Davutoğlu’nun açıklamaları başlamıştı. Koalisyon olmayacağını belirttikten sonra en yüksek seviye olarak 2.8283 seviyesi görüldü ve açıklamalar devam ettikçe 2.8195 seviyelerine kadar geriledi. Bu yazının yazıldığı sırada 2.82’nin altındaydı.

Panikle satış yanlış

Borsaya baktığımızda ise gün boyunca borsada düşüş vardı. Saat 14.15’te ikinci seans başladığında belirgin bir şekilde işlem miktarının ve satış baskısının arttığını gördük. Bu arada borsa 76 bin seviyesinin altına inerek en düşük 75.802 seviyesini gördü. Saat 14.15’ten sonraki süreçte dolardaki artış hızlanmış ve 2.82’nin üzerine doğru gelmişti.
Tüm bunlar olurken okuyuculardan mail ve tweet almaya başladım. Bunun üzerine periscope ile bir canlı yayın yaparak, borsada hissesi olanların bu panik durumda satmalarının yanlış olacağını, dolar almanın da riskli olabileceğini ve Davutoğlu’nun açıklamaları sonrasında hem dolar hem de borsada dalgalanmanın artabileceğini ama sonrasında doların düşerken, borsanın yeniden artışa geçebileceğini belirttim.

Bugün Gazetesi’ndeki köşe yazımın devamı için TIKLAYINIZ.

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir