Dışarısı da Bozuldu…

Yeni bir haftaya başlarken, geçen haftanın en çok dikkat çeken konusu doların 3 TL’yi görmesiydi. Dışarıda ise tüm borsalarda çok ciddi kayıplar var. Cuma günü ABD borsaları yüzde 3’ün üzerinde düşüş yaparken, bu sabah Asya’da borsalar sert düşüyor. Japonya Nikkei endeksi bu yazının yazıldığı sırada yüzde yüzde 4.03, Hong Kong yüzde 4.65 ve Çin yüzde 8.57 aşağıda bulunuyor. Gelişmekte olan ülke borsalarında da ciddi kayıplar var. Bunun nedenlerini ayrıntılı anlatacak vaktim kısıtlı olduğu için burada ayrıntısına girmeyeceğim. Sadece dünyanın reel sektörünün sıkıntıda lolduğunu ve defalarca uyardığım Çin faktörünün başı çektiğini bilin yeter.

DOlar/TL kuru ise 3 TL’den 2.90’lı seviyelere geriledikten sonra bu sabah 2.96 civarında bulunuyor. Şu ayrımı yapmak gerekiyor. Geçen hafta sonuna kadar bizim borsamızdaki düşüş iç dinamiklerden kaynaklanıyordu. Fakat bu haftaya başlarken dış borsalardaki satış dalgası da BITS-100 üzerinde etkili olacaktır. Doların yeniden 2.96 seviyesine gelmesi bu stresi net bir şekilde gösteriyor. Zaten daha önceki yazılarımda vurguladığım üzere, Merkez Bankası’nın faiz artırma konusunda girişimde bulunmayacağını açıklaması, meydanı boş bırakmıştı ve doların çok sert aşağı gelip yine çok sert yukarı gidebileceğini de vurgulamıştım. Sadece Merkez Bankası değil, devletin en üst kademelerindeki ekonomi ile ilişkili isimler doların 3 Tl olmasının sorun olmayacağını belirtince  meydan iyice boş kaldı. Bu yüzden doların yönünü etkileyebilecek büyük fonların insafına kalmış durumda olduğumuz için ve onların da beynini okuyamadığımdan dolayı, dolar ne olur? sorusuna cevap veremiyorum.

Dış borsalarda zaman zaman toparlanma görülebilir ama ABD borsalarında öyle destekler kırıldı ki, adeta o cepheden de yeni bir kriz mi geliyor diye sormak zorunda kalıyorsunuz. Ortam kötü. BIST-100 için bu hafta içinde 70-72 bin seviyelerine kadar gerileme bu şartlar altında şaşırtıcı olmaz. Doların da yeniden 3 TL’yi görmesi normal bir gelişme olarak algılanmalıdır. Aslında geçen hafta 3 TL’den sert aşağı dönüş sonrasında, en az 1-2 hafta doların tekrar 3 TL’yi görmeme olasılığının yüksek olduğunu söylüyordum fakat denklemde dış borsalardaki adeta panik satışlar yoktu.

İç siyaseti hiç konuşmuyorum bile… Bu şartlar altında iç ve dış faktörlerde bulanıklık azalana kadar izlemede kalmak lazım. Herkese iyi bir hafta diliyorum, ne kadar iyi olursa…

“Dışarısı da Bozuldu…” ile ilgili 1 yorum

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir