Yine FED, Yine Asya…

Yeni bir haftaya başlarken herkese gününün aydın olmasını ve haftanın bol kazançlı olmasını diliyorum. Geçen haftaya başlarken piyasalarda türbülans yüksekti. Ama haftanın ikinci gününden itibaren piyasalar toparladı. En son yorumumu 26 Ağustos günü yazmışım.  Bu yoruma ilişkin olarak bir okuyucu, “hocam yorumu yazdığını gün ne dediyseniz gerçekleşti” diye twit gönderirken, bir diğer okuyucum da “ne derseniz tersi oluyor” diye yazmış.  Bu web sitesinde yazdığım yorum ve analizleri kısa vadeli görüşlerim olarak paylaşıyorum. Daha makro ve orta vadeli görüşlerimi ise Bugün gazetesinde yazıyorum.

Davranışsal Finans ilminde “False Consensus” diye bir olay vardır. Okuyan herkese kendi görmek istediği cümleleri görür. Satmak isteyenler, “düşebilir” türü yorumları dikkate alırken, “yükseliş” isteyenler “Yükselebilir” türü yorumları  çeker alırlar. BU kendi istekleri ile olan birşey değildir, beynimizin içindeki software böyle çalışır. EĞer biri A hissesini satın almışsa, analistlerden “bu hisse yükselecek” diye yazanlardan daha fazla etkilenirler. Ben de bunları bildiği için elimden geldiğince net olmaya çalışırım. Bu sayfalardaki yazımı okurken, bugüne ilişkin hareketlerin nasıl olabileceğine ilişkin görüşlerim ağırlıklıdır.

Cuma günü endeks 74.642 seviyesinden kapandı. Geçen hafta en yüksek 75.100 civarları görüldü. Bu sabah dolar/TL kuru 2.9260 seviyesinde bulunurken, Asya’da yine sıkıntılar var. Nikkei yüzde 1.36, Hong Kong Hang Seng endeksi yüzde 0.77 ve Çin borsası yüzde 2.94 aşağıda bulunuyor. Yani Asya’da borsalar haftaya düşüşle başlıyor. Geçen hafta çok sert düşüş yapan ABD endeksleri de cuma günü pek bir varlık gösteremediler. DOw ve S&P500 hafif aşağıda kapatırken, Nasdaq yükselişle kapandı ama grafikler ABD endekslerinin de kırılgan olduğunu gösteriyor.

ABD’de Jackson Hall toplantısında Stanley Fischer’in ne diyeceği merak ediliyordu. Fischer, enflasyon artmaya başlamadan önce faizlerin artırılması gerektiğini söyledi. Şu an enflasyonun düşük kalmasına neden olan faktörlerin bu ivmesini kaybedeceğini belirtti. Yani enflasyonun yükselişi gözle görülür bir şekilde başlarsa, geç kalınmış olur mesajını verdi. Bu durum Çin’e rağmen FED’in EYlül ayında faiz artırabileceği beklentisinin yeniden güçlenmesine neden oldu. Bu beklenti değişimi bu sabah Asya borsalarını aşağı çekiyor. Çin yetkililerin aracı kurumlardan borsaya destek olmalarını istemesi ise daha da vahim bir gelişme. Üstelik Çin’de şimdi sorumluluk pozisyonunda olan birçok görevlinin gideceğine ilişkin haberler var. Bu gelişmeler hoş değil.

  • Bugün BIST-100 endeksinin 74 bin civarında açılmasını bekliyorum. 73.800-74.200 aralığında bir yerlerde açılış olmasını bekleyebiliriz.
  • Bu açılıştan sonra bugün için en güçlü direnç 75.100 seviyesidir. Bugün bu seviyenin yukarı geçilmesini beklemiyorum (Ani bir olumlu haberin bu durumu değiştirebileceği seçeneği saklıdır). 75.100’ün yukarı geçilmesi söz konusu olursa ayrıca yeniden yorum geçerim.
  • Endeksin bugün için görebileceği en düşük seviye 73.550 seviyesidir. Bu seviye kritik bir seviyedir. Aşağı kırılırsa yeniden 72 bine kadar düşüş bekleyebilirsiniz. Fakat bugün aşağı kırılma olasılığını düşük görüyorum. Gün sonu itibariyle kırılacağı anlaşılırsa, özellikle kısa vadeli al-sat yapanlar için bir sat seviyesidir.
  • Endeksin bugün 73.750 ile 75 bin aralığında dalgalanıyor olması yön konusunda hiç bir sinyal vermeyecektir. Bu aralıktaki aşağı-yukarı gidiş gelişlere çok fazla önem atfetmemek lazım.

DOlar/TL kurunun aslında bu sabah 2.90’ın altında olması beklenirdi. Çünkü TCMB’nin hafta sonu açıkladığı önlemler ve yüksek oranda döviz likiditesi sağlayacak olması olumluydu ama dolar tınlamıyor ve bu iyiye işaret değil. DOların bugün de 2.90-2.95 aralığında dalgalanmasını bekliyorum. 2.90 aşağı kırılırsa çok sert şekilde 2.87 ve 2.85’e gerilemeler olabileceği gibi, 2.95 yukarı geçilirse yeniden 3.’e doğru hareketlen olur. Bu iki seviye kritiktir. 2.90 aşağı geçilirse short, 2.95 yukarı geçilirse long pozisyon uygun olur.

Herkese bol kazançlı bir gün olması dileğiyle…

“Yine FED, Yine Asya…” ile ilgili 1 yorum

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir