İhracat, ithalat, dış açık ve maliye politikası

Haftaya piyasalar olumlu başlangıç yaptı. Fakat dünkü verilere göre Türkiye’nin ihracatı, temmuz ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 16.2 azaldı.

İthalatta da azalma vardı. Yüzde 8.7 düşen ithalat aylık bazda 18.2 milyar dolar oldu. İthalat ve ihracat arasındaki fark ise (dış ticaret açığı) yüzde 6.5 artışla 7 milyar 28 milyon dolara yükseldi. Geçen yıl bu rakam 6.6 milyar dolardı. 2014 yılının Aralık ayı sonrasındaki en yüksek aylık dış ticaret açığı ile karşılaştık.

Ekonomilerin ihtiyaç duyduğu dövize ilişkin önemli bir gösterge olan ihracatın ithalatı karşılama oranı, geçen yılın temmuz ayında yüzde 66.9 iken, bu yılın aynı ayında yüzde 61.4’e geriledi. Bu arada Avrupa Birliği’ne yapılan ihracatta da yüzde 13.8 düşüş vardı. AB’ye yapılan aylık ihracat temmuz ayında sadece 5.2 milyar dolar oldu. Üstelik oransal olarak AB’ye ihracatımızda artış var. AB’nin ihracattaki payı geçen yılın temmuz ayında yüzde 45 iken, bu yılın aynı ayında yüzde 46.3 oldu. Yani AB dışındaki diğer ülkelere yaptığımız ihracatta daha yüksek bir azalma var.

Bugün Gazetesi’ndeki köşe yazımın devamı için TIKLAYINIZ.

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir