Piyasalara Terör Darbesi

Dün 16 şehit daha verdik. Şehitlerimize Allah’tan rahmet ve ailelerine başsağlığı diliyorum. PKK terör örgütünü lanetliyorum.  

Kaos ortamındayız. Bu ortam piyasalara da aynen yansıyor. BIST-100 endeksi dün yüzde 1.49 düşüşle 71.866 seviyesinden kapanırken, dolar/TL kuru tarihi bir rekora daha imza atarak 3.0460 seviyelerini gördü. Dün ABD borsaları kapalıydı. Önümüzdeki perşembe ve cuma günü da Çin piyasaları kapalı olacak. Hafta sonunda Çin’den ÜFE ve TÜFE verisi açıklanacak. Çin’de sular durulmuyor. Dün yüzde 2’ye değer kaybeden shangay borsası bu sabah da yüzde 1.47 aşağıda bulunuyor. Dün Avrupa borsalarında çok güçlü olmasa da yükselişler vardı.

Haftanın ilk gününe olumsuz başlayan iç piyasalarda faizler de yüzde 11’in üzerine çıkarak 11.18’e ulaştı. Bugün gazetesinde daha önce yazdığım bir yazıda belirttiğim üzere, Merkez Bankası’nın bankaları kısa vadede fonladığı miktar 95 milyar TL’yi geçmiş durumda. TCMB’nin fonlama maliyeti de yüzde 8.50-8.75 aralığında değişiyor. Her geçen gün bankacılık sistemi Merkez Bankası’ndan daha fazla kısa vadeli fon kullanmak zorunda kalıyor. Doğal olarak bu fonlama artıyor ve faizlerin artmaması için yapılmakta olan bu fonlamanın daha nereye kadar gideceğini bilmiyoruz. Bankalara verilen TL’lerin önemli bir kısmının da dövize kaydığını söylemek mümkün. Bu şartlar altında, önemli maliyetlere katlanarak faizleri düşük tutma çabası içindeyiz ve ileride faizlerde sert yükselişlerin zemini hazırlanmış oluyor. Doğal olarak borsa bunu görüyor ve yükseliş çabaları sonuçsuz kalıyor.

BIST-100 endeksi dün boşluk bırakarak açılış yaptıktan sonra, toparlanamadı. Endeks geçen cuma günü 73 bine yakın seviyelerden kapanış yapmıştı ve haftanın ilk gününde 1500 puanlık bir düşüş yaşadı. Teknik olarak, 73 bin seviyesinde önemli bir direnç yeniden oluştu. Şunu her zaman vurguluyorum; borsanın bu tür bir ortamda sağlıklı bir yükseliş trendine girmesi imkanı yok. Yükselişler 2-3 bin puan civarında olabilir ama bir trend başlamaz. Bu yüzden borsa yatırımcısının Al-SAT yaparak para kazanması zordur. Endeks bugün yukarı yönlü açılarak yüzde 1-2 artış yapsa bile sürekliliği olmayan bir yükseliş niteliğinde olacaktır. Uzun vadeli düşünen yatırımcılar en az birkaç ay daha, diplerin oluştuğunu görmeliler. Küresel olarak sıkıntılar devam ediyor. FED’in toplantısı yaklaşırken stresin artması söz konusu olabilecektir.

Orta ve uzun vadede güçlü bir yukarı trendin oluşması için, ekonomiyi ve hazineyi kimin yöneteceğinin bilinmesi, yeni bir orta vadeli program hazırlanması, yapısal reformlara başlanması, AB normlarının yeniden hayata geçirilmesi ve en önemlisi de bu terör ortamının son bulması gerekiyor. Aksi halde yeni dipler kaçınılmaz olacaktır.

Kısa vadeye bakacak olursak, bu aşamada borsa dış piyasalara ve özellikle de ABD borsalarına endeksli bir seyir izleyebilir. BIST-100 endeksi için en önemli destek seviyesi daha önce gördüğümüz 70 bin civarı olup, bugün bu seviyeye doğru bir gerileme olacağını düşünmüyorum. Dünkü düşüşün ardından bugün yukarı yönlü çaba içinde olan ve 72.000-72.250 aralığını yukarı zorlayan bir endeks görebiliriz. Endeks eğer 71 binin altına gerileyecek olursa o seviyelerde alımların geldiğini görebiliriz. Bu yüzden kısa vadede çok fazla aşağı yönlü ivme oluşacağını zannetmiyorum. Ama dış piyasalarda belirgin bir bozuma olursa, örneğin, ABD borsa endeksi future’larında yüzde 1’lerin üzerinde bir gerileme olursa  bizi de olumsuz etkiler. Yatırımcı bu endeksleri ve VIX endeksini takip etmelidir. VIX endeksindeki yükseliş bizi de olumsuz etkileyecektir.

Dolar/TL kuru 3 seviyesinin üzerinde tutunuyor. BU seviye daha önce dirençti ama şimdi desteğe dönüştü. 3 Tl seviyelerine gerileme olursa, o seviyelerde alımları görebiliriz, fakat bu aşamada önümüzdeki 1 hafta içinde 2.95 seviyesinin altını beklemiyorum.

Herkese bol kazançlı bir gün olması dileğiyle…

Bugün açıklanacak önemli veriler şöyle;

12:00/Euro Bölgesi/GSYİH (çeyrek)/2. Çeyrek/Beklenti: + % 0.3/Önceki: + % 0.3
12:00/Euro Bölgesi/GSYİH (yıllık)/2. Çeyrek/Beklenti: + % 1.2/Önceki: + % 1.2
12:00/Euro Bölgesi/Hanehalkı Harcamaları (çeyrek)/2. Çeyrel/Beklenti: + % 0.3/Önceki: + % 0.5
12:00/Euro Bölgesi/Kamu Harcamaları (çeyrek)/2. Çeyrel/Beklenti: + % 0.2/Önceki: + % 0.6
12:00/Euro Bölgesi/Brüt Sabit Sermaye Harcamaları (çeyrek)/2. Çeyrek/Beklenti: + % 0.3/Önceki: + % 0.8
13:00/ABD/NFIB Küçük İşlermeler İyimserlik Endeksi/4 Eylül/Beklenti: 96.0/Önceki: 95.4
17:00/ABD/İşgücü Piyasası Koşulları Endeksi/Ağustos/Beklenti: 1.5/Önceki: 1.1
22:00/ABD/Tüketici Kredileri/Temmuz/Beklenti: 18.600 milyar dolar/Önceki: 20.740 milyar dolar

(Kaynak:www.bloomberght.com)

NOT: Daha önce bana mail atarak zor durumda olan öğrencilere aylık olarak kendi belirlediği miktarda  burs verebileceğini belirten okuyucularım olmuştu. Eğer bu yönde yardım etmek isteyen olursa, ailesi zor durumda olan ve üniversite kazanmış bir kız öğrencinin telefon numarasını ve babasının telefon numarasını vereceğim. Siz kendiniz  iletişim kurarak böyle bir yardımda bulunabilirsiniz. Zekatınızı bu şekilde değrlendirebilirsiniz. Arzu eden olursa bana [email protected] adresine mail atabilir. İlginize teşekkür ederim. 

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir