Kritik hafta ve olası etkileri

Amerika Merkez Bankası (FED) en son faiz artışını 2006 yılının Nisan ayında yapmıştı.

Aradan yaklaşık 10 yıl geçtikten sonra önümüzdeki hafta (16-17 Eylül) yapacağı iki günlük toplantıda faiz artırımına başlayıp başlamamaya karar verecek. Kararlar 17 Eylül günü saat 21:00’de açıklanacak ve saat 21:30’da FED Başkanı Janet Yellen’in basın toplantısı olacak. Bu toplantıda sorulara vereceği cevaplar da piyasa üzerinde ve özellikle de o saatlerde açık olan FX piyasalarında, dolar/TL kurunda sert dalgalanmalara neden olabilir.

FED kararı sadece bizi değil tüm dünyayı ilgilendiriyor. Uluslararası uzmanların geneli faiz artırımı beklemiyor. Fakat faiz artışı olursa şaşırmayacaklar ama beklentiler artırmama yönünde olduğu için piyasalara ciddi darbe vurması söz konusu olacağı için, hafta başından itibaren küresel piyasalarda ve bizim piyasalarımızda kuzuların sessizliğini ardından sert hareketler görebiliriz.

FED’in faiz kararı öncesinde dünyanın ikinci büyük ekonomisi Çin’den yarın ağustos ayı sanayi üretimi verisi gelecek. Çin bazı verilerini cumartesi ve pazar günleri açıklıyor. Bu verinin beklentilerin altında kalması haftaya çok olumsuz bir başlangıç yapmamıza neden olabilir. Tersine beklentilerden hafif bir iyi veri gele bile, piyasaların reaksiyonu çok olumlu olur. Bu verinin etkilerini pazartesi günü hem dolar hem de borsada hissedeceğiz.

Bugün Gazetesi’ndeki köşe yazımın devamı için TIKLAYINIZ.

“Kritik hafta ve olası etkileri” ile ilgili 1 yorum

  1. Yaşar hocam dolardaki dalgalanmaların sonucunda bu seviyelerin altını mı üstünü mü bekliyorsunuz

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir