Bayram Öncesi Kısa Bir Özet

Dün güne 76 bin seviyesinden başlayan BIST-100 endeksi, gün içinde dış piyasalardaki genel olumsuz görünümden etkilenerek düşüş trendine girdi ve bir ara 74.500 seviyelerinin altı da görüldükten sonra 75 bine yakın seviyeden kapandı.

Merkez Bankası’nın PPK toplantısından faiz değişimi kararı çıkmadı. Bu konuda yapılan açıklamaya ilişkin ayrıntılı yazımı Bugün gazetesindeki köşemden okuyabilirsiniz.  Dikkat çeken nokta ise; saat 14:00’deki PPK kararlarının açıklanmasıyla birlikte doların 3.0250’deki direncini yukarı geçerek 3.04 seviyelerini görmesiydi. Dolar daha sonra geriledi, fakat bu sabah hala 3.0360 seviyelerinde bulunuyor. Yani bu sabah genel olarak piyasalarda dışarıdan kaynaklanan bir stres görüyoruz.

Dün ABD borsa endekslerinde yüzde 1 ile 1.50 arasında değişen kayıplar vardı. Bu sabah da Çin’den gelen veriler beklentilerden olumsuzdu. Çin’de,  Caixin Media ve Markit Economics’in açıkladığı öncü imalat sanayi satın alma yöneticileri endeksi (PMI) Eylül ayında 47.0’ye geriledi ve  Mart 2009’dan bu yana en düşük seviyesine indi. ABD ve Japonya hisse senedi vadelileri bu haberle sert düştü.

Bu sabah borsanın güne düşüşle başlaması beklenebilir. Sadece yarım gün işlem olacak. 74 bin seviyesindeki desteğin aşağı kırılmasını beklemiyorum. Piyasa gelecek hafta başına kadar kapalı olacak. Bu sırada küresel piyasalarda neler olabilir tahmin etmek mümkün olmadığı için bayram sonrası piyasa koşullarını tahmin etmek çok zor. Şu an için hisselerde bugünkü hareketlere bakarak pozisyon değiştirmek yanlış olabilir. Bayram sonrasında küresel piyasaların daha da kötüleşebileceğini düşünenler varsa nakde geçip bekleyebilirler. Ama bana soruyorsanız cevabı bilmiyorum. Küresel piyasalar, açıklanacak yeni verilerle her iki yöne de gidebilir. Teknik olarak ABD borsalarının görünümü dünkü düşüş sonrası bozuldu. Fakat bizim piyasa oyuncularının çok panik olmak yerine,  bayram sonrasını bekleyip görmek isteyeceklerini düşünüyorum.

Hepinizin mübarek Kurban Bayramınızı kutluyor, ülkemizde huzur ve sükunete veseile olmasını temenni ediyorum.

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir