Küresel Piyasalardaki Düşüşler ve BIST-100

Dün borsamız güne olumlu başladı ve yaklaşık 500 puanlık artışla 75 binin üzerini gördü fakat özellikle Avrupa’da hisse senetleri piyasasındaki aşağı hareket ve ABD borsa endekslerinin future’larında başlayan hızlı geri çekilmeyle birlikte biz de düşüşe ayak uydurduk.

Sonuç olarak günü yüzde 1.72 düşüşle 73.315 seviyesinden kapattık. Normalde endeksin genel durumu dış borsalara göre düne kadar daha güçlüydü. Hatta dün bile, Avrupa’da düşüşlerin yüzde 2’lerin üzerine çıkmasına rağmen endeks daha az değer kaybetti.  İngiltere yüzde 2.46, ALmanya yüzde 2.12 ve Fransa yüzde 2.76 değer kaybetti.  Asya borsalarında özellikle Japonya (yüzde 4.07) ve Hong Kong’da (yüzde 3.87) sert düşüşler var. Bu yazının yazıldığı saat itibariyle Çin borsası da yüzde 1.88 aşağıda bulunuyor.  ABD borsa endekslerinin future değerleri ise düne göre yüzde 0.20 civarında aşağıda bulunuyorlar.

Dolayısıyla bugün BIST-100 endeksi de yüzde 1-2 arasında bir düşüşle açılarak 72.500 seviyelerini görebiliriz. Bu aşamada normalde sadece BIST’in analizi yeterli olmuyor. Aynı anda ABD, Avrupa ve Asya borsalarının da ne yapacağını kestirmeniz gerekiyor. Yoksa, BIST-100 endeksini tek başına değerlendirdiğinizde en önemli desteği olan 70 bin civarına yakın olması satmadan beklemeyi gerektiriyor. Fakat bilmediğimiz şey şudur; acaba ABD ve AVrupa borsaları daha da düşmeye devam edecek mi? Teknik analiz neler söylüyor? Grafiklerini burada veremiyorum, fakat Dow endeksi 16.000 seviyesinden kapattı ve 15.500’e kadar geri çekilme olasılığı yüksek. Öte yanbdan DAX endeksi daha önce gördüğü 9.300 seviyelerindeki dibine çok yakın bir yerden kapanış yaptı. Muhtemelen bu seviyelerde destek oluşturmaya çalışacaktır.

BIST-100 endeksi bugün düşüşle açılır ama açılışta satmaya çalışmanın pek fazla anlamı yok. DÜn 74 bin seviyesi aşağı geçildi ve yeni direnç oldu. 73.750 civarı aşağı kırıldığında stop yapılması gerektiğini geçen haftaki yazılarımda ve bulten de vurgulamıştım. Fakat kağıt bazında aynı şeyi söyleyemiyorum. Endekse yakın hareket eden kağıtlar daha fazla düşer ama finansal yapısı  sağlam, karları artan şirketler dünkü düşüşe ciddi direnç gösterdiler. Dolayısıyla şu an  endeks daha da düşecek satın demek yanlış olur.  Eğer 73.750 desteği aşağı kırıldığında satmışsanız, alım için 70-71 bin aralığı beklenmemeli, satmamışsanız, bundan sonraki süreçte 70-71 bin aralığına kadar daha düşüş olabileceğini göz önünde bulundurarak ve bunun stres yaratacağını da düşünerek, beklemede kalabilirsiniz. Dış borsaların olumluya dönmesi durumunda bizim borsamızın da hızlı bir şekilde yukarı dönebileceğini göz önünde bulundurmalısınız. Soru şu; Dış borsalar ne zaman yukarı döner? Bunu bilmiyorum ama ABD verileri bu bağlamda çok daha önemli hale geldi. Özellikle de yarınki ADP istihdam verisi ve Cuma günkü tarım dışı istihdam verisi önemli.

Dolar/TL kuru 3.0670 seviyelerinde bulunuyor ve yukarıları zorluyor, doları olanlar beklemede kalabilirler, 3.0750 geçilirse 3.111-3.13 aralıkları görülebilir.

Bol kazançlı bir gün olması dileğiyle…

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir