Eylül ayında güven yerle bir oldu

Dün TÜİK tarafından ekonomideki güven endeksleri açıklandı.

Bu endeksler ana olarak 5 kategoride toplanıyor ve bu 5 kategoriden “Ekonomik Güven Endeksi” oluşturuluyor. TÜİK bu konuda TCMB ile birlikte önemli bir çalışma yapmış oluyor. Her sektörün ekonomiye ve geleceğe dair duydukları güven seviyesini görebiliyoruz.

ekonomik-guven-endeksi-2015

Kaynak: TÜİK – http://www.tuik.gov.tr/PreIstatistikTablo.do?istab_id=2304

Grafik üzerinde kalın kırmızı çizgi ile gösterilen eğri “Ekonomik Güven Endeksi” (EGE) olup, 2012 yılından bu yana en düşük seviyesini gördü. Ekim 2013’te 117.1 seviyesini gören endeks, dün açıklanan verilere göre 2015’in Eylül ayında 70.9 seviyesine düştü. Burada bir noktaya dikkat çekmek istiyorum. 2013 yılının Aralık ayında piyasalarda ciddi bir bozulma olmuş ve dolar/TL kuru 1.90 seviyelerinden başladığı yükselişini 2.39’a kadar devam ettirmiş ve 2014 başında Merkez Bankası faizi 4-5 puan artırmak zorunda kalmıştı. İşte tam bunlar olurken, EGE 117.1 seviyesinden 95 seviyelerine gerilemişti. Yani dolar fırlayınca güven yerle bir olmuş ardından EGE’nin sert düştüğü dönemlere baktığımızda doların hızla yukarı gittiği dönemlere rastlıyor. Ağustos ayında 85.1 olan EGE bir ayda yüzde 16’nın üzerinde düşerken, dolar 2.64 seviyelerinden 3.07 seviyelerine kadar yükseldi.

Demek ki, eğer güvenin tesis edilmesi gerekiyorsa, doların sürekli yukarı gitmesinin önüne geçilmeli. Bizim paramız yıl başından bu yana yüzde 30 değer kaybederken, aynı dönemde doğru politikalar uygulayan Hindistan Merkez Bankası’nın doğru politikaları sayesinde, Hindistan Rupisi sadece yüzde 4-5 değer kaybetti.

Bugün Gazetesi’ndeki köşe yazımın devamı için TIKLAYINIZ.

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir