Emtianın çöküşü ve küresel borsalar

Dış piyasalarda da karışık gelişmeler var.

Özellikle emtia adı verilen hammadde ve petrol üreticisi ülkeler çok zor günler geçiriyor. Dünyanın bakır deposu olan Şili’de dış denge hızla bozulurken, Arjantin ve Brezilya da bu olumsuz gidişattan nasibini alıyor. Temel neden ise Çin’deki büyümenin yavaşlaması.

Çin’de yıllardır yüksek oranda yatırım yapılıyordu ve büyümenin motoru yatırımlardı. Fakat son bir yılda yatırımlarda ciddi bir yavaşlama var. Çünkü halihazırda üretim yapan işletmelerde de kâr marjları ciddi biçimde daraldı. Üretici fiyatları endeksi son 2 yıldır sürekli olarak aşağı eğimli bir seyir izliyor. İki yıl önce 100 Yuan’a satılan bir ürünün fiyatı 80-85 Yuan aralığına geriledi. Devasa bir şekilde yapılan yatırımlar bankacılık sistemi kaynaklarıyla fonlandı ve üretip, satıp kredilerinizi ödemeniz gerekiyor.

Ama bankacılık sistemine geri ödemelerde tıkanma var. Çin’de gölge bankacılık sistemi çok ciddi boyutlara ulaşmış durumda. Aslında banka olmayan ama banka gibi davranan finans kurumlarına gölge bankacılık sistemi adı veriliyor. Geçenlerde bu kesimdeki kredilerin 15 trilyon doları geçtiğine dair bir haber yayınlandı. Ayrıca 24 Ağustos’ta Çin borsasındaki düşüşü durdurmak üzere Çin Finans Kurumu 19 milyar dolar değerinde hisse satın almak zorunda kaldı. Çin’de sanayi şirketlerinin kârları ağustos ayında yaklaşık dört yılın en hızlı düşüşünü gösterdi ve en büyük düşüşler kömür, petrol ve metal üretiminde yoğunlaştı.

Bugün Gazetesi’ndeki köşe yazımın devamı için TIKLAYINIZ.

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir