2015 Ağustos Cari Açık

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Aylık Cari Açık rakamları

CARİ İŞLEMLER HESABI

  • Cari işlemler açığı, bir önceki yılın Ağustos ayına göre 2.058 milyon ABD doları azalarak 163 milyon ABD doları olarak gerçekleşmiştir. Bunun sonucunda, oniki aylık cari işlemler açığı 43.047 milyon ABD doları olmuştur.
  • Ödemeler dengesi tablosundaki dış ticaret açığı, bir önceki yılın aynı ayına göre 2.602 milyon ABD doları azalarak 3.634 milyon ABD dolarına düşmüştür. Diğer taraftan, hizmetler dengesinden kaynaklanan net gelirler 583 milyon ABD doları azalarak 3.947 milyon ABD dolarına gerilemiştir.
  • Parasal olmayan altın kalemi altında, bir önceki yılın Ağustos ayında 145 milyon ABD doları, bu yılın aynı ayında ise 260 milyon ABD doları net ithalat gerçekleşmiştir.
  • Hizmetler dengesi altında seyahat kaleminden kaynaklanan net gelirler, bir önceki yılın aynı ayına göre 586 milyon ABD doları tutarında azalarak 3.364 milyon ABD dolarına gerilemiştir.
  • Birincil gelir dengesi kalemi altında yatırım geliri kaleminden kaynaklanan net çıkışlar, bir önceki yılın aynı ayına göre 72 milyon ABD doları azalarak 497 milyon ABD doları olmuştur.

FİNANS HESABI

  • Doğrudan yatırımlar 2014’ün aynı ayında 1.097 milyon ABD doları net çıkış (net varlık artışı) kaydederken bu yılın aynı ayında 1.675 milyon ABD doları tutarında net giriş (net yükümlülük artışı) kaydetmiştir.
  • Portföy yatırımları 1.477 milyon ABD doları tutarında net çıkış kaydetmiştir. Alt kalemler itibarıyla incelendiğinde, yurtdışı yerleşiklerin hisse senedi piyasasında 347 milyon ABD doları, devlet iç borçlanma senetleri piyasasında da 393 milyon ABD doları net satım yaptığı görülmektedir. Bunun yanı sıra, yurtdışında ihraç edilen tahvil ve bonolarla ilgili olarak bankalar 307 milyon ABD doları net geri ödeme gerçekleştirmiştir.
  • Diğer yatırımlar kaleminden kaynaklanan net çıkışlar 1.891 milyon ABD doları tutarında gerçekleşmiştir.
  • Diğer yatırımlar altında, yurtiçi bankaların yurtdışı muhabirlerindeki efektif ve mevduat varlıkları 2.344milyon ABD doları net artış, yurtdışı bankaların yurtiçindeki mevduatları ise 321 milyon ABD doları tutarında net azalış kaydetmiştir.
  • Yurtdışından sağlanan kredilerle ilgili olarak, Genel Hükümet ve bankacılık sektörü sırasıyla 39 milyon ve 335 milyon ABD doları net geri ödemede bulunurken diğer sektörler 694 milyon ABD doları net kullanım gerçekleştirmiştir. Bankalar, Ağustos ayında kısa vadeli kredilerde net geri ödeyici, uzun vadeli kredilerde net kullanıcı olmuştur.
  • Resmi rezervler Ağustos ayında 399 milyon ABD doları azalmıştır.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir