Piyasalarda Stres Neden Arttı?

Dün borsada yüzde 1.19 gerileme, dolarda da 2.93 civarından 2.96’lara kadar yükseliş vardı. Terör eylemi sonrasında aslında piyasaların malda yakalandığını bu yüzden pazartesi günü borsanın güçlü durmaya çalıştığını fakat, geri çekilmeler yapabileceğini belirtmiştim.

Tabi ki sebep sadece bu değildi. Dün dış piyasalarda da aşağı yönlü hareket vardı. Önceki hafta ABD tarım dışı istihdam verisi küresel risk iştahını artırmıştı. Fakat, bu beklentilerin tümü geçen hafta sonu itibariyle fiyatlara belirgin ölçüde yansımıştı. Bu nedenle bir kâr realizasyonu olmasına şaşırmamak gerekir. Yani piyasalardaki stresin artışının başlıca nedeni terör ve küresel risk iştahının fiyatlara girmiş olmasıdır diyebiliriz.

Bu sabah Çin’den enflasyon verileri geldi.Üretici fiyatları endeksi tarihi en düşük seviyelerine doğru geriledi. Beklentilerden yüksek bir enflasyon düşüşü TÜFE’de de gerçekleşti. Yüzde 1.8 beklenen TÜFE yüzde 1.6 geldi. Bu durum Çin’deki daralmanın fiyatlar üzerinde ne kadar güçlü baskı yaptığını gösteriyor. Fakat Çin borsasında çok büyük bir düşüş yok. Sebebi de bu veriler üzerine ek parasal desteklerin artabileceği beklentisidir. Bu arada Japon borsası yüzde 2’nin üzerinde değer kaybetmiş durumda.

Dolar/TL kuru dün 2.96’ya kadar tekrar yükseldi. Bu seviyede bir direnç var. Bugün 2.9450 seviyesini destek yapacağını zannediyorum. Yukarı yönlü hareketlerde 2.96’nın geçilmesi durumunda 2.98 il direnç olup, bundan sonraki direnç 3.01 seviyesindedir. Dolayısıyla 2.9450 ile 3.01 aralığında dalgalanma bekleyebiliriz. 2.9450 civarına yaklaştıkça alım yapıp 2.98 civarında satış düşünülebilir. Kısa vadede destek 2.9250 seviyelerinde bulunuyor.

Borsanın bugün temkinli açılış yapmasını bekliyorum. Dün 78.359 seviyesinden kapandı. Bu kapanış çok güçlü değil. Bugün yukarı yönlü hareketlerde 79.000 civarı direnç olmaya adaydır.  Yeni hisse alımı için bu düşüşün nereye kadar olacağına bakılmalı.  Bugün endeksin 78 bin ile 78.950 aralığında dalgalanmasını bekliyorum. 78 bin aşağı geçilirse 77.500 ilk destek  seviyesi olacaktır. Açılışın yatay olmasını bekleyebiliriz.

Bol kazançlı bir gün olması dileğiyle…

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir