Çetin Ünsalan – Gökten para yağacak

Dolar ile avro yerlerde sürünüyor. Neden? Çünkü ABD ve AB’den gelen veriler ile açıklamalar, parasal genişlemenin tekrar başlayacağına işaret etmiş. Böyle diyorlar… Bence az bile söylüyorlar. Gökten para yağacak. Hani dizilerde söylerler ya: Zenginiz be oğlum…

 

O kadar ki taşı toprağı altın denilerek geldiği şehirde karşısına çıkan 100 doları tekmeleyip ‘ilk günden çalışmaya mı başlayacağım’ diyen adam gibi olacağız. Şemsiye tutacağız yağan paradan rahatsız olduğumuz için.

 

FED ve Avrupa Merkez Bankası matbaalarını bizim için çalıştıracak. Gece mesaisine de kalacaklar. Tomar tomar paralar etrafta, harcayın harcayabildiğiniz kadar. Hemen bu akşam gidin elinizdekileri bozdurun; tüketin.

 

Para mı yok? Dert etme; parasal genişlemeyle birlikte kredi yine kapınızda dilenci olacak. O yüzden bugünden borçlanmanızda hiçbir sakınca yok; kredi alır; ödersiniz. Sıkmayın kendinizi…

 

Üstelik elinizde döviz varsa, hemen TL’ye çevirin. Türk Lirası’ndaki bu güçlenme sizi ihya edecek. Ekonomi birden canlanacak, çarklar dönecek, herkes iş bulacak. Krizin sonuna geldik… Dedim ya; dünya işi çözdü; para basıp bize yollayacaklar.

 

Ha bu arada bizim Merkez Bankası dahil, dünyadaki merkez bankaları bu olumlu tablo karşısında neden faiz düşüremediler; bilemiyorum. Her şey bu kadar yolundayken Citigroup dünyada büyüme oranını aşağı yönlü revize ederek ne yapmaya çalışıyor?

 

Parasal genişleme olacağı tezinin dayandırıldığı Avrupa Merkez Bankası’nın Başkanı Draghi ‘iki yıl daha enflasyonun artmayacağını’ da söyledi. Bu kadar harcamaya nasıl enflasyon artmayacak onu da bilemedim. Bence bu adam da işi bilmiyor. Hemen istifa etmesi lazım… Cumhurbaşkanı bu olaya el koymalı…

 

Merkez Bankası’nın rezervleri niye eriyor? Piyasalarda niye kimse ödeme yapmıyor? Neden ihracat pazarları hızla daralıyor? İnanın, anlaşılır gibi değil. Bu fiyatta birilerinin dolar almasına anlam vermek ise mümkün değil. Madem daha düşecek; nasıl finansçısınız da zarar satın alıyorsunuz? Bence mutlu olmak için çok sebep var; durum düzeldi.

 

Eğer küreselcilerin, siyasetçileri de alet ederek çevirdikleri bu filme inanıyorsanız, diyecek bir şeyim kalmadı. Sonradan da hiç ağlamayın. Çünkü karşınıza geçip, ‘nasıl sattık zararımızı’ diye kıs kıs gülecekler.

 

Son derece mutlu Temel’e arkadaşları merak edip; “böyle problemsiz yaşamayı nasıl başarıyorsun’ diye sormuşlar. “Haftada bin TL’ye profesyonel bir adam kiraladım; ben hiçbir şeye kafamı takmıyorum. Benim yerime her şeye o endişeleniyor. O günden beri en ufak bir sorunum yok” demiş Temel gülerek.

 

Arkadaşı hayretle sormuş: “Haftada bin TL. Nasıl ödüyorsun bunu? Temel “boşver’ demiş ve eklemiş: “Bırak o düşünsün, problem onun.” Şimdi kritik bir karar alma zamanı. Ya bin TL’ye inanır; bu oyunun dert çekip, soyulanı olursunuz ya da gerçeklerle yüzleşirsiniz. Tercih sizin.

[email protected]

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir