FED Faiz Kararı – (28.10.2015)

ABD Merkez Bankası piyasaların merakla beklediği kararını açıkladı.

Fed Ekim ayında faiz oranlarını değiştirmedi. Aralık toplantısında faiz artışı olabileceğine dair sinyal verdi.

Fed’in 2 gün süren toplantısının ardından yapılan açıklamada ‘Bir sonraki toplantıda faiz artışının uygun olup olmadığını belirlemek için maksimum istihdam ve %2’lik enflasyon hedeflerine ne kadar ulaşıldığına dair gelişmelere bakılacak’ dendi. Fed ayrıca Eylül ayında karar metninde yer alan ‘küresel ekonomi ve finansal gelişmeler ekonomik aktiviteyi bir şekilde olumsuz etkileyebilir’ ifadesini bu metinden çıkardı. Fed faiz kararını 1’e karşı 9 oyla aldı. Karara yalnızca Richmond Fed Başkanı Jeffrey Lacker muhalefet etti.

Yellen ve Fed üyeleri denizaşırı ülkelerde yaşanan türbülanslara rağmen 2006 yılından beri ilk faiz artışına gitmek için istihdam piyasasında daha fazla gelişme ve enflasyonun hedeflerine yaklaştığına dair işaretler görmek istiyor. Geçen ayki toplantıda 17 Fed üyesinin 13’ü ekonominin tahminler doğrultusunda büyümesiyle bu yıl bir faiz artışı beklediklerini ifade etmişti.

‘Ekonomi ılımlı hızda büyüyor’

FOMC’nin açıklamasında ekonomik aktivitenin ılımlı hızda büyüdüğü belirtildi. Açıklamada küresel gelişmelerin büyümeyi olumsuz etkileyebileceğine vurgu yapıldı. Açıklamada ayrıca enflasyonun hedefin altında kalmayı sürdürdüğü, işsizliğin de aynı seviyede kaldığı belirtildi.

Fed Eylül ayında da faizleri değiştirmemiş ve kararında küresel ekonomideki büyümeye ilişkin kaygıların etkili olduğu mesajını vermişti. Fed Başkanı Yellen geçen ayki basın toplantısında ilk faiz artırımının, istihdam piyasasında daha fazla iyileşme, enflasyonda geri dönüş görmeye başlandığında uygun olacağını söylemişti.

Düşük enflasyon merkez bankasının faiz artırımının önündeki en büyük engel olarak öne çıkıyor. İşsizlik oranı %5.1 ile % 4.9’luk hedefe yaklaşsa da enflasyon hala Fed’in %2’lik hedefinin altında seyrediyor.

Fed kararının ardından dolar/TL 2.8889 seviyesinden 2.92’nin üzerine yükseldi. Fed’in kararının ardından gözler Aralık toplantısına çevrildi. Fed faiz oranlarını Aralık 2008’den bu yana %0 ile %0.25 aralığında tutuyor.

Yatırımcıların Fed’den Ekim ayında faiz artışı beklentisi % 4, Aralık için ise beklenti % 35 oranındaydı.

Bloomberg HT

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir