FED Sinyalleri ve Piyasalarımız

Dün açıklanan verilere göre  ADP özel sektör istihdam Ekim ayında beklentilere çok yakın bir yükseliş gösterdi.

Özel sektör istihdamı Ekim ayında 182.000 artarken, beklentiler 180 bindi. Veri ABD istihdam piyasasının istikrarlı şekilde iyileştiğine işaret etti. Eylül ayı verisi ise 200.000’den 190.000’e revize edildi. Yarın açıklanacak olan Ekim ayı tarım dışı istihdam verisinin 182.000 olması, işsizlik oranının ise %5’e düşmesi bekleniyor.

Dün açıklanan diğer bir veri de dış ticaret açığıydı. Bildiğiniz üzere dolar değer kazandıkça ABD ihracatı üzerinde baskı oluşturuyordu ama dünkü verilerle dış ticaret açığı 7 ayın en düşük seviyesine geriledi. ABD Ticaret Bakanlığı’nın verilerine göre Ağustos’ta 48 milyar dolar seviyesinde olan ticaret açığı Eylül ayında %15 gerileyerek 40.8 milyar dolara indi. Beklentiler 41 milyar dolardı.

Bu hafta FED üyelerinin ve FED başkanı Yellen’in konuşmaları vardı. Fed Başkanı Janeet Yellen ve New York Fed Başkanı William Dudley’in her ikisi de, ABD merkez bankasının gelecek ayki toplantısında faiz artırımına gidebileceğini kaydederken, Fed Başkan Yardımcısı Stanley Fischer, enflasyonun merkez bankasının hedefinin çok altında olmadığına ilişkin güvenini dile getirdi.

Yellen, “Bu noktada, ABD ekonomisinin iyi bir performans gösterdiğini görüyorum,” dedi ve “Eğer ekonomik veriler büyümeyi ve güçlü fiyatları işaret ederse, Aralık ayında faiz artırımı ‘canlı bir olasılık’ olacak” şeklinde görüş bildirdi. New York’taki konuşmasında, Dudley, Başkan’a katıldığını söyledi, ancak, “bakalım verler ne söyleyecek” dedi. Fischer dün Washington’da yaptığı konuşmada, faiz artırımının zamanlamasına ilişkin yorum yapmadı, fakat fiyat baskısının Fed’in hedefine doğru hareket edeceğini belirtti.

Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC), Ekim ayı toplantısındaki açıklamasında, hanehalkı harcamaları ve işletme yatırımlarındaki “güçlü” oranları işaret ederek, “gelecek toplantıda” faiz artırımının değerlendirileceğini kaydetti. Komite’nin en etkili üyeleri olarak bilinen Yellen, Dudley ve Fischer’den gelen yorumlar, eğer ekonomideki iyileşme sürerse, gelecek ayki toplantıda faiz artırımı kararının alınabileceğini işaret etti.

BORSALAR

Seçim sonrası sert artış yapan borsa, ikinci gün geriledi ve dün yükseldi. Aşağıda seans içi grafik veriliyor.

bist-5 kasim2015

Bu grafikte görüldüğü üzere endeks dün 83.750’ye yakın bir seviyeden kapanış yaptı. Bziim piyasalar bu hareketi yaparken, dış piyasalarda ne tür hareketler vardı? Bunları da aşağıdaki grafiklerde veriyorum. Sırasıyla DOW, S&P500 ve DAX endekslerinin grafikleridir.

Dow-5 kasim2015     SPX-5 kasim2015 DAX-5 kasim2015

Dün ABD ve Avrupa borsalarındaki genel gerilemenin temel sebebi ABD’den gelen verilerin en azından beklentileri karşılaması ve Yellen ile diğer FED üyelerinin açıklamalarıydı. Bu sabah Asya cephesinde çok olumlu bir görünüm var. Bizim borsanın yatay açılmasını bekleyebiliriz. Dün de yazdığım üzere BIST-100 endeksi için en güçlü destek 81.600 seviyesinde bulunuyor ve bu seviyeye kadar düşüş normal dalgalanma bandı içinde olacaktır. Şu an piyasa bir bekleyiş içinde ve en temel sebebi de yarın açıklanacak tarım dışı istihdam (TDİ) verisidir. Beklentilere yakın veya beklentilerden yüksek bir TDİ verisi endeksi aşağı çekeceği için şu an piyasalar bu haberi bekliyor ve dolayısıyla en azından çok kısa vadede borsada stres görebiliriz. Tabi ki piyasamız bu arada ekonomi yönetiminin kim olacağını da bekliyor. Bu belli olana kadar piyasa 81.500-84.000 aralığında bekleme modunda kalabilir. Çok fazla al-sat yapmadan izlemede kalmak şu anki günlerde daha iyi olacaktır. Çünkü bir haber sert hareketlere sebep olabiliyor. Borsada bollinger bantları daraldıktan sonra yeni hareketler göreceğiz.

DOLAR/TL

Dünkü yorumumda dolar için direnç aralığını 2.84-2.86 olarak vermiştim. Yukarıda bahsettiğim ABD verileri ve Yellen ile FED üyelerinin konuşmaları ile birlikte Dolar endeksinin (DXY) 96.5-97.0 aralığından 98’e yükselmesi Dolar/TL kurunu da yukarı çekti. Yani şu an dış piyasalara uyumlu bir süreç izliyoruz. Aşağıdaki grafikte görüldüğü üzere dolar/TL kuru Fibonacci geri çekilme seviyelerine göre yüzde 68.1’e yaklaştı. Eğer TDİ verisi beklentilerden daha iyi gelirse dolarda yükseliş olur ama piyasa bunu satış fırsatı olarak kullanabilir. Buna dikkat etmek gerekiyor. TDİ verisinin beklentilerin altında kalması yeniden doları 2.82 civarına doğru çekme gücüne sahiptir. Şu an kısa vadeli her iki yönde de al-sat riskli olabilir. Fakat gelecek hafta içinde dolarda yeniden geri çekilme görüleceğini düşünüyorum. Çünkü meclisin açılıp yeni ekonomi yönetiminin belirlenecek olması olumlu beklentiler yaratabilir.

dolar-5 kasim2015

Herkese bol kazançlı bir gün olması dileğiyle…

“FED Sinyalleri ve Piyasalarımız” ile ilgili 3 yorum

  1. SAYIN YAŞAR ERDİNÇ;

    BİR SORUM VAR, ANCAK SİZE BU ŞEKİLDE ULAŞABİLDİM.

    İSDEMİR(İSKENDERUN DEMİR VE ÇELİK A.Ş.) BİRKAÇ GÜN SONRA SERBEST İŞLEM PLATFORMUNDA İŞLEM GÖRECEK;
    BU KAPSAMDA HAZIRLANAN DEĞERLEME RAPORUNA GÖRE;

    İSDEMİR’E AİT ÖZSERMAYE DEĞERİ: 6.359.896 İLE 7.451.987 BİN TL’DİR. BU SONUCA GÖRE;
    BİRİM HİSSE DEĞER ARALIĞI: 2,19 İLE 2.57 TL ARALIĞINDADIR.

    TÜRKİYE’NİN 7.BÜYÜK ŞİRKETİNİN BU DEĞERDEN SİP’TE İŞLEM GÖRECEĞİNE İNANMIYORUM.

    İSDEMİR’İN SİP’TEKİ SERÜVENİ NASIL BAŞLAR VE NASIL DEVAM EDER?

    İSDEMİR’İN SİP’TEKİ GÖRECEĞİ DEĞER HAKKINDA NELER SÖYLEYEBİLİRİZ?

    DEĞERLEME RAPORUNDA “ÖZSERMAYE DEĞERİ” VE “HİSSE BİRİM DEĞER ARALIĞI” KAVRAMLARI HANGİ AMAÇLA KULLANILMIŞTIR?

    DEĞERLEME RAPORUNA VE YÖNTEMİNE İLİŞKİN DEĞERLENDİRMENİZ NELERDİR?

    DEĞERLEME RAPORUNA ULAŞILABİLECEK LİNK:

    https://www.kap.gov.tr/bildirim-sorgulari/bildirm-sorgu-sonuc.aspx?tarihtipi=-1&sirketgrubu=0&SirketAraciKurumList=2528&bildirimtipi=-2&secimler=

    İLGİLİ ŞİRKET WEB SİTESİ: http://www.isdemir.com.tr/ana-sayfa/

    SAYGILARIMLA
    İYİ ÇALIŞMALAR.

    1. Bu sorularınıza cevap vermek için en az 1 günümü ayırıp birçok faktöre bakmam gerekir. Şu an ne söylesem boş. Bence siz bu aşamada bu konuda benden daha bilgilisiniz.

      1. Yaşar bey,

        inceleme fırsatı bulursanız ne mutlu.

        sağolun teşekkür ederim.

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir