Borsa’da ve Dolar’da Yön Arayışı

Eski İngiltere Başbakanı Loyd George şöyle diyor: “Yüzyıllar ender olarak dahi doğurur. Şu talihsizliğimize bakın ki, O büyük deha Türk Ulusuna nasip oldu”. 

Cumhuriyetin kurucusu ve önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün ölümünün 77. yılında Atatürk’ü,  bu vatanı bizlere bırakan silah arkadaşlarını, şehitlerimizi rahmetle anıyorum. Mekanları cennet olsun.

***

Dün BIST-100 endeksi temkinli bir açılış yaptıktan sonra ilk seansta yatay hareket yaptı ve ikinci seansta 82.600 seviyelerine kadar yükseldi. Fakat özellikle dış borsalardaki (Avrupa) aşağı yönlü hareketten biz de etkilendik ve endeks yeniden 82 bin seviyelerine geriledi. Bu sabah Asya cephesinde temkinli hareketler var. Çin yüzde 0.38 aşağıda bulunurken, Japonya %0.10 yukarıda ve Hong Kong borsası da %1.38 aşağıda bulunuyor. Dün ABD borsa endeksleri %1 civarında değer kaybederken, Avrupa’da en büyük düşüş %1.57 ile Almanya DAX endeksinde oluştu. Bu aşamada BIST-100 endeksi iç siyasi gelişmeleri ve kabineyi beklerken doğal olarak yurt dışı borsalara endeksli bir seyir izliyor. Kabine kurulana kadar, çok önemli başka bir gelişme olmazsa dışarıya endeksli seyrin devam edeceğini söyleyebiliriz. Fakat asıl hikaye kabine ve ekonomi yönetimi olacak. Bu konuda Ankara’dan kulis haberleri geliyor ve bu haberlerde Babacan ile ilgili net bir bilgi yok. Türkiye ya faiz indirimlerini yapacak bir ekonomi yönetimi seçecek (ABD faiz artırmaya hazırlanırken) ya da önümüzdeki dönemde kürsel piyasalarda ciddi dalgalara oluşabileceğini göz önünde bulundurarak, ekonominin gereklerini yerine getirecek bir ekonomi yönetimi seçecek. Eğer ne şiş yansın ne kebap yansın türünden bir ekonomi yönetimi oluşturulur da burada Babacan’ın etkisi azaltılacak olursa, piyasaların buna reaksiyonu negatif olacaktır. Ş u an bu konuda bir öngörüde bulunmak zor. Sürpriz isimler bakan olabilir, sürpriz bir kabine açıklanabilir. Bu yüzden piyasa kabineyi görmeden net yönünü belirlemek istemeyebilir. Dolayısıyla borsanın hareketleri gelen haberlere göre şekillenmeye ve dış borsalardan etkilenmeye adaydır.

Teknik olarak 81.250-81.500 aralığında bir desteğimiz bulunuyor. Dış borsalarda genel bir olumsuzluk yok iken bu desteğin kırılması iyi haber olmayacaktır. Piyasanın gözü kulağı Ankara’da olduğu için sıradan yatırımcının duymadığı, ama büyüklerin duyduğu haberler endeksin yönünü belirleyebilir. Meclis 22 Kasım’da toplanacak ve Meclis Başkanı seçilecek. Kabine ise bu tarihten sonra oluşturulacak. Dolayısıyla şu sıralar kabineye ilişkin söylenti ve dedikodular ani hareketler yaratabilir ama eğer piyasa iyi bir ekonomi yönetimini öğrenmiş olsa bile hisse toplamak için  dedikoduları kullanabilir. Yani neyin ne olduğunu net anlayamayacağımız bir süreç yaşayacağız. Bu süreçte borsada nasıl pozisyon alınmalı sorusunun cevabı da sizde saklı. Kendi beklentileriniz hangi yönde ise ona göre pozisyon oluşturmanızda fayda var. Burada benim size önerebileceğim bir pozisyon sadece kendi beklentilerime bağlı olacağı için, ve beklentimin gerçekleşmemesi durumunda ters hareketler görülebileceği için riskli. Benim beklentimi soracak olursanız Babacan kabinede yer alacak ama Merkez Bankası’ndan sorumlu olmayacak şeklindedir. Bu tür bir durumda piyasa ilk anda sert olumsuz reaksiyon verse de, yeni yönetimin piyasaları yatıştırmak üzere Merkez Bankası özerkliğinden bahsedebilecek olması veya Mehmet Şimşek’in Maliye Bakanı olarak kalması, bir olumsuzluk ardından yeniden olumlu bir havaya girmemizi sağlayabilir. Kabine kurulduktan sonra ise FED’in Aralık toplantısı beklenecek ve tabi ki stresli bir bekleyiş olacak çünkü FED’in faizlerde artışa gitme olasılığı yükseldi.

Tüm bu konuları değerlendirerek kendi yolunuzu ve pozisyonunuzu ayarlamalısınız. Dolar/TL kuru için de yukarıda söylediklerim geçerlidir. Dolar/TL kuru dolar endeksinden etkileniyor. Dün 2.9150 ile 2.9265 aralığında işlemler gerçekleşti. Bu sabah dolar 2.9160 seviyesinde bulunuyor. Şu anki şartlar altında doların 2.93’ü direnç yaparak 2.91-2.93 aralığında hareket etmesini bekleyebiliriz. 2.91 seviyesinin altına gerileme olması durumunda düşüş sertleşebilir ve 2.88 seviyeleri görülebilir. Tersine 2.93 geçilirse 2.95 seviyelerini görürüz. Bu tür bir durumda dolarda alım yapmak çok anlamlı değil. Sonuç olarak en önemli faktör şu an ekonomi yönetimi ve kabine olup, bu belli olmadan piyasanın net bir yön belirlemesi zor.

Herkese bol kazançlı bir gün olması dileğiyle…

NOT: Denizli ve Merisn’de düzenleyeceğim yüzyüze Teknik ve Temel analiz eğitimleri hakkında bilgi edinmek isteyenler burayı tıklayabilirler.

10 Kasım Salı Dış Veri Gündemi

09:45/Fransa/Sanayi Üretimi (aylık)/Eylül/Önceki: + % 1.6

09:45/Fransa/Sanayi Üretimi (yıllık)/Eylül/Önceki: + % 1.6

09:45/Fransa/İmalat Sanayi Üretimi (aylık)/Eylül/Önceki: + % 2.2

09:45/Fransa/İmalat Sanayi Üretimi (yıllık)/Eylül/Önceki: + % 2.0

11:00/İtalya/Sanayi Üretimi (aylık)/Eylül/Beklenti: + % 0.6/Önceki: – % 0.5

11:00/İtalya/Sanayi Üretimi (yıllık)/Eylül/Önceki: + % 1.0

11:00/İtalya/Sanayi Üretimi-Düzeltilmemiş (yıllık)/Eylül/Önceki: + % 4.1

13:00/ABD/NFIB Küçük İşletmeler İyimserlik Endeksi/Ekim/Beklenti: 96.3/Önceki: 96.1

15:30/ABD/İthalat Fiyatları (aylık)/Ekim/Beklenti: – % 0.1/Önceki: – % 0.1

15:30/ABD/İthalat Fiyatları (yıllık)/Ekim/Beklenti: – % 9.3/Önceki: – % 10.7

17:00/ABD/Toptan Eşya Stokları (aylık)/Eylül/Beklenti: % 0.0/Önceki: + % 0.1

17:00/ABD/Toptan Eşya Satışları (aylık)/Eylül/Önceki: – % 1.0

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir