FED Tutanakları Sonrası…

Dün ikinci seansta endeks 81.000 civarındaki desteğini aşağı kırarak, 80.514 seviyesinden kapandı.

81 bin civarının aşağı geçilmesi sırasında twitter’dan bir mesaj göndererek endeksin bir miktar sert gerileme yapabileceğini, dolayısıyla kârda olunan senetlerde satış yapılarak alttan alım denenebileceğini belirttim. Dün akşam FED toplantı tutanaklarının açıklanması öncesinde piyasalarda oluşan stres de bu desteğin aşağı geçilmesine neden olmuştu.

Dün akşam saat 21:00’de tutanaklar açıklandı. Bu tutanaklara ilişkin önemli olan noktalar şöyle;

  • Tutanaklarda “Aralık ayında benchmark faizi artırmak  uygun olabilir” cümlesi kullanıldı, fakat bu artışının hızının yavaş olacağı vurgulanırken asıl vurgu aşağıdaki cümledeydi.
  • Tutanaklar dikkatli incelendiğinde Aralık ayında faiz artırımı olması için istihdam ve enflasyon’da hedef değerlere yaklaşılması ve diğer finansal koşulların izlenmesi gerektiği vurgulanıyor. Eğer Aralık ayında bu şartlar sağlanmazsa bir sonraki toplantıda yine aynı verilerdeki değişimlere  bakılarak faiz kararının verilebileceği vurgulanıyor.

Yani Aralık ayında bir faiz artışı olup olmayacağı ABD’deki istihdam ve enflasyon seviyelerine göre belirlenecek ve finansal koşullar da yakından takip edilecek. Dolayısıyla şu an FED üyeleri de Aralık toplantısında ne karar alınacağını kesin olarak bilemiyorlar ve daha çok Aralık’tan sonraki toplantı işaret ediliyor ama orada da yine istihdam ve enflasyon verileri ile finansla koşullara bakılacağı söyleniyor.

Bu tutanakların nasıl yorumlandığına baktığımızda ise,uzmanlar üçe ayrılmış durumdalar;

  1. Birinci gruptakiler, faiz artışı başlaması için ekonomik şartların oluşması gerektiğini ve zaten bu şartların da oluştuğunu söylüyorlar
  2. İkinci gruptakiler bu şartların tam oluşmadığını ama oluşmasına çok yakın olunduğunu ve  Aralık ayında pekala bu şartların gerçekleşmiş olacağını söylüyorlar
  3. Üçüncü  gruptakiler ise Aralık ayındaki toplantıya kadar, tutanaklarda belirtilen ekonomik şartların oluşmayacağını ve faiz artırılmayacağını belirtiyorlar.

 

Peki piyasalar hangi grupta yer alıyor? Görünen o ki; piyasalar Aralık ayına kadar, tutanaklarda belirtilen ekonomik şartların yerine gelmeyeceğini (en azından enflasyon hedefinden hala uzak olunacağını) düşünüyor olmalı ki; ABD borsa endekslerinden dow %1.42, S&P500 %1.62 artış yaptı. Bu sabah Avrupa borsalarının da yüzde 1 veya üzerinde artışla açılması beklenirken, genelde Asya borsaları da olumlu görünüm sergiliyorlar. Öte  yandan Dolar endeksinin de (DXY) 99.80 seviyelerinden 99.20 seviyelerine kadar gerilemesi, dolar/TL’nin 2.85 seviyelerine düşmüş olması, EUro-dolar paritesinin de 1.0625 seviyelerinden 1.0750 civarına kadar yükselmiş olması piyasaların Aralık ayında faiz artışı olasılığını düşük gördüklerine dair sinyal olabilir. Yukarıda saydığım gruplardan üçüncü gruba girenlerin görüşünün ağırlık oluşturduğunu ve  piyasaların bu görüşe daha yakın hareket ettiğini görüyoruz.  Şu an hala Aralık ayında faiz artışı olasılığının bloomberg anketlerine göre yüzde 66 olduğunu belirtelim.

BORSA

Tutanaklar sonrasında, bugün bizim borsamız da dış piyasalara uygun bir açılış yaparak yeniden 81.000-81.250 civarına gelebilir. Tutanaklar nedeniyle, açılışta, genel olarak dünkü kapanış fiyatlarından satma niyetinde olunmayacağı için özellikle endekse yakın hareket eden kağıtlar, yukarıdan açılış yapacaklardır. Endeks dünkü kapanışına göre 700-900 puan yükselerek açılış yaptıktan sonra bir miktar kar satışı gelebilir ve yeniden 81.000 seviyesini destek yapmaya çalışabilir. İlk yarım saatte görülen zirve seviye seans içinde aşılırsa, günü yüzde 1.5 üzerinde primle kapatabiliriz. Fakat burada şu noktaya dikkat etmek gerekiyor;

  • Bizim borsamız da dış gelişmelerden ve tutanaklardan olumlu etkilenecektir ama, şu an iç siyasi denklem daha önemli. Özellikle de ekonomi yönetiminin önemini son yazılarımda sıkça vurguladım. Açılış sonrasındaki hareketlerden sonra kendi iç dinamiklerimize dönme olasılığımız fazladır.  Bu yüzden ilk açılış seviyelerine göre hareket etmek yerine, beklemede kalmak ve ilk yarım saatte görülen zirve yukarı geçilirse alım düşünmek ve alımı yaparken de endekse duyarlı olan hisselerde alım yapmak daha önemlidir.
  • Dün twitter’dan 81.000 kırılırken genelde kar realize edip daha sonra alttan alınabileceğini belirtmiştim ve yaklaşık 600-700 puan gerileme olmuş ve kısmi alım fırsatları oluşmuştu. Tutanakların bu derece olumlu sinyal vermesini de açıkça beklemiyordum. Satış yapanlar olmuşsa, açılışta alım yapmak yerine endeksin geri çekilmesini bekleyip uygun fiyatlardan yeniden alım düşünebilirler, fakat tutanakların etkisi ilk anda fiyatlara yansıyacaktır ve ondan sonraki kısa vadedeki (gün içindeki ve yarınki) yönümüzü dış borsalardaki genel eğilim belirleyecektir. Ama ekonomi yönetimi belli olduğunda yine sert hareketler görebileceğiz. Babacan’ın ekonomi yönetiminde görev almaması durumunda ki; Dışişleri bakanı, hatta içişleri bakanı olabileceğine dair dedikodular dolaşıyor, borsada yeniden düşüşler olabileceğini unutmayalım.

Kısaca şunu söylemeye çalışıyorum. Eğer şu ana kadar ekonomi yönetimimiz açıklanmış olsaydı ve tutanaklar bu şekilde açıklanmış olup, dış piyasalarda bu olumlu etkiyi yapmış olsaydı, bu sabah sizlere alım yapıp en az birkaç hafta bekleyin derdim. Fakat, bu aşamada artık iç siyasi dinamiklere döneceğiz. Yabancı takasının son durumu aşağıdaki grafikte veriliyor ve 2 Kasım’dan bu yana yabancı takas oranı azalıyor. Yani,  1 Kasım seçimleri sonrasında azalmaya başlamış ve bu durum hoş değil. Yabancıların Babacan konusunda eklentilerinin düşük olduğunu düşünüyorum.

yabtakas-19-11-2015

Sonuç olarak, bugün endeks yükselerek açılacaktır. Sonrasında ise yatay hareket beklenmeli. Eğer endeks 81.000 seviyesinin üzerinde güne başlar ve daha sonra tekrar 81 binin altına düşerse hiç iyi sinyal olmaz. Seans içinden saat 11:00’de yeni yorum geçeceğim. Bazen gerekirse twit gönderebilirim.

DOLAR
dolar-19-11-2015

Dolar/TL kuru dün tutanaklar açıklandıktan sonra bir ara 2.8730 seviyelerini gördü ama daha sonra 2.85 seviyelerine kadar düştü. Bu sabah 2.8580 civarında hareket ediyor. Doların 2.86 seviyesinin altına yeniden gelmiş olması, daha önce görülen 2.82-2.85 aralığına gerileme olasılığı olduğunu gösteriyor. Fakat şu an izlemek lazım. Yeniden 2.8650’nin üzerine yükseliş olması durumunda 2.85 seviyesi önemli bir destek konumuna dönüşecektir. Tersine yeniden 2.85’in altına gelmesi durumunda 1 hafta veya 10 günlük süre içinde yeniden 2.82’ler görülebilir. Şu an için dolarda bir süre yönsüz bir seyir izleyebiliriz.

Herkese bol kazançlı bir gün olması dileğiyle…

NOT:

Bu akşam saat 21:00’de Osmanlı Menkul sponsorluğunda yapacağımız canlı yayın linkihttps://www.youtube.com/watch?v=ocU9SvGuYLo  (Bu gece bankaları analiz ediyoruz)

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir