Çetin Ünsalan – Kahraman Maliyeci

Aziz Nesin’in hikâyeleri, Haldun Taner’in tiyatro eserleri ya da Kemal Sunal’ın filmleri; tüm bunlarda gerçekleşen olayları şaka ve mizah zannediyorsunuz değil mi? Şaka olan bu memleketin ta kendisi…

 

Şimdi sizinle bir haber paylaşacağım. Olay Bingöl’ün Sarıçiçek köyünde geçiyor. Vatandaşlar buradaki göktaşlarını toplayıp satıyorlar. Aslında büyük terbiyesizlik… Oraya teknoloji köyü kurmuşsun; adam gidip gökten düşen taş ile uğraşıyor.

 

Burada satışı gören Maliye köye baskın yapıyor. Köylü şaşkınlık içerisinde… Gördüğünüz gibi şehir merkezinden elektrik faturasını tahsil edemeyen idare, Maliye bakımından son derece etkin çalışıyor.

 

Diyorlar ki köylüye: “Göktaşı devlet malı niteliğinde ve alım-satımlar gelir vergisi kapsamında.” Bitmiyor köylülerin savunması da ayrı bir mizah. Göktaşının yerden çıkarılmadığını, doğal olarak yer altı zenginliğine girmediğini belirtip, Allah’tan geldiğini ve vergiye tabi olamayacağını belirtiyorlar.

 

Şimdi güler misiniz; ağlar mısınız? İnsanların birkaç parça göktaşı toplayıp, borçlarını ödemesini mi konuşalım; dikilen gökdelenlerden vergi toplamayan Maliye’nin göktaşından yağ çıkarmasına mı şaşıralım.

 

Savunmanın içeriğine mi gülelim; idarenin kafasına mı? Gerçekten insanı alt üst edecek bir haber; ama Türkiye’nin de vatandaşıyla idarecisiyle kafa yapısını çok net ortaya koyuyor. Esnafın gırtlağına vergi diye basarlar; kapısının önündeki işportacıya dokunmazlar.

 

Vatandaştan dünyanın en ahlâksız vergisi olan dolaylı vergi yoluyla tahsilât yaparlar, ama açlık sınırının altındaki asgari ücretin vergi yükünü tartışmazlar. Bir tarafta insanlara makarna, kömür, beyaz eşya dağıtırlar, sonra gökten düşen taştan para koparmaya çalışırlar.

 

İşte bu Millet’i kurtaracak olan da böyle vatan evlatlarıdır. Kitap Fuarı’nda bir çocuğu kitap çaldı diyerek tutan, sonra alarmın bozulduğunu anlayan zihniyetle, gökten düşen taşa vergi koyup, milyonlarca dolarlık rezidanslara gözünü kapatan aynı kafa. Varol Kahraman Maliyeci…

 

“Dostlarından biri, Fransız kralı 15. Lui’ye: ‘Majesteleri’ demiş. ‘Akıl vergisi almayı hiç düşündünüz mü? Hiç kimse budalalığı kabul etmeyeceğine göre, herkes böyle bir vergiyi seve seve öder.’

 

Kral, alaylı alaylı gülerek yanıtlamış: ‘Gerçekten ilginç bir fikir, cevabını vermiş. Bu buluşunuza karşılık, sizi akıl vergisinden muaf tutuyorum.”

[email protected]

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir